Βαρθολομαίος: Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς όταν αμφισβητείται το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητεί τη γνώμη των τοπικών Εκκλησιών για το θέμα της Θείας Ευχαριστίας
Επιστολή έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες για το καίριο θέμα της Θείας Ευχαριστίας, στο οποίο λέει ότι δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς, όταν αμφισβητείτε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Το γράμμα , που εστάλλη από τις 17 Μαίου είναι γραμμένο σε αυστηρό τόνο σε ό,τι αφορά στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας λέγοντας είναι αδύνατον για εμάς να παρεμείνουμε άφωνοι και αμέτοχοι μπροστά σε μία αμφίσημη κατάσταση , αδρανώντας προ των εξελίξεων « και των κατά Πολιτείαν σχετικών ρυθμίσεων καί απαγορεύσεων».

Για να επισημάνει ότι η συγκατάβαση της Εκκλησίας « φθάνει μέχρι Σταυρού, αρνείται, ‘ομως, την κατάβασιν εξ αυτου, εξ υπακοής προς τάς αρχάς καί τας εξουσίας του κόσμου τούτου, όταν αμφισβητήται τό Μυστήριον των μυστηρίων της ζωής της, η Θεία Ευχαριστία».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητεί από τους Προκαθήμενους να εκφράσουν την γνώμη τους για να υπάρξει συντονισμός και ομοιομορφία μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών για το θέμα της Θείας Ευχαριστίας και του τρόπου μεταδόσεως της στους πιστούς.

Αναλυτικά το γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη:

«Η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εν τη επιθυμία της Μητρός Εκκλησίας να υπάρξει συντονισμός και, κατά το δυνατόν, ομοιομορφία μεταξύ των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών ως προς το καίριον θέμα της Θείας Ευχαριστίας και του τρόπου μεταδόσεως αυτής εις τους πιστούς, απέστειλε προς άπαντας τους αδελφούς Του Μακαριωτάτους Προκαθημένους αυτών το κατωτέρω παρατιθέμενον από 17ης λήξαντος μηνός Μαΐου Γράμμα:

«Μακαριώτατε, Χριστός Ανέστη!

Εβιώσαμεν επωδύνως τας συνθήκας αι οποίαι ενεφανίσθησαν εις την ζωήν της Εκκλησίας, λόγω της σοβούσης πανδημίας του νέου κορονοιού, και έφθασαν ενώπιον ημών, διά γραμμάτων και υπό μορφήν ερωτήσεων και προβληματισμού, πανταχόθεν, νέα κατά τόπους δεδομένα και ποικιλόμορφοι εξελίξεις. Ημείς, εμφορούμενοι υπό πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας, διά την προστασίαν της υγιείας των πιστών και το κοινόν καλόν, απεδέχθημεν την τέλεσιν των ιερών ακολουθιών άχρι καιρού άνευ της παρουσίας πιστών εις τους ναούς, πλην ως πρωτεύον μέλημα έγνωμεν την διαφύλαξιν της πίστεως των Πατέρων ημών, της αεί φωτιζούσης την οικουμένην.

Επειδή όμως, ομού μετά του επαινετού κατά την πανδημίαν του COVID-19, εν πολλοίς, κρατικού ενδιαφέροντος και της των ιθυνόντων αξιοζήλου προνοίας, ηκούσθησαν ανοίκειοι απόψεις τινές περί του τρόπου προσελεύσεως εις τα Άχραντα Μυστήρια, είναι αδύνατον εις ημάς να παραμείνωμεν άφωνοι και αμέτοχοι ενώπιον μιάς τοιαύτης αμφισήμου καταστάσεως, αδρανούντες προ των εξελίξεων και των κατά Πολιτείαν σχετικών ρυθμίσεων και απαγορεύσεων.

Υπηκούσαμεν εις τας προτροπάς των υγιειονομικών και πολιτικών αρχών, και, ως εικός, υπακούομεν, μέχρις, όμως, του σημείου καθ᾽ ο ου θίγεται η ουσία και το κέντρον της πίστεως ημών. Η συγκατάβασις της Εκκλησίας φθάνει μέχρι Σταυρού, αρνείται, όμως, την κατάβασιν εξ αυτού, εξ υπακοής προς τας αρχάς και τας εξουσίας του κόσμου τούτου, όταν αμφισβητήται το Μυστήριον των μυστηρίων της ζωής της, η Θεία Ευχαριστία.

Εις την ζωήν της Εκκλησίας, είναι γνωστόν τοις πάσιν ότι αυθεντικός ερμηνευτής των Ευαγγελικών και Αποστολικών προτροπών και νοημάτων, ου μην αλλά και του πνεύματος και του γράμματος των Θείων και Ιερών Κανόνων, υπάρχει η Ιερά Παράδοσις, συνυφασμένη αρρήκτως μετά της καθ᾽ ημέραν εκκλησιαστικής πρακτικής και κενωτικής εμπειρίας. Προσφεύγοντες εις αυτήν την καθηγιασμένην πράξιν της Εκκλησίας, βλέπομεν και αδιαψεύστως διαπιστούμεν ότι αύτη ζη εν τω κόσμω διά της Θείας Ευχαριστίας και εν τη Θεία Ευχαριστία, ή, άλλως, η Θεία Ευχαριστία είναι η αποκάλυψις και η βίωσις του θεανδρικού μυστηρίου της Εκκλησίας. Ο ίδιος ο Κύριος, ο «αοράτως συνών», «ο προσφέρων και προσφερόμενος και διαδιδόμενος», δίδωσιν ημίν εν τη Ευχαριστία το άχραντον σώμα και το τίμιον Αυτού αίμα, καθιστών ημάς «βασιλείας ουρανών πλήρωμα».

Εν τω πνεύματι και εν τω φρονήματι τούτω, επικοινωνούμεν μετά της λίαν ημίν αγαπητής Υμετέρας Μακαριότητος, προσεπιδηλούντες ενσυνειδήτως ότι ουδόλως προτιθέμεθα να αποστώμεν εκ των κληροδοτηθέντων πάσιν ημίν υπό των μακαρίων Πατέρων ημών. Ενώπιον των διαμορφουμένων συνθηκών, επιθυμούμεν να ενωτισθώμεν τον αδελφικόν Υμών λογισμόν και τας σκέψεις, ώστε, από κοινού να πορευθώμεν εις την ποιμαντικήν αντιμετώπισιν των αμφισβητήσεων του καθιερωμένου τρόπου μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας.

Εφ᾽ οις και πόθω Χριστού και φιλήματι αγίω περιπτυσσόμενοι την Υμετέραν σεβασμιοπόθητον Μακαριότητα, διατελούμεν Αυτής αγαπητός αδελφός, συλλειτουργός και συγκοινωνός εν τω ενί και κοινώ Ποτηρίω, εξ ου πίοντες, ου μη διψήσωμεν εις τον αιώνα. Αμήν!»

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 1η Ιουνίου 2020

Εκ της Αρχιγραματείας

της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αναζητούνται οι αντιλέγοντες βλάσφημοι ( και ο κ.Μόσιαλος) να αρθρώσουν λόγο ,ή, να σωπάσουν ισοβίως ,γιατί ουδεμία επιστήμη επελέγη και δικαιολογείται να τα ”βάλει” με την χριστιανική πίστη των Ευαγγελίων, που κατοχύρωσαν την ελευθερία μας με το ”όστις θέλει οπίσω Μου ελθείν …αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα