Αφγανιστάν: Το «απαρτχάιντ των φύλων»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι Ταλιμπάν αποκλείουν τις γυναίκες από τον αθλητισμό. Αντίδραση ΟΗΕ

afganistan-to-apartchaint-ton-fylon-561499210

«Ταφόπλακα» στον γυναικείο αθλητισμό στο Αφγανιστάν βάζουν οι Ταλιμπάν, με τη διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να κάνει έκκληση την Τρίτη στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα για γενικό αποκλεισμό του Αφγανιστάν και από τον ανδρικό αθλητισμό αν επιβεβαιωθεί η εξαγγελία των Ταλιμπάν της περασμένης εβδομάδας.

Οι ακραίοι ισλαμιστές, που έχουν εδώ κι ένα μήνα ουσιαστικά τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν στις 8 Σεπτεμβρίου ότι θα απαγορευθεί κάθε μορφή αθλητισμού για τις γυναίκες της χώρας, καθώς δεν θεωρούν «ούτε σωστή ούτε αναγκαία» την άθληση για το γυναικείο φύλο. Πάντως, η τελική απόφαση για το θέμα δεν έχει ληφθεί ακόμη από τους Ταλιμπάν.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ εξέδωσε την Τρίτη σκληρή ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «απαρτχάιντ των φύλων», και αφού έκανε έκκληση στο καθεστώς της Καμπούλ να αναθεωρήσει τα σχέδιά του τόνισε: «Εάν επιβληθεί απαγόρευση στον γυναικείο αθλητισμό, τα κράτη και οι διεθνείς ομοσπονδίες κάθε αθλήματος σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να επιβάλουν αποκλεισμό του Αφγανιστάν από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις».

Τι θα γίνει με τις Αφγανές που επί δύο δεκαετίες μπόρεσαν και αθλήθηκαν, ενώ κάποιες έφτασαν και σε υψηλό επίπεδο; Οπως είπε στην «Κ» πριν από δύο εβδομάδες η Κίμια Γιουσόφι, η σπρίντερ και σημαιοφόρος του Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, «θα συνεχίσω να ζω ως μια Αφγανή κοπέλα στο μέτρο του δυνατού. Είμαστε μια ισχυρή γενιά Αφγανών κοριτσιών και αγοριών, προσπαθούμε να μην επιστρέψουμε στο παρελθόν».

Πριν από μερικές ημέρες η Χαλίντα Πόπαλ, πρώην διευθύντρια της αφγανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, κάλεσε όλες τις παίκτριες ποδοσφαίρου στη χώρα να διαγράψουν από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όποιο στοιχείο (φωτογραφίες, βίντεο ή κείμενο) δείχνει ότι έπαιζαν ποδόσφαιρο, για την ασφάλειά τους.

«Σήμερα οι γυναίκες θα κρατηθούν μακριά από στάδια και γήπεδα, αύριο μπορεί να υπάρχει ευρύτερος αποκλεισμός από τη δημόσια ζωή, όπως είχε γίνει και με το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν, κι αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ, ζητώντας η απάντηση του αθλητικού κόσμου να είναι άμεση και σκληρή.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα