Βερολίνο- Ειδικός: Οι Αλβανοί προτιμούν τη Μεγάλη Αλβανία από ένταξη στη ΕΕ

25/3/17 | 0 | 0 | 457 εμφανίσεις

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

 Ο πρώην διευθυντής του τμήματος των Βαλκανίων στο Ινστιτούτο του Βερολίνου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας, Φραντζ Λόταρ Άλτμαν (Franz Lothar Altmann) δήλωσε στον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό «Radio Free Europe» ότι «οι Αλβανοί [σε όλα τα Βαλκάνια] έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι είναι αντιπαραγωγικό για αυτούς η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας».

Ο Άλτμαν σε συνέντευξή του στην υπηρεσία για τα Βαλκάνια, μίλησε για τις εξελίξεις, σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή, και αναφέρθηκε στην κατάσταση των Σκοπίων, με έμφαση στην «αλβανική πλατφόρμα που έχει τροφοδοτήσει πολιτική κρίση στη χώρα».

«Αν μιλήσετε με τους Αλβανούς, θα δείτε ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι είναι πολύ αντιπαραγωγική η ιστορία της Μεγάλης Αλβανίας. Ωστόσο, μπορούν να ξεχάσουν την ένταξή τους στην ΕΕ, στο όνειρο της δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας». Επίσης, οι Αλβανοί των Σκοπίων και εκείνοι του Κοσσυφοπεδίου, είναι πολύ ενθουσιασμένοι με την ιδέα να βρίσκονται υπό την αιγίδα των Τιράνων», είπε ο ειδικός.

Αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο Άλτμαν δήλωσε ότι «καμία πλευρά δεν έχει δείξει καμία προθυμία να βοηθήσει στην υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, καμία πλευρά «δεν έχει δείξει κατανόηση στην ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων γιατί ζούνε ο ένας δίπλα στον άλλον. Αντί αυτού αναδεικνύονται οι διαφορές», είπε. Ο Φραντζ Λόταρ Άλτμαν περιγράφει ως «αδύναμη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή», διότι σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται αντιμέτωπη με «το πρόβλημα του Brexit με την σοβαρή κατάσταση στην Ουγγαρία, την Πολωνία και αναμένονται οι εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία».

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ΕΕ να επικεντρώνεται περισσότερο στα εσωτερικά θέματα από ό, τι σε εξελίξεις στο περιβάλλον της. Αυτό, φυσικά, προσθέτει περισσότερο φόρτο στην κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια», είπε ο Άλτμαν.

(shqiperiaime.al)

— The Hellenic Information Team

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    16/1/21 | (0 σχόλια)
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας