Βούλγαρος καθηγητής: “Μακεδόνες” αλλά μετά το 1944!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συνέντευξη ακαδημαϊκού και μέλους της μικτής επιτροπής με τη Βόρεια Μακεδονία Κιρίλ Τοπάλοφ.

«Αυτές τις ημέρες έγινε γνωστό ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αλλάζει βιαστικά τα σχολικά βιβλία Ιστορίας σε ότι αφορά τα επίμαχα ζητήματα που έχει η χώρα με την Ελλάδα και την Αλβανία, αλλά την ίδια στιγμή λένε πως οι αλλαγές δεν μπορεί να γίνουν τόσο γρήγορα όσο εμείς θέλουμε. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Βούλγαρος καθηγητής Ιστορίας της λογοτεχνίας, μέλος της Κοινής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά ζητήματα με τη Βόρεια Μακεδονία και πρώην πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα και το Βατικανό, Kiril Topalov μιλώντας σε συνέντευξή για την ημερήσια εφημερίδα Trud.

Σύμφωνα με τον Topalov, στην αρχή της λειτουργίας της επιτροπής τα μέλη της κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με ορισμένα σημεία στα σχολικά βιβλία για την καταγωγή των Βουλγάρων, το βουλγαρικό χαρακτήρα του μεσαιωνικού κράτους του βασιλιά Σαμουήλ και την αποστολή των μαθητών των αγίων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, του αγίου Ναούμ, λέγοντας ότι τα εν λόγω ζητήματα, συμφωνήθηκαν ‘’για πολιτικούς λόγους’’ και προκειμένου να δοθεί στη χώρα το «πράσινο φως» για την ένταξή της στην ΕΕ.

Στην ερώτηση ποιες είναι οι θέσεις των μελών της διμερούς επιτροπής της Βόρειας Μακεδονίας, τις οποίες οι Βούλγαροι ιστορικοί δεν πρόκειται να δεχθούν ποτέ, ο καθ. Topalov απαντά το εξής: «Εσείς θα δεχόσασταν ισχυρισμούς όπως αυτός που αναφέρει ότι κατά το Μεσαίωνα δεν υπήρχε βουλγαρικός, αλλά «μακεδονικός» (sic) λαός, ότι οι άγιοι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος δεν ήταν Βούλγαροι, αλλά «Μακεδόνες» (sic) και ότι οι ίδιοι δημιούργησαν το αλφάβητο της «μακεδονικής» (sic) και όχι της βουλγαρικής γλώσσας;

Επίσης, ότι ο βασιλιάς Σαμουήλ ίδρυσε το μεγάλο και ισχυρό «μακεδονικό» (sic) κράτος και αργότερα κατέκτησε τους Βούλγαρους, τους Σέρβους, τους Αλβανούς, τους Έλληνες και άλλους; ‘Ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ δεν ήταν Βούλγαρος, αλλά «Μακεδόνας»  (sic), ότι οι αδελφοί Μιλαντίνοβι, Γκριγκόρ Παρλίτσεφ, Ράικο Ζινζίφοφ και άλλες προσωπικότητες από την εποχή της Αναγέννησης δεν ήταν Βούλγαροι, αλλά «Μακεδόνες» (sic) κτλ κτλ. Όλη η ιστοριογραφία τους βασίζεται σε ψέματα και αναιδείς πλαστογραφήσεις ιστορικών γεγονότων». Σύμφωνα με τα λόγια του, οι ιστορικοί της Βόρειας Μακεδονίας αμφισβητούν κρίσιμα για τη βουλγαρική ιστορία γεγονότα και προσωπικότητες για να δημιουργήσουν «ψευδή ιστορική ταυτότητα».

Κατά τον καθ. Topalov η μόνη δυνατή συμβιβαστική λύση που μπορεί να αποδεχθεί η Βουλγαρία είναι να αναγνωρίσει την εθνική ταυτότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά μετά το 1944.

Αναφερόμενος στο γλωσσικό ζήτημα, ο ακαδημαϊκός χαρακτηρίζει τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας «γλώσσα η οποία δημιουργήθηκε τεχνητά με διάταγμα πριν από 75 χρόνια» επισημαίνοντας ότι η επικοινωνία μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών γίνεται χωρίς να χρειαστεί διερμηνεία. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζει πως οι Βούλγαροι γλωσσολόγοι έχουν από πολύ καιρό προσδιορίσει τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας ως διάλεκτο της βουλγαρικής γλώσσας, επισημαίνοντας ότι στο διάστημα των επτά δεκαετιών από την επίσημη θεσμοθέτηση της γλώσσας αυτής γίνονται προσπάθειες απομάκρυνσής της από τη βουλγαρική μέσω καθιέρωσης σερβικών λέξεων, αλλά και λέξεων γλωσσών της Δυτικής Ευρώπης.

Στη συνέντευξή του ο καθ. Topalov επαναλαμβάνει τη θέση ότι η πολιτική της Βόρειας Μακεδονίας προς τη Βουλγαρία καθορίζεται από το λεγόμενο «βαθύ κράτος», λέγοντας πως η Βουλγαρία είναι σήμερα η χώρα για την οποία υπάρχει το μεγαλύτερο μίσος στη Βόρεια Μακεδονία. Υποστήριξε ότι χρειάζεται ευρείας κλίμακας ενημερωτική εκστρατεία στις ευρωπαϊκές χώρες για αυτά τα θέματα η οποία, κατά τη γνώμη του, πρέπει να διοργανωθεί από τις βουλγαρικές πρεσβείες και τα μορφωτικά κέντρα της Βουλγαρίας στο εξωτερικό, καθώς επίσης από τα βουλγαρικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στη συνέντευξή του ο καθ. Topalov απευθύνει έκκληση για τον τερματισμό των διωγμών κατά των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας οι οποίοι έχουν βουλγαρική εθνική συνείδηση και βουλγαρική υπηκοότητα.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την έξοδο από την περίπλοκη αυτή κατάσταση, ο Topalov απαντά: «Με υπομονή, συνέπεια, συμπεριφορά βασιζόμενη σε αρχές και με τη  σταθερότητα των θέσεών μας μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Οι Έλληνες έδωσαν ένα θετικό παράδειγμα για την περίπτωση αυτή. Θα ήταν καλό αν αγαπητοί εξάδελφοί μας στα Σκόπια καταλάβουν ότι ο πιο σίγουρος τρόπος για να γίνει πραγματικότητα το ευρωπαϊκό τους όνειρο είναι να μη υπολογίζουν σε κανέναν ότι θα μας πιέσει, ενώ παράλληλα οι ίδιοι εξακολουθούν να μας προσβάλλουν και βρίζουν μέσα στη χώρα τους. Χρειάζεται, όμως, να λύνουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με ειλικρίνεια και συγγενική εγκαρδιότητα. Και ας μη ξεχνούν την απλή βαλκανική σοφία ότι τα καλά λόγια μπορούν να ανοίξουν και τις πιο ισχυρές πόρτες», καταλήγει ο καθ. Topalov.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα