Βαριές καταγγελίες από τον Πολωνό πρωθυπουργό: «Ήρθαμε για το Ταμείο και θέλουν το νομικό έλεγχο των κρατών μας»

19/7/20 | 2 | 5 | 295 εμφανίσεις

Μετά τον Ούγγρο Β.Ορμπάν και η Πολωνία καταφέρεται κατά των μεθοδεύσεων συγκεκριμένων χωρών

Μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων, τα πιο σημαντικά σημεία για την Πολωνία παραμένουν άλυτα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού με τον οποίο θα αποκλείονται από την εκταμίευση κονδυλίων οι χώρες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου, όπως έχει προταθεί στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι οι ηγέτες των χωρών παραμένουν διχασμένοι σε διάφορα θέματα, όπως στις επιστροφές κονδυλίων, ή το ποσοστό επιχορηγήσεων και δανείων στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Ανάκαμψης.

Ένας από τους επίμαχους τομείς είναι η σύνδεση του κράτους δικαίου με τον προϋπολογισμό. «Υπάρχει… μια πολύ γενική ρήτρα κανόνα δικαίου η οποία – το έχουμε μάθει καλά στην Πολωνία τα τελευταία χρόνια – έχει χρησιμοποιηθεί υπερβολικά, ως απειλή και για μια τόσο γενική κατάσταση, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε» τόνισε προσθέτοντας: «Είναι ένα εργαλείο στα χέρια ισχυρότερων χωρών που μπορούν να αρχίσουν να εκβιάζουν άλλες χώρες».

Υπάρχουν ακόμη ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των χωρών του Νότου και του Βορρά

Είπε, επίσης, ότι οι ηγέτες δεν έχουν συμφωνήσει για τις κλιματολογικές προϋποθέσεις στις οποίες αντιτίθεται τόσο έντονα η Βαρσοβία. Ο Μοραβιέτσκι πρόσθεσε ότι καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, εξακολουθούν να υπάρχουν «πολλές αποκλίσεις» ειδικά όσον αφορά στην κατανομή και την διακυβέρνηση των κεφαλαίων. «Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των χωρών του νότου και του Βορρά» τόνισε.

«Οι θέσεις έρχονται εγγύτερα αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά κοντά», κατέληξε, προσερχόμενος στη σύνοδο για την Τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε σήμερα τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Μαρκ Ρούτε, ότι θέλει «να τιμωρήσει οικονομικά» τη χώρα του, καθώς επιμένει να συνδεθεί ο σεβασμός στο κράτος δικαίου με την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ.

«Δεν ξέρω για ποιον προσωπικό λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός μισεί εμένα ή την Ουγγαρία. Αλλά επιτίθεται σκληρά. Και λέει ξεκάθαρα ότι επειδή η Ουγγαρία, κατά την άποψή του, δεν σέβεται το κράτος δικαίου, θα πρέπει να τιμωρηθεί οικονομικά», είπε ο Όρμπαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης –για το οποίο διαπραγματεύονται από την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες– με το κράτος δικαίου. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία αντιτίθενται σε αυτόν τον όρο. Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί στις ευρωπαϊκές Συνθήκες που εγγυώνται το κράτος δικαίου. Εξάλλου, εδώ και δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει τη λεγόμενη «διαδικασία του άρθρου 7» (της Συνθήκης της ΕΕ) για την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία λόγω κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ένωση. Παρ’ ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις επί του θέματος αυτού, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/897893_varies-kataggelies-apo-ton-polono-prothypoyrgo-irthame-gia-tameio

Category: Ειδησεις

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτο και αξιέπαινο ότι αυτοί που αντιτάσσονται περισσότερο στις μεθοδεύσεις τού τσίρκου τής ΕΕ, αυτοί που υψώνουν ανάστημα και φωνή, είναι τα πρώην Ανατολικά Κράτη, το οποία, κατά τεκμήριο, έχουν λιγότερη παράδοση από τα άλλα στην ελευθερία, έχοντας μείνει υποδουλωμένα στην άλλοτε ΕΣΣΔ για 45 χρόνια. Μπράβο τους! Ας γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και για κάποιους ραγιάδες, αν κι έχουν αποτινάξει τον ζυγό τού κατακτητή εδώ και 200 χρόνια.

 2. 2
  Σ.Α.Ν. says:

  Ραγιάδες είναι οι λαοί των έξη κρατών που ίδρυσαν την ΕΟΚ προ 63 ετών και οι άλλοι των 19 κρατών που μπήκαν διαδοχικά και μένουν εθελοντικά, επειδή συμφωνούν ΑΠΟΛΥΤΩΣ με τα Ευωπαικά κεκτημένα ,που κατοχυρώνουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών τους;;;.
  Ας κάνουν δημοψηφίσματα η Πολωνία και η Ουγγαρία-όπως το Ηνωμένο Βασίλειο-να φύγουν από την Ένωση ,για να ξαναζήσουμε το τρομαγμένο ΟΧΙ-ΝΑΙ του κ.Τσίπρα στο δικό μας δημοψήφισμα προ 5ετίας.
  Αμ τα αυγά δεν τα αλωνίζουν.

  • 2.1
   Επισκέπτης says:

   Ναι, ραγιάδες είναι όσοι κύπτουν τον αυχένα στο δ/ντήριο των Βρυξελλών και τού Βερολίνου. Βεβαίως, δεν είναι όλοι στον ίδιο βαθμό με την Ελλάδα, που πάντα έστεκε και στέκει σούζα, αλλά οι πρώην Ανατολικοί, όπως και οι Βρετανοί, δίδουν μαθήματα αξιοπρεπείας. Για παράδειγμα, στο θέμα τής υποδοχής λαθρομεταναστών, η Ουγγαρία έχει καταφέρει να μην πάρει ούτε έναν κι ας βαρά τον κώλο της κάτω η ΕΕ. Εμάς μάς έκαναν αποθήκη για … ανταλλακτικά.

   • 2.1.1
    Σ.Α.Ν. says:

    Οι Βρετανοί βρήκαν τον ”κοκκινοτρίχη”πρωθυπουργό τους και μετά από εκλογές τους έβγαλε από την Ένωση-τα αποτελέσματα δεν μετρήθηκαν ακόμη-αλλά οι πρώην Ανατολικοί ,που 45 χρόνια ”κάθονταν σούζα” στους Σοβιετικούς και στον Καντάρ και Γιαρουζέλσκι μπορεί να παριστάνουν τους φιλελεύθερους .Απλώς εκτονώνονται μετά την καταπίεση των 45 χρόνων και θα λέγαμε εύκολα ότι ”κάνουν τους τζάμπα μάγκες” και είναι χειρότεροι από τον δικό μας παληκάρι που μάθαινε όλα τα μουσικά όργανα για να χορέψει στο ταψί τους Ευρωπαίους και μετά ”ερωτεύτηκε” την κ.Μέρκελ.
    Το ξαναγράψαμε ”άμα δεν σκύψεις κανένας δεν ανεβαίνει στην πλάτη σου -αυτά για τους μετανάστες από το 2015-αλλά και όλοι αυτοί δεν έχουν γείτονα τον ”βαρύ και ασήκωτο” κ. Ερντογάν.

    • 2.1.1.1
     Επισκέπτης says:

     Ως συνήθως, είσαι εκτός θέματος, διότι δεν κατάλαβες τίποτε. Αρχίζεις να δίνεις εξηγήσεις -τώρα το παίζεις και … ψυχολόγα- γιατί το κάνουν, ενώ εμένα μ’ ενδιαφέρει το ότι το κάνουν. Δεν μπορείς να καταλάβεις, επειδή σκέφτεσαι με μυαλά ραγιά και αυτό δεν μπορεί ν’ αλλάξει τώρα πια και ούτε μ’ ενδιαφέρει. Αρκεί που οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν προ πολλού αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται.

     • Σ.Α.Ν. says:

      Πως νόμιζα ότι θα σας ενοχλούσε το ”τζάμπα μάγκες” ,γιατί αυτό είναι στο τέλος-τέλος.

     • Επισκέπτης says:

      Δεν μ’ ενόχλησε, διότι δεν είναι. Δεν καταλαβαίνεις, αλλά δεν πειράζει. Δεν έχει σημασία πια και ίσως είναι καλύτερα να μην καταλάβεις. Συνέχισε να ζεις με τις παρωπίδες σου.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας