Αυτές ήταν οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο (χάρτης)

26/9/20 | 0 | 0 | 171 εμφανίσεις

Αυτές ήταν οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο (χάρτης)

Σε συνεχή ένταση βρίσκεται η Ανατολική Μεσόγειος, τις τελευταίες βδομάδες, λόγω των ερευνών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας.

Η κατάσταση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει τεταμένη λόγω των εξερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα οι απόπειρες σεισμικών ερευνών του Oruc Reis νότια του Καστελλορίζου ελήφθη από την Αθήνα ως ένδειξη αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή με αποτέλεσμα την κινητοποίηση μονάδων και των δύο χωρών μέσα στον Αύγουστο.

Από την άλλη, οι σεισμικές έρευνες της Άγκυρας με το Γιαβούζ και το Μπαρμπαρός εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτέλεσε επίσης σημείο έντασης.

Η δέσμευση περιοχών από την Τουρκία με NAVTEX επέτεινε το κλίμα έντασης στην περιοχή. Ωστόσο, στις 13/9 το τουρκικό Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια καθώς η Άγκυρα δεν ανανέωσε τη ΝΑVTEX.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια επιστροφής στο διάλογο με την πρωθυπουργό της Ελλάδας να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στη Χάγη αν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν.

Σπούτνικ

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    29/10/20 | (1 σχόλια)
    Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που έχουν πλάσει ολόκληρη θεωρία σχετικά με τον covid και την χρησιμοποίησή του, όπως λένε. Γενικώς, πιστεύουν πως ο covid εφευρέθηκε ως μέσον από τους διαμορφωτές της παγκοσμιοποίησης (λες και είχαν ανάγκη τον covid ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας