Βούλγαροι Σκοπίων: Οι ελληνικές υπηρεσίες μας θέλουν χώρια με τους ‘Μακεδόνες’

22/10/19 | 1 | 0 | 448 εμφανίσεις

Ο Μίροσλαβ Ριζίνσκι είναι Βούλγαρος από τα Σκόπια και αντιπρόεδρος του Βουλγαρικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοπίων.

Σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Fokus, με αφορμή την ειρηνική διαμαρτυρία στη Γαλλική Πρεσβεία στη Σόφια, στην οποία συμμετείχε για την υποστήριξη του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρθηκε σε ορισμένα ενδιαφέροντα θέματα.

Στην ερώτηση τι τον ώθησε να έρθει στη Σόφια για να διαμαρτυρηθεί στη Γαλλική Πρεσβεία  είπε ο Μίροσλαβ Ριζίνσκι:

Είδα  την πρωτοβουλία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Νομίζω ότι είναι εντελώς θετική η αλληλεγγύη προς τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όπως βλέπω αυτή η διαμαρτυρία έχει θετικό αποτέλεσμα τόσο στα βουλγαρικά όσο και στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων. Βλέπουμε ότι τα μικρά βήματα έχουν θετικό αποτέλεσμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει διγλωσσία στο ζήτημα της έναρξης  των διαπραγματεύσεων γιατί ειδικά στη Σερβία, που δεν έχει επιλύσει το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Οι περισσότεροι ηγέτες πιστεύουν ότι αυτό που συνέβη στο τελευταίο συμβούλιο είναι ένα λάθος. Βλέπουμε ότι προγραμματίζονται πρόωρες εκλογές και δεν είναι γνωστό ποιος θα τις κερδίσει.

Το ζήτημα του VMRO-DPMNE

Ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Εντούτοις υπάρχουν ανησυχίες και αυτές προέρχονται από το VMRO-DPMNE, το οποίο όπως γνωρίζουμε δεν έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις του. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει απομακρυνθεί από τις πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Προς το παρόν το VMRO-DPMNE δηλώνει αντίθετο με τη συμφωνία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, είναι ακόμη αντίθετο με τη χρήση της αλβανικής γλώσσας. Έτσι όμως δεν πρόκειται να λάβει υποστήριξη από τις εθνοτικές ομάδες  και κατατάσσεται ως εθνικιστικό κόμμα. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα κινηθούν σε μια θετική κατεύθυνση.

Τι έχουμε κάνει εμείς οι Βούλγαροι στα Σκόπια

Ως οργάνωση Βουλγάρων από τη ‘Μακεδονία’ υπάρχουμε εδώ και 11 χρόνια. Έχουμε δημιουργήσει μια «βουλγαρο-μακεδονική» λέσχη επιχειρήσεων, καταφέραμε να φέρουμε τρία βουλγαρικά κανάλια, έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδα ειδήσεων που ενημερώνει καθημερινά τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας τι συμβαίνει στη χώρα, στα Βαλκάνια στον κόσμο. Κυρίως όμως φιλοξενούμε βουλγαρικά άρθρα. Επίσης δημοσιεύουμε ιστορικά άρθρα τονίζοντας την κοινή μας ιστορία.

Πιστεύουμε ότι έτσι θα πέσει ο τεχνητός τοίχος που έχει σηκωθεί μεταξύ των δύο λαών, με τη συνεργασία και την εκπαίδευση. Δεν έχουμε τίποτε να μοιραστούμε, Γιορτάζουμε τις ίδιες προσωπικότητες, στην πράξη έχουμε μια κοινή ιστορία.

Ο Γκότσε Ντέλτσεφ γιορτάζεται στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία.

«Οι ελληνικές υπηρεσίες πίσω από αυτά»

Η «Μακεδονία» γνωρίζοντας την ιστορία της, μπορεί πραγματικά να συνειδητοποιήσει τη θέση της στα Βαλκάνια, ποιοι είναι οι πραγματικοί της σύμμαχοι.

Η συνειδητοποίηση  του ιστορικού παρελθόντος είναι υπέρ της ίδιας της «Μακεδονίας». Ο διαχωρισμός από τη βουλγαρική ιστορία, κράτησε τη χώρα εδώ και 10 χρόνια εκτός της ΕΕ.

Δεν θα υποβληθούν σε παράπλευρες προκλήσεις. Μπορεί να ακούγεται επιεικώς, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει  τίποτε τυχαίο όσον αφορά τις ελληνικές υπηρεσίες που βρίσκονται πίσω από αυτήν την απαξίωση.

Πρέπει να ορίσουμε έναν στόχο και ένα χρονικό πλαίσιο για την επίλυση των προβλημάτων μας. Πρέπει να δείξουμε ότι η Σόφια και τα Σκόπια πάνε μαζί, επειδή αυτό θα αλλάξει τη γεωστρατηγική των Βαλκανίων.

Το ότι υπογράψαμε μια σύμβαση (με τη Βουλγαρία) έκανε την Ελλάδα να υπογράψουν μια άλλη συμφωνία.

Αυτή είναι μια τακτική που έχει καθιερωθεί για πολλά χρόνια ως άξονας βορρά -νότου.

Πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική μας  και η Σόφια πρέπει να συνειδητοποιήσει τον ηγετικό της ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση και να αναρωτηθούμε αν αυτές οι προκλήσεις  που προέρχονται από το εξωτερικό (Ελλάδα;) είναι γιατί τα Σκόπια και η Σόφια πάνε μαζί και επειδή αυτό θα αλλάξει τη γεωστρατηγική των Βαλκανίων.

Ερώτηση δημοσιογράφου:

Ναι, αλλά ο Ζόραν Ζάεφ είχε καλέσει τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα,  να αναλάβει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Τι έχετε να πείτε;

Μίροσλαβ Ριζίνσκι: Αυτό είναι ένα ερώτημα για εμάς τους Βουλγάρους.

Ερώτηση δημοσιογράφου:

Είναι Βούλγαρο-Μακεδόνας. Καθορίζετε τον εαυτό σας ως Βούλγαρο. Οι Βούλγαροι στα Σκόπια κινδυνεύουν να χάσουν τη εθνική τους συνείδηση;

Μίροσλαβ Ριζίνσκι: Όχι, γιατί όλο και περισσότερο νέοι έρχονται καθημερινά να γνωρίσουν το παρελθόν στη ‘Μακεδονία’.

Τα ιστορικά γεγονότα είναι τώρα πολύ εύκολα προσβάσιμα στον κόσμο του διαδικτύου. Ο Ζάεφ και ο Στέβο Πενταρόφσκι παρακολούθησαν την 11η επέτειο ίδρυσης της οργάνωσής μας.

Εκεί είπαμε ότι είμαστε Βούλγαροι από τη ‘Μακεδονία’ και είπαμε ότι οι πολίτες μας, που αισθάνονται ως ‘μακεδόνες’ δεν αισθάνονται τη διαφορά από εμάς.

Είμαστε, όμως, ενοχλημένοι που οι Βούλγαροι στη ‘Μακεδονία’ είναι μειονότητα. Αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο μια νομιμοποίηση των πολιτικών της Κομντέρν, η οποία επεδίωκε να ξεχωρίσει τους Βουλγάρους από τους ‘Μακεδόνες’.

Δεν αισθανόμαστε μειονότητα, είμαστε μέρος του λαού της ‘Μακεδονίας’. Μοιραζόμαστε την ίδια γλώσσα, την ίδια ιστορία.

Εμείς από τη ‘Μακεδονία’ δεν απαιτούμε τίποτε. Απαιτούμε μόνο δημοκρατία, ώστε να μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά για θέματα που τα καταλαβαίνουμε διαφορετικά.

Ο γείτονάς μας μπορεί να αισθάνεται ‘Μακεδόνας’ αλλά τιμά τον Γκότσε Ντέλτσεφ. Αυτός ο διάλογος πρέπει να υποστηριχθεί από τη Βουλγαρία.

focus-news.net

http://www.echedoros-a.gr

Category: Ειδησεις, Προτεινόμενα άρθρα

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  mike iordanidis says:

  Ξεκάθαρες και κλασσικά διαχρονικές απόψεις του ερωτώμενου για απορρόφηση των Σλάβων των Σκοπίων από τους Βούλγαρους .
  Τρίτη Επιτροπή της τρίτης Διεθνούς προ εκατόν περίπου ετών ,…. αλληλούια

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  16/1/21 | (0 σχόλια)
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων

  18/1/21 | (0 σχόλια)
  Μετά από τέσσερα χρόνια απειλών και πιέσεων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ η γερμανική οικονομία ελπίζει σε ένα καλύτερο κλίμα συνεργασίας με το διάδοχό του. Ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν για υπερβολικές προσδοκίες.      «Δεν αναμένουμε στροφή 180 μοιρών από τον νέο ...

  18/1/21 | (0 σχόλια)
  Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική κίνηση από τη Γερμανία στην Ελλάδα, αν το επιτρέψει βέβαια η εξέλιξη της πανδημίας. Κρίσιμοι παράγοντες ο εμβολιασμός και τα πρωτόκολλα μετακίνησης εντός Ε.Ε.      Βρισκόμαστε στην εποχή που οι περισσότεροι Γερμανοί προγραμματίζουν τις ...

  18/1/21 | (0 σχόλια)
  Επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Βερολίνο συνεχίζει τη διαμεσολάβηση. Τη Δευτέρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφτεί την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον ...

  18/1/21 | (0 σχόλια)
  Eίναι γνωστό εδώ και πέντε χρόνια: σειρά ληστειών φέρεται να έχει γεμίσει τα ταμεία παλαιών στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης RAF. Δεν έχουν συλληφθεί, ενώ έρευνες διεξάγονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.      Ένα αινιγματικό κεφάλαιο στην ιστορία της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας