Αυτοκέφαλη θέλει να γίνει η αρχιεπισκοπή της Αχρίδας – Τι ζήτησε ο Ζ.Ζάεφ από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο

23/9/20 | 1 | 0 | 102 εμφανίσεις

H Ορθόδοξη  Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, η οποία είναι η μόνη κανονικά αναγνωρισμένη αυτόνομη ορθόδοξη εκκλησία των Σκοπίων, υπάγεται στο Πατριαρχείο της Σερβίας. 

Ο πρωθυπουργός της χώρας όμως, Ζόραν Ζάεφ, ζήτησε με επιστολή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να την αναγνωριστεί ως αυτοκέφαλη με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας».

Μετά την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Στέβο Πεντάροφσκι, και ο Ζόραν Ζάεφ άσκησε «έκκλητο προσφυγή», ζητώντας από τον πατριάρχη να εξισώσει τους ορθόδοξους χριστιανούς της χώρας με τους άλλους ορθόδοξους χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να γίνουν αποδεκτοί από τις όλες τις υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες.

«Σεβόμαστε όλα όσα αποτελούν μέρος των διεθνών συνθηκών και περιστάσεων. Ωστόσο, ζητούμε να είμαστε ελεύθεροι εκκλησιαστικώς εντός των συνόρων της χώρας μας και οι αρχιερείς μας να συλλειτουργούν μαζί με τους αρχιερείς όλων των άλλων ορθόδοξων εκκλησιών σε ολόκληρο τον κόσμο», είναι το αίτημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού.

Όπως προσθέτει, στην επιστολή του: «Αναμένω να δω τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας να αναγνωρίζεται ως αυτοκέφαλη, έχοντας την ευλογία και την γραπτή απόφαση από την πρώτο μεταξύ ίσων μεταξύ των προκαθημένων των ορθοδόξων εκκλησιών, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

Η Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας υπάγεται στο Πατριαρχείο της Σερβίας, αλλά αποφάσισε να αποσχιστεί το 1967. Ωστόσο, η ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» που θέλησε να υιοθετήσει δεν αναγνωρίζεται από καμία ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου

Το σερβικό πατριαρχείο αναγνωρίζει μόνο την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, με επικεφαλής τον Ιωάννη, ως την κανονική εκκλησία στα Σκόπια, η οποία βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία του. Σε παλαιότερες διαπραγματεύσεις, το Πατριαρχείο της Σερβίας πρόσφερε ευρεία αυτονομία, όχι όμως και αυτοκέφαλο, με την ονομασία να παραμένει Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Η πρόταση παραμένει ανοιχτή και αποτελεί την επίσημη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

https://www.pronews.gr/thriskeia/917604_aytokefali-thelei-na-ginei-i-arhiepiskopi-tis-ahridas-ti-zitise-o-zzaef-apo-ton

Category: Ειδησεις

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν. says:

  Τώρα τι τους λες τους κ.κ. Τσίπρα, Κοτζιά και τον ”βαστάζο”τους κ.Καμμένο , που προτού υπογράψουν την Συμφωνία των Πρεσπών δεν συζήτησαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη τα επακόλουθα αυτής της Συμφωνίας στην εκκλησιαστική κανονική και παραδοσιακή αντιμετώπιση της Νέας χώρας -με τους λίγους έστω ορθοδόξους- για αναγνώριση αυτοκεφαλίας της εκκλησίας της , γιατί τώρα ,ή, θα δεχθεί την αυτοκεφαλία με την ονομασία της παλαίφατης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ,΄,ή, δεν θα αναγνωρισθεί με το ψευδώνυμο των Σλάβων ως Μακεδονική -που ουδέποτε υπήρξε μέχρι το 1967- που απεφάσισε για πολιτικούς λόγους την απόσχιση της από το Πατριαρχείο Σερβίας-.
  Μη τα θέλουν όλα δικά τους οι ΣλαβοΣκοπιανοί ,επειδή πήραν εύκολα ”Μακεδονική” υπηκοότητα και γλώσσα από τους Αριστερούς κ.κ.Τσίπρα και Κοτζιά.
  Φυσικά ο ”ακροδεξιός” κ.Καμμένος απολάμβανε τότε την γλυκειά εξουσία.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  24/10/20 | (1 σχόλια)
  Χθες διακινήθηκε στο διαδίκτυο ένας κατάλογος βρετανικών πόλεων στις οποίες δήμαρχοι είναι μουσουλμάνοι. Τον αναρτήσαμε και εμείς. Σε μια πρόχειρη δειγματοληπτική έρευνα διαπιστώσαμε πως ισχύει εν μέρει. Σε τρεις πόλεις π.χ. που ψάξαμε στο διαδίκτυο στη μία μουσουλμάνος ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας