Βάλε το… κίτρινο-μπλε φουστάνι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 08:16

UPD:08:53
REUTERS/YVES HERMAN

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Κατάλαβε κανείς; Ποια είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας; Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωκοινοβούλιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο πήραν και πάλι την ανηφόρα στο Άμστερνταμ, κλείνοντας την ημέρα διαπραγμάτευσης στα 222 ευρώ την MWh. Με λίγα λόγια, ολοκληρωτική αποτυχία. Η πρόεδρος της Κομισιόν αναγκάστηκε να επιτεθεί στη Μόσχα για να κρύψει την παντελή απουσία ενεργειακής στρατηγικής. Και η αγορά-αδιάψευστος κριτής-αντέδρασε.

Οταν μάλιστα η προεδρία της ΕΕ παραδέχεται ειλικρινά ότι το ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να θεωρηθεί …ουτοπία, η κατάσταση είναι πλέον κωμικοτραγική. Σε τέτοιο σημείο που η τσεχική κυβέρνηση, που έχει και την προεδρία της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο, επιβάλλει πλαφόν στο φυσικό αέριο στην Τσεχία.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πόνταρε τα πάντα στο κίτρινο -μπλε ντύσιμό της, προς τιμήν της Ουκρανίας. Κρίμα! Για να παραφράσουμε ένα γνωστό τραγούδι: «βάλε το …κίτρινο φουστάνι». Μόνο που δεν υπήρχε τίποτα από κάτω. Με αποτέλεσμα «η νύχτα να κατεβαίνει με μαύρο φερετζέ κι η πόλη διψασμένη για φώτα και σουξέ», που λέει και το άσμα.

Μόνο έναν ευσεβή πόθο εξέφρασε η πρόεδρος: για μείωση έως και 140 δισεκατομμύρια για τα επιπλέον κέρδη που επιβάλλονται στις ενεργειακές εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τη διατήρηση του καθεστώτος κυρώσεων, παραδεχόμενη  για πρώτη φορά το αναπόφευκτο ενός δύσκολου χειμώνα. Με την υπόσχεση  πώς στο τέλος η Ευρώπη θα επικρατήσει στον αγώνα ενάντια στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα.

Το πρόβλημα είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ δεν κατέρρευσε. Γιατί μπορεί να εξαπατούν τον κόσμο κάποιοι πολιτικοί ή ορισμένα μέσα ενημέρωσης, όχι όμως  αυτούς  που επενδύουν και βάζουν χρήματα στο τραπέζι.

Άλλωστε, αν ψάχναμε για μια κατάρρευση, μια ματιά στη Γερμανία αρκεί: Την ώρα που μιλούσε στο Ευρωκοινοβούλιο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έφτανε η είδηση ​​από την πατρίδα της τη  Γερμανία:

Μετά από μια πρώτη διάσωση άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στην βασική εταιρία φυσικού αερίου Uniper, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ουσιαστικά την κρατικοποίησή της. Αυξάνοντας  πάνω από το 50% το μερίδιο του δημοσίου στην εταιρεία (από 30%). Η Uniper έχει κάψει σχεδόν όλο το νέο κεφάλαιο σε ένα μήνα το πακέτο των 10 δις να προμηθευτεί φυσικό αέριο στο Άμστερνταμ.

Η απουσία στρατηγικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέστησε την εθνικοποίηση της εταιρείας, μόνη λύση για το Βερολίνο.

Η γερμανική εφημερίδα TAZ χαρακτηρίζει την Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν ως «γυναίκα των μεγάλων, αόριστων λέξεων»
Υποτίθεται ότι η ομιλία της θα αφορούσε την ενεργειακή κρίση και τους φόβους των ανθρώπων σε αυτό το φθινόπωρο του πολέμου.

Αλλά όλα περιστράφηκαν γύρω από την Ουκρανία.Αλλά όσοι περίμεναν μεγάλα νέα απογοητεύθηκαν. Η Φον ντερ Λάιεν απέφυγε τις άβολες ερωτήσεις.. Δεν τόλμησε  να αναγνωρίσει τις δικές της ελλείψεις.«Κοιμηθήκαμε το καλοκαίρι», την επέκρινε ακόμη και ο επικεφαλής της συντηρητικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Και τώρα προβάλει  μη δεσμευτικές προτάσεις που ευχαριστούν όλους και δεν βλάπτουν κανέναν.

«Η Πρόεδρος της Επιτροπής δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στους μισθούς», γράφει η TAZ. Οι άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι λόγω του υψηλού κόστους  ζωής. Ανησυχούν και οι εταιρείες για το εκρηκτικό κόστος ενέργειας και ορισμένες εταιρείες απειλούνται με εξαφάνιση. Αλλά μην ανησυχείτε ! Η Ούρσουλα έβαλε κίτρινο-μπλε φουστάνι….

naftemporiki.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα