Βόμβα από την Ουάσινγκτον: Ο Μπάιντεν έρχεται στην Ευρώπη για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία

11/6/21 | 0 | 0 | 207 εμφανίσεις

Ιούνιος 10, 2021. Ελλάδα.

Τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι ένα από τα θέματα της συνάντησης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα εντείνουν την κοινή τους συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένου του διαλόγου για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και θα υποστηρίξουν βασικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ανέφερε το σχέδιο κοινής δήλωσης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των πολυάριθμων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη της πρώτης επίσκεψης του Μπάιντεν στην ΕΕ, τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι ένα από τα θέματα στα οποία οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον θα τονίσουν την ανάγκη για καλύτερη συνεργασία και συντονισμό, όπως σημειώνει η σερβική ραδιοτηλεόραση– RTS.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσει επιτέλους διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς θεωρεί ότι η αξιόπιστη πολιτική της ΕΕ είναι στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, γράφει η RTS, επικαλούμενη ανώνυμες διπλωματικές πηγές.

Σε αντίθεση με την ΕΕ, της οποίας πέντε κράτη μέλη δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μια λύση στον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πρέπει να οδηγήσει σε αμοιβαία αναγνώριση, γράφει η Ινφομαξ των Σκοπίων.

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο 

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/6/21 | (1 σχόλια)
    Η τραγική εμπειρία του Συριζα, και της εφαρμοσμένης Αριστεράς, μας έκανε να δούμε με ανακούφιση την έλευση Μητσοτάκη, παρότι ιδεολογικά αποκλίνουμε. Ο Συριζα παραμένει σημαντική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό και η παρουσία του απειλεί να δυναμιτίσει και την πολιτειακή ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο