Βερολίνο-Παρίσι: «Να αναπτύξουμε μαζί τα όπλα του μέλλοντος»

- Advertisement -

Μετά την νίκη Τραμπ, Βερολίνο και Παρίσι φιλοδοξούν να σφυρηλατήσουν με συνοπτικές διαδικασίες μια στενότερη και αποδοτικότερη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία.

Tο αεροσκάφος στο πλαίσιο του Future Combat Air System (FCAS) θα διαδεχθεί το EurofighterΕικόνα: Peter Byrne/empics/picture alliance

Λίγες ώρες αφότου ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους αναχώρησε για το Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί εκτάκτως με τον γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιέν Λεκορνού. Στο τραπέζι η στενότερη γαλλογερμανική, αλλά και η ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την συνάντηση, ο γερμανός υπουργός Μπόρις Πιστόριους τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν στο μέλλον λιγότερο με τη συμβατική άμυνα της ευρωπαϊκής ηπείρου. «Πρέπει να καλύψουμε αυτό το κενό», δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους υπογραμμίζοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δείχνει ότι η Ευρώπη οφείλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει: «Στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς τους οποίους βιώνουμε δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι εξελέγη στις ΗΠΑ ένας νέος πρόεδρος με διαφορετικές θέσεις απ΄ ότι ο προκάτοχός ή η αντίπαλός του στις εκλογές. Θα πρέπει επομένως να διαχειριστούμε από κοινού ως Ευρωπαίοι τη νέα κατάσταση».

Πενταμερής συνάντηση υπουργών Άμυνας στο Βερολίνο

Οι υπουργοί Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και Σεμπαστιέν Λεκορνού
Οι υπουργοί Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και Σεμπαστιέν Λεκορνού στο ΠαρίσιΕικόνα: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP/dpa/picture alliance

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να θωρακιστεί περαιτέρω η ΕυρώπηΓια το σκοπό αυτό, η γαλλική και η γερμανική αμυντική βιομηχανία πρέπει να επιδιώξουν στενότερη συνεργασία. «Πρέπει να αναπτύξουμε από κοινού τα όπλα του μέλλοντος», είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος υπουργός Άμυνας για να προσθέσει: «Με το δεδομένο ότι είμαστε μια κοινή αγορά, όσον αφορά τους κανονισμούς, τη φορολογία και τα πρότυπα θα πρέπει να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο. Γερμανία και Γαλλία είναι δύο μεγάλες χώρες με εξαιρετικές αμυντικές βιομηχανίες που άλλοτε αλληλοσυμπληρώνονται, άλλοτε ανταγωνίζονται. Η μοίρα τους είναι όμως να αλληλοσυμπληρώνονται όλο και περισσότερο επειδή το διεθνές πλαίσιο είναι πλέον πιο επιθετικό, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται και το μέλλον των θέσεων εργασίας στον τομέα της άμυνας τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, τα επόμενα 10, 20 ή και 30 χρόνια».

Υπό την πίεση των πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, τα τελευταία εικοσιτετράωρα Πιστόριους και Λεκορνού προτίθενται να διοργανώσουν πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο μέσα στις επόμενες δεκατέσσερεις ημέρες με τη συμμετοχή ΒρετανίαςΠολωνίας και Ιταλίας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και η αντιμετώπιση παγκοσμίων κρίσεων όπως οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Πηγές: dpa, AFPTV

Στέφανος Γεωργακόπουλος, ελεύθερος συνεργάτης της Ελληνικής Σύνταξης της DW
Στέφανος Γεωργακόπουλος Δημοσιογράφος στην Ελληνική Σύνταξη της DW. Ασχολείται με πολιτική, οικονομία και ενίοτε μουσική.
DW
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα