ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΗΓΕΣΙΑ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

(Απόσπασμα απο το βιβλίο του Frank Weber “Ο Επιτήδειος Ουδέτερος”. Σελίδες 50-51″

Όταν στις 10 Νοεμβρίου 1938 πέθανε ο Ατατούρκ το Foreign Office ανέμενε ότι η Τουρκική εξωτερική πολιτική θα στρεφόταν απροκάλυπτα υπέρ της Βρετανίας και της Γαλλίας. Οι ξένοι παρατηρητές πίστευαν ότι ο Ισμέτ Ινονού διάδοχος του Ατατούρκ είχε την προτίμησή της ηγεσίας του τουρκικού στρατού κυρίως του γερμανόφιλου Στρατηγού Φεβζί Τσακμάκ.

Από την άλλη πλευρά ο Ινονού προσπάθησε να μειώσει τη στρατιωτική επιρροή στη νέα διοίκηση αναδιαρθρώνοντας τα υπουργεία και αντικαθιστώντας τους παλαιούς στρατιωτικούς που ήταν ευνοούμενοι του Ατατούρκ με νέους δικηγόρους και τεχνοκράτες φιλελευθέρων τάσεων. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι είχαν ωριμάσει μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν είχαν αναμειχθεί στην τουρκογερμανική συνεργασία της περιόδου εκείνης. Παρόλες όμως αυτές τις αλλαγές ο Ινονού μόλις ανέλαβε την αρχή επέτρεψε και μάλιστα ενεθάρρυνε μία σοβαρή έκρηξη τουρκικού αντισημιτισμού.

Η θέση των Εβραίων τόσο κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και κατά την περίοδο της δημοκρατίας ήταν επισφαλής.

Αν και μερικές εβραϊκές οικογένειες είχαν από πολύ καιρό ασπαστεί το Ισλάμ και κατείχαν την εποχή του σουλτάνου υψηλές θέσεις οι περισσότεροι Εβραίοι διατηρούσαν την παλιά τους θρησκεία και προκαλούσαν το μίσος των Τούρκων ως άπιστοι και ακόμη περισσότερο ως ανταγωνιστές στο εμπόριο.

Συχνά οι Εβραίοι έμποροι έπαιρναν ξένη υπηκοότητα για να έχουν ευρωπαϊκή προξενική προστασία στις εμπορικές συναλλαγές τους. Μέχρι την ήττα της Αυστροουγγαρίας στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν αυστροουγγρικά διαβατήρια αντί για τουρκικά. Μετά την ανακωχή έστρεψαν την προτίμηση προς την Ιταλία αν και εκείνη είχε αναμιχθεί στην προσπάθεια των Συμμάχων να διαμελίσουν την οθωμανική αυτοκρατορία.

Οι εχθροί τους έλεγαν ότι οι Εβραίοι απέφυγαν την στρατιωτική θητεία κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Πολέμου και ότι αποκόμισαν μεγάλα κέρδη ως προμηθευτές των τουρκικών στρατευμάτων που πολεμούσαν εναντίον των Ελλήνων.

Επίσημα ο Ατατούρκ δεν είχε αναμιχθεί σε αυτές τις κινήσεις και σκεπτόμενος την διεθνή κοινή γνώμη απέφυγε προσεκτικά να εκδηλώσει έστω και την ελάχιστη μορφή αντισημιτισμού.

Μετέφερε όμως δια της βίας όλους τους Εβραίους από τις στρατηγικά ευαίσθητες ζώνες της Ανδριανουπόλεως και των Στενών και δεν επέτρεψε την είσοδο στην Τουρκία Εβραίων της Κεντρικής Ευρώπης των οποίων το μέλλον απειλείτο από τον εντεινόμενο αντισημιτισμό του Χίτλερ.

Σε μερικές περιπτώσεις η κυβέρνηση του σκέφτηκε να απελάσει ξανά στην Κεντρική Ευρώπη τους Εβραίους έστω και αν αυτοί υπήρξαν κάτοικοι της Τουρκίας για πολλά χρόνια.

Οι Τούρκοι ποτέ δεν πραγματοποίησαν αυτές τις απελάσεις. Ο Ινονού όμως όταν ανέλαβε την αρχή αρνήθηκε κατηγορηματικά να μειώσει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει ο Ατατούρκ για τη μετανάστευση των Εβραίων. Ο νέος πρόεδρος δεν άλλαξε την απόφαση του ούτε όταν ο Χάιμ βάισμαν ηγέτης των Σιωνιστών υποσχέθηκε ότι κάθε Εβραίος μετανάστης θα έφερνε μαζί του ένα κεφάλαιο 3.000 λιρών στερλινών.

Αντιθέτως επέτρεψε στον Τουρκικό τύπο να διαδίδει ότι οι Εβραίοι εκτός των άλλων ενεργειών τους πουλούσαν στους απλοϊκούς Τούρκους καταναλωτές ελαιόλαδο νοθευμένο με μηχανέλαιο.

Ο Ινονού ανέφερε τον αντισημιτισμό του Χίτλερ για να δικαιολογήσει τον δικό του αντισημιτισμό και δήλωνε ότι ένας από τους στόχους της νέας του κυβερνήσεως θα ήταν η εξάλειψη του εβραίου μεσάζοντας από την τουρκική οικονομία.

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το Ισραήλ χρειάζεται προσοχή, δεν είναι και τόσο αξιόπιστος και έντιμος εταίρος. Η απλόχερη ανάπτυξη των διμερών και τριμερών σχέσεων (με τη συμμετοχή της Κύπρου) θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική. Η Ελλάδα άνοιξε όλα τα χαρτιά της και έδωσε πολλά στο Ισραήλ συμπεριλαμβανομένων των ΕΛΒΟ, αεροπορικό κέντρο Καλαμάτας κλπ. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τώρα από το Ισραήλ. Άρχισαν τα πάρε δώσε με την Τουρκία και υπονομεύουν τον Εast Μed σε βάρος της Ελλάδος και Κύπρου. Το Ισραήλ δεν έχει φίλους ή συμμάχους αλλά μόνο περιστασιακές ευκαιριακές σχέσεις υπέρ των συμφερόντων του. Ας κρατάει μικρό καλάθι η Ελλάδα. Πιο αξιόπιστος εταίρος είναι η Αίγυπτος παρά το Ισραήλ. Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για τα ΗΑΕ. Γενικά η εξωτερική πολιτική δεν χρειάζεται ενθουσιώδη και μεγάλα ανοίγματα.

  2. Πολύ θα ήθελα να ήξερα ποιος είναι αξιόπιστος και έντιμος εταίρος, που κοιτάζει φιλίες και όχι τα συμφέροντά του. Υπάρχουν πολλοί που γράφουν κάτι τέτοια για το Ισραήλ, λες και οι άλλοι είναι άγγελοι. Υπάρχει κάποια διάχυτη εβραιοκαχυποψία στην Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα