Βοσνία, καθεστώς στο Σάντζακ και Κοσσυφοπέδιο, ήταν τα θέματα της συνάντησης Ερντογάν- Βούτσιτς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο και, όπως ήταν αναμενόμενο, η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τρία σημαντικά πολιτικά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι: η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το καθεστώς στο Σάντζακ και το Κοσσυφοπέδιο, γράφει η αλβανική Lajm.

Η Βοσνία/Ερζεγοβίνη

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε αυτήν τη συνάντηση “πολύ σημαντική” και αποκάλυψε ότι  θέματά της είναι οι σχέσεις στην περιοχή. Μεταξύ των πρώτων θεμάτων είναι η μακρά κρίση στη Β -Ε.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Σεράγεβο, πέρασε από τον Μπασάρσκι και επισκέφθηκε την Προεδρία της Β -Ε.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο επικεφαλής του βοσνιακού κόμματος SDA, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς,  πάντρεψε την κόρη του, ενώ κουμπάρος στο γάμο της Σαρία και των πολιτικών κανόνων, στον οποίο συμμετείχαν 250 καλεσμένοι, δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Τον Ιούλιο του 2012, ο Ερντογάν είπε ότι «η Βοσνία είναι στην πραγματικότητα μία από τις 81 τουρκικές επαρχίες και ότι η υποχρέωσή του ως πρωθυπουργού είναι να φροντίζει και το Σαράγεβο».

Η επιρροή της Τουρκίας στους Βόσνιους εκεί είναι αδιαμφισβήτητη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστεί η κρίση και η σταθερότητα της Β -Ε.

– Υποθέτω ότι συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Τουρκίας είναι πολύ καλές, με ισχυρή οικονομική συνεργασία και πολυάριθμες επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στη Σερβία. Η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία επιδιώκει με τη βοήθεια της λεγόμενης ήπιας δύναμης, χωρίς αντιπαράθεση.

Η κατάσταση στη Β-Ε και οι προσπάθειες της Τουρκίας να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής στην επίλυση των εσωτερικών υποθέσεων της Β-Ε αποτελούν θέμα προς συζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου-Σαράγεβο, καθώς και της οργάνωσης τριμερούς συνόδου κορυφής Σερβίας-Τουρκίας, δήλωσε στην Blic του Βελιγραδίου η Σουζάνα Γκρούμπιεβιτς από το Κέντρο Εξωτερικής Πολιτικής του Βελιγραδίου.

Το Σάντζακ

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που τέθηκε στο τραπέζι είναι το Σάντζακ. Βόσνιοι και Αλβανοί διεκδικούν εδώ και δεκαετίες ένα ειδικό καθεστώς για εκείνο το τμήμα της Σερβίας, έτσι ώστε, όπως είπε κάποτε ο Σουλεϊμάν Ουγκλανίν από το SDA,  να δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται και να εξελίσσονται προς μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς διακρίσεις από το Βελιγράδι.

Ο Ουγκλανίν μάλιστα μίλησε για αυτό με τον σημερινό πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι, ενώ η σερβική κυβέρνηση απάντησε ότι «οι Βόσνιοι στο Σάντζακ είναι πιστοί πολίτες της Σερβίας και τhn αντιλαμβάνονται ως πατρίδα τους».

Η επιρροή του Ερντογάν στους Βόσνιους δεν αμφισβητείται, η Νόβι Παζάρ τον υποδέχεται πάντα από το 2011, όταν επισκέφτηκε την πόλη για πρώτη φορά, με ευφορία, διαφημιστικές πινακίδες με το πρόσωπό του, σημαίες…

Αναπόφευκτο θέμα θα είναι σίγουρα το Κοσσυφοπέδιο, ειδικά μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του Ερντογάν να ξεκινήσει ισχυρότερη πίεση για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και να συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, γράφουν τα ΜΜΕ στη Σερβία.

Βαλκανικό Περισκόπιο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα