Βάδη-Βυρτεμβέργη: Αναβλήθηκε το άνοιγμα των σχολείων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η εμφάνιση μεταλλαγμένου στελέχους σε παιδικό σταθμό αιφνιδίασε την περιφερειακή κυβέρνηση της Βάδης-Βυρτεμβέργης που επρόκειτο να ανακοινώσει χθες το άνοιγμα των σχολείων και παιδικών από την προσεχή Δευτέρα.

    
Kindertagesstätte in Hannover

14 συνολικά νηπιαγωγοί και 10 παιδιά μολύνθηκαν πιθανότατα με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού σε παιδικό σταθμό της πόλης Φράιμπουργκ στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης (τα σχολεία παραμένουν επί της αρχής κλειστά σε όλη τη Γερμανία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, παράλληλα όμως λειτουργούν παιδικοί/νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία «επείγουσας φροντίδας» για οικογένειες που δεν έχουν άλλη δυνατότητα, π.χ. όταν και οι δυο γονείς είναι εργαζόμενοι).

Δυο εκ των παιδιών διαγνώστηκαν ήδη θετικά, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Διακονικού Ιδρύματος Μπάντεν, στο οποίο ανήκει ο εν λόγω παιδικός, προσθέτοντας ότι και στις δυο περιπτώσεις καταγράφηκε ομαλή εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο «ασθενής μηδέν» στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ένας νηπιαγωγός ο οποίος δεν παρουσίαζε καταρχάς συμπτώματα. «Όταν εμφάνισε απώλεια γεύσης και έκανε τεστ, είχε μεταδώσει ήδη τον κορωνοϊό», ανακοίνωσε εκπρόσωπος χθες το βράδυ στην Καρλσρούη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες έκριναν ως «ικανοποιητικά και καλά» τα ισχύοντα στον συγκεκριμένο παιδικό σταθμό υγειονομικά στάνταρ.

Ανατροπή σχεδιασμού

Άγνωστο πότε θα ανοίξουν τελικά τα σχολείαΆγνωστο πότε θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία

Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της «επείγουσας φροντίδας» των παιδιών, η τοπική υπουργός Υγείας Μάνε Λούτσα γνωστοποίησε τη διάθεση rapid tests σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία που προσφέρουν έκτακτη περίθαλψη, προκειμένου το προσωπικό να μπορεί να υποβάλλεται σε τακτικά τεστ κορωνοϊού.

Η υπουργός Παιδείας του κρατιδίου Σουζάνε Άιζεμαν υπογράμμισε χθες το βράδυ ότι η περίπτωση του Φράιμπουργκ ανέτρεψε πλήρως τον σχεδιασμό της. Σε διαδικτυακή εκδήλωση επισήμανε ότι θα πρέπει καταρχάς να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη στον παιδικό. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Κρέτσμαν έχει τονίσει επανειλημμένως στο παρελθόν ότι η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση και πως σε περίπτωση που εδραιωθεί ένα συγκεκριμένο μεταλλαγμένο στέλεχος, η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ του μηδενός.

Ανησυχία των υπευθύνων

Ο δήμαρχος του Φράιμπουργκ Μάρτιν Χορν εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι το νέο στέλεχος εντοπίστηκε στην πόλη του και ακόμη περισσότερο που τα θύματα είναι παιδιά. «Παρακολουθούμε την κατάσταση με τεράστια προσοχή και ανησυχία και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Εκτιμάται ότι το 1/3 των παιδιών προσχολικής ηλικίας πηγαίνουν κανονικά σε παιδικούς και νηπιαγωγεία στο πλαίσιο των προγραμμάτων «έκτακτης φροντίδας»Εκτιμάται ότι το 1/3 των παιδιών προσχολικής ηλικίας πηγαίνουν κανονικά σε παιδικούς και νηπιαγωγεία στο πλαίσιο των προγραμμάτων «έκτακτης φροντίδας»

Να υπάρξει άμεση ενημέρωση για την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη ζήτησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων του Φράιμπουργκ Ζίμεον Στέφαν. «Πρέπει να ρίξουμε φως στην υπόθεση», επισήμανε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Όπως τονίζει, θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα σε ποιο βαθμό έχουν εξαπλωθεί μεταλλαγμένα στελέχη στο Φράιμπουργκ εν γένει, για ποια ακριβώς στελέχη πρόκειται, αν πολλαπλασιάζουν τις μολύνσεις, πόσο γρήγορα μολύνονται τα παιδιά και εάν και κατά πόσο διαφέρει η εξέλιξη της νόσου σε περίπτωση μόλυνσης. «Οι γονείς ανησυχούν πολύ», όπως λέει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Κρέτσμαν επρόκειτο να ανακοινώσει το σταδιακό άνοιγμα παιδικών σταθμών και δημοτικών σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα. Ελάχιστα λεπτά πριν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε μέσω twitter ότι αναβάλλεται η ενημέρωση. Με φόντο την εμφάνιση των νέων στελεχών τα σχέδια παγώνουν καταρχάς. Οι εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις και σε άλλα κρατίδια που σκόπευαν επίσης να προχωρήσουν προσεχώς σε άνοιγμα των σχολείων.

Κώστας Συμεωνίδης (Stuttgarter Zeitung, Spiegel)

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα