Βενιζέλος: Αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα από το «όχι» της ΕΕ στα Σκόπια

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20|10|2019 | 13:52


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι το «όχι» της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα.

Ηδη, στα Σκόπια είναι ραγδαίες οι εξελίξεις, μετά το βέτο που άσκησε η Γαλλία- με τη στήριξη της Δανίας και της Ολλανδίας- για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες. Ο Ζόραν Ζάεφ ζήτησε να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές και σήμερα η πρότασή του θα συζητηθεί στην κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη Βόρεια Μακεδονία.

«Ενώ προχώρησε η διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις επηρεάζεται νομίζω αρνητικά για την Ελλάδα η ισορροπία της Συνθήκης των Πρεσπών. Στο άρθρο 1 παρ. 10 της Συνθήκης προβλέπεται ότι η «πολιτική» μεταβατική περίοδος για τη χρήση της συνθέτης ονομασίας στα έγγραφα που εκδίδει στο εσωτερικό του το αντισυμβαλλόμενο μέρος εξαρτάται από το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, που βρίσκεται στα Ιωάννινα, όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση της ΕΕ. «Συνεπώς η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεπάγεται καθυστέρηση ως προς την πραγματική εσωτερική χρήση του σύνθετου ονόματος. Δηλαδή καθυστέρηση ως προς την erga omnes χρήση του ονόματος», συμπλήρωσε.

Βενιζέλος: Πολύ προβληματική η τελευταία εξέλιξη

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «Ως προς την Αλβανία το μείζον ζήτημα είναι πάντα η κατάσταση και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενώ η μεγάλη εκκρεμότητα είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών λόγω της άρνησης της αλβανικής πλευράς να κυρώσει τη διμερή συμφωνία του 2009 που είχε υπογραφεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την πολιτική σταθερότητα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την πολιτική αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή, ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε: «Από την άποψη αυτή η τελευταία εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πολύ προβληματική. Οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες καθόρισαν τη γαλλική στάση και η προοπτική της διεύρυνσης παύει να λειτουργεί ως μοχλός της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και κλονίζεται ως εθνική στρατηγική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων».

«Μεγάλος κερδισμένος ο Ασαντ στη Συρία»

Σε ερώτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι αυτές δίνουν μια εξήγηση στις επίμονες αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάνης «Έγινε αποδεκτός στην πράξη ο αναθεωρητισμός ως προς υφιστάμενα εξωτερικά σύνορα. Ο μεγάλος κερδισμένος φαίνεται να είναι ο Άσαντ με την πανηγυρική στήριξη της Ρωσίας αλλά – μη το ξεχνάμε – και του Ιράν. Η Τουρκία μπορεί να ισχυρίζεται ότι πέτυχε τους στόχους της και φαίνεται να αποτρέπει προς το παρόν τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας που να διεκδικεί διεθνή αναγνώριση. Είναι σε κάθε περίπτωση ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας. Η ΕΕ είναι ουσιαστικά απούσα. Η δε πολιτική Τραμπ, αρχίζει να παίρνει το σχήμα ενός νέου αμερικανικού απομονωτισμού που θέτει σε αμφισβήτηση βασικά δεδομένα της ευρωατλαντικής ασφαλείας. Οι επιλογές αυτές μπορούν να γίνουν όμως οριστικές μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του impeachment που έχει ξεκινήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και κυρίως μετά τις προεδρικές εκλογές», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Όμως η απόρριψη του αναθεωρητισμού και ο σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων είναι οι άξονες της ελληνικής πολιτικής που βασίζεται επίσης στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κυρίως στην αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ διμερώς και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Συνεπώς οι εξελίξεις στη Συρία επιβάλλουν να κινηθούμε με ψυχραιμία και διορατικότητα, αρχίζοντας από τον άμεσο επανέλεγχο – και ελπίζω την επιβεβαίωση – των δεδομένων που επηρεάζουν θεμελιώδεις παραδοχές της εθνικής μας πολιτικής. Αυτό αφορά όλο τα φάσμα, από το κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέχρι τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές», κατέληξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/benizelos-arnitikes-synepeies-ohi-ee-sta-skopia

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο κ.Βενιζέλος ,αν οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν σωστά,”στενοχωριέται” που βάσει του άρθρου 1 παρ. 10 της συμφωνίας των Πρεσπών τα εσωτερικά έγγραφα του κράτους αυτού δεν θα αλλάξουν σε Β.Μακεδονία διότι τα κεφάλαια ένταξης θα αργήσουν να ανοίξουν, λόγω της καθυστέρησης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων( Ο Μακρόν έχει απόλυτα δίκαιο στην επιχειρηματολογία του διότι παρόμοιο επιχείρημα είχε εγείρει ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν ήταν Πρωθυπουργός για τις τότε διευρύνσεις) .
  Αυτή είναι μία άλλη απόδειξη του ξεπουλήματος του προβλήματος. Έθεσε ακόμη και το erga omnes η Ελληνική διαπραγματευτική πλευρά υπό “αίρεση” με επιβάρυνση μας να “παρακαλάμε ” του εταίρους της ΕΕ να ανοίξουν τα κεφάλαια για να επισπευσθεί η αλλαγή του ονόματος και να υλοποιηθεί το erga omnes. Μπράβο σ΄αυτούς που την διαπραγματεύτηκαν και σ΄αυτούς που την ψήφισαν.

 2. “Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι το «όχι» της ΕΕ στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα”.

  Δεν μού κάνει εντύπωση. Κάθε προδότης, απ’ αυτούς που κυβέρνησαν και κυβερνούν την χώρα μετά την Μεταπολίτευση, την ίδια εκτίμηση θα έκανε. Γι αυτό και ο “Κούλης” τήρησε αιδήμονα σιγήν κι άφησε τον Μακρόν να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Τα μεν Σκόπια συνεχώς παραβιάζουν την Συμφωνία των Πρεσπών(*), η δε Αλβανία, αυτό το αίσχος τού γκανγκστερικού ναρκομορφώματος, ακολουθεί την τακτική εξανδραποδισμού τής εκεί ελληνικής μειονότητος, όπως την διδάχτηκε από την μεγάλη της δασκάλα, την Τουρκία.

  Ο Βενιζέλος και ο κάθε Βενιζέλος, αδιαφορώντας γι αυτό, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τής Αλβανίας και τής “Β. Μακεδονίας”, διότι απλούστατα πιέζονται από τα συμφέροντα:

  550 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αλβανία

  Οι ελληνικές εταιρείες που διαπρέπουν στα Σκόπια

  Τι κι αν δεν “αποκτήσαμε σύμμαχο” (sic) στα βόρεια σύνορά μας, χάνοντας έναν πόλεμο από πιο αδύναμο χωρίς μάχη (παγκόσμια πρωτοτυπία); Η άρνηση, λέει, τής Γαλλίας, κινδυνεύει να ρίξει τα Σκόπια στην αγγαλιά τής Ρωσίας και τής Τουρκίας. Για την μεν Ρωσία δεν μ’ ενδιαφέρει, αλλά όσον αφορά στην Τουρκία, πού βρίσκονται τα Σκόπια τώρα, μετά τις Πρέσπες και την απόκτηση τού ονόματος “Β. Μακεδονία” και με την δική μας βούλα;

  Ασφαλώς, δεν πρέπει να λησμονούμε πότε και ποιοι άνοιξαν τον δρόμο των Πρεσπών, καταστρατηγώντας την εθνική γραμμή τού 1992, “Ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγό της”: “Το ημερολόγιο έγραφε 3 Απριλίου 2008 όταν ο κ. Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε την ελληνική θέση για το θέμα των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

  «Ναι στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις».

  Η σύνθετη ονομασία μπορεί να περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία αλλά η γειτονική χώρα δεν θα έχει διαφορετική ονομασία για το εσωτερικό της και διαφορετικό για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τις διεθνείς σχέσεις της, θα ισχύει erga omnes -έναντι όλων. Αυτή η προδοτική απόφαση είχε ληφθεί ήδη από την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2007, όταν την εξήγγηλε η τότε ΥπΕξ, Ντόρα Μπακογιάννη, στις προγραμματικές δηλώσεις τής νέας κυβερνήσεως και υπερψηφίστηκε απ’ όλα τα τότε κόμματα τής Βουλής, πλην ΛαΟΣ. Αν δεν είχε ανοίξει η Κερκόπορτα αυτή, δεν θα είχαμε φθάσει στις Πρέσπες.

  Αυτά τα ολίγα για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

  (*)Έπρεπε, αν είχαμε κράτος σιβαρό, να είχε καταγγελθεί το γεγονός, αλλά με “Κούληδες” κι “Αλέξηδες” μην περιμένετε τέτοια πράγματα. Γι αυτό η Ελλάδα είναι καταδικασμένη. Δυστυχώς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα