Βαρουφάκης, ο νέος πονοκέφαλος του Τσίπρα- Από το πουθενά ίσως ξαναμπεί στην Βουλή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  • ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
    ΕΚΛΟΓΕΣ 18|06|2019 | 07:07

  • Βαρουφάκης, ο νέος πονοκέφαλος του Τσίπρα
    NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
    Οι τελευταίες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για το ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Σε πείσμα των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα ότι «η κάλπη είναι άδεια», η κάλπη των εθνικών εκλογών έχει μέσα τις ψήφους των Ελλήνων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές. Και το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου, θα είναι μια εικόνα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων, θέλουν την διαφορά των 9,4 μονάδων στις ευρωεκλογές να διευρύνεται, με την Νέα Δημοκρατία να πλησιάζει το 40% και τον ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνει και αυτός το ποσοστό του, να μην μπορεί όμως να φθάσει το 30%. Τα ερωτήματα λοιπόν που παραμένουν, δεν είναι ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, η πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά. Αλλά πόσο κοντά η πόσο μακρυά είναι η Νέα Δημοκρατία από την αυτοδυναμία, και που θα κινηθούν, ποια θα είναι η τύχη των μικρότερων κομμάτων. Άλλωστε τα δυο ερωτήματα είναι αλληλένδετα.

Το παζλ της αυτοδυναμίας

Η κατάκτηση της αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι συνάρτηση αφενός του ποσοστού της ΝΔ στις εκλογές, αλλά και του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, στις εθνικές εκλογές.

Οσο πιο κοντά βρεθεί η Νέα Δημοκρατία στο 40% – που θεωρείται το ταβάνι για την Πειραιώς- τόσο πιο πιθανή θα είναι φυσικά η αυτοδυναμία, με δεδομένο ότι στις εθνικές εκλογές, το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το 3%, θα κινηθεί γύρω στο 10%. Αυτή είναι και η πρόβλεψη της εταιρείας Marc που έκανε και την τελευταία μέτρηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα και με ένα ποσοστό της τάξης του 38%, η ΝΔ θα έχει οριακή πλειοψηφία 151-152 βουλευτών, αν το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής είναι της τάξης του 7% , και άνετη πλειοψηφία 156 εδρών, αν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων φθάσει στο 10%.

Ο σταρ Γιάννης Βαρουφάκης

Στις ευρωεκλογές το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής ήταν στο 21%, αλλά στις εθνικές εκλογές, όπως είναι φυσικό, τα μικρότερα κόμματα συμπιέζονται προς όφελος των μεγαλύτερων κομμάτων. Δεν συμβαίνει αυτό με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το ΜεΡΑ25, που για λίγες εκατοντάδες ψήφους, δεν κατάφερε στις ευρωεκλογές να εκλέξει ευρωβουλευτή (2,99% και 169.287 ψήφοι).

Οι τελευταίες μετρήσεις δίνουν στον πρώην υπουργό Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα ένα ποσοστό της τάξης του 3,5%, πάνω και από την Χρυσή Αυγή, με τάσεις διεύρυνσης. Η έκπληξη που έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης στις ευρωεκλογές, η συμπάθεια των média για την persona του πρώην υπουργού, ορισμένες επιλογές υποψηφίων που χαρακτηρίστηκαν τουλάχιστον αντισυμβατικές- όπως αυτή της τραβεστί Πάολα- κατάφεραν να δώσουν στον Γιάνη Βαρουφάκη τον χαρακτήρα του «αουτσάιντερ» των εκλογών, και να του προσφέρουν την συμπάθεια ενός αντισυστημικού, αριστερού κοινού, που έχει απορρίψει τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του συμβιβασμού με την τρόικα.

Ενός κοινού, που δεν ελκύεται από τον παραδοσιακό, αριστερό στιλ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, και που αρέσκεται στον διεθνιστικό, ανατρεπτικό λόγο του καθηγητή Βαρουφάκη.

Η είσοδος του κ. Βαρουφάκη στην νέα Βουλή, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων, θα είναι ένας ακόμα πονοκέφαλος για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού η σκηνική παρουσία του πρώην υπουργού θεωρείται ασυναγώνιστη και ενδέχεται να αποδειχθεί ένας σοβαρός ανταγωνιστής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μυστήριο με τον Βελόπουλο.

Το τι θα κάνει ο Κυριάκος Βελόπουλος στις εθνικές εκλογές είναι ένα μυστήριο. Αν και η επίδοση του στις ευρωεκλογές είναι εντυπωσιακή, το 4,18% που συγκέντρωσε και οι 236.000 ψήφοι που απέσπασε, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επαναληφθούν στις εθνικές κάλπες.

Το pressing που ασκεί η ΝΔ είναι ασφυκτικό και ορισμένες λάθος ενέργειες του κ. Βελόπουλου, που οδήγησαν σε παραιτήσεις και αποχωρήσεις στελεχών, ενδέχεται να του κοστίσουν ακριβά. Την ίδια στιγμή οι χρήστες του Twitter έχουν βαλθεί να αποδομήσουν τον κ. Βελόπουλο, θυμίζοντας με βίντεο που ανεβάζουν, τα περίεργα προϊόντα που ως τηλεπωλητής προωθούσε στο παρελθόν. Πριν ανακαλύψει τις επιστολές του Ιησού….

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης είναι ασταθής και η έρευνα της Marc, δίνει στην Ελληνική Λύση ένα ποσοστό που κυμαίνεται από το 2,5% έως το 4,5%. Σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρει να συμπιέσει την Ελληνική Λύση και να μείνει εκτός Βουλής, το κέρδος θα είναι διπλό. Η ΝΔ θα αυξήσει το ποσοστό της και ταυτόχρονα θα κατεβάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ekloges/baroyfakis-o-neos-ponokefalos-toy-tsipra

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα