Αυστριακή πίεση για ταχεία διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα δυτικά Βαλκάνια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

«Θέλουμε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη στην οποία η Σερβία είναι επίσης μέλος και υπερασπίζεται από κοινού τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Έντσταντλερ. [EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλήρης χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αυστρίας Καρολίνα Έντσταντλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη Σέρβα ομόλογό της Τάνια Μίστσεβιτς στο Βελιγράδι τη Δευτέρα, ενώ τόνισε ότι η χώρα δεν πρέπει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Τη Δευτέρα, η Έντσταντλερ ταξίδεψε στη Σερβία για να συζητήσει την «αναγκαία πρόοδο της διεύρυνσης της ΕΕ, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία», όπως είχε εξηγήσει πριν από το ταξίδι της.

«Θέλουμε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη στην οποία η Σερβία είναι επίσης μέλος και υπερασπίζεται από κοινού τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Έντσταντλερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σερβίας, Τάνια Μίστσεβιτς.

Η Έντσταντλερ συναντήθηκε με την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς στο Βελιγράδι. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μπρνάμπιτς διαβεβαίωσε την Έντσταντλερ ότι η Σερβία υποστηρίζει πλήρως τις ευρωπαϊκές αξίες.

Παρά το γεγονός ότι είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Σερβία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης, όπως η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Εκτός από την επισήμανση της συνολικής υποστήριξης της Σερβίας προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Έντσταντλερ δήλωσε επίσης ότι ο Μίστσεβιτς εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τη μεγάλη εξάρτηση της Σερβίας από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υπέρ της ταχείας διεύρυνσης της ΕΕ

Η Έντσταντλερ επέμεινε επίσης στην πρόοδο του διαλόγου της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο.

Οι συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ της Σερβίας, πρώην συστατικής δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, και του Κοσσυφοπεδίου, της πρώην επαρχίας της πριν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της το 2008, εμποδίζουν την πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αυστρία υποστηρίζει μια ταχεία διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, τόνισε η Έντσταντλερ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων. Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι οι Σέρβοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν πως έχει σημειωθεί πρόοδος στη διεύρυνση της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η αυστριακή κοινή γνώμη απέναντι στη διεύρυνση της ΕΕ είναι διστακτική, σύμφωνα με έρευνα της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ÖGfE), η οποία ερευνά τις απόψεις για τα συγκεκριμένα θέματα από το 2010.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει επί του παρόντος το υψηλότερο ποσοστό επιδοκιμασίας με 29%, ενώ το Κόσοβο έχει το χαμηλότερο ποσοστό με 16%. Ωστόσο, σε σύγκριση με την έρευνα του Ιουλίου του 2022, τα ποσοστά αποδοχής για τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Τουρκία έχουν αυξηθεί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Έντσταντλερ εξήρε επίσης τις σταθερές διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αυστρίας και της Σερβίας, αναφέροντας τη στενή τους εγγύτητα με πτήση 50 λεπτών από τη Βιέννη στο Βελιγράδι. Η Αυστρία είναι σημαντικός επενδυτής στη Σερβία, με περισσότερες από 400 αυστριακές εταιρείες να έχουν δημιουργήσει 22.000 θέσεις εργασίας εκεί. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έφθασε πέρυσι στο ύψος ρεκόρ των 1,93 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Αυστριακή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σχεδιάζει επίσης να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα μιας πρόσφατης επίθεσης. Ο πρόεδρος του αυστριακού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σομπότκα επισκέφθηκε τη Σερβία και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μόλις μια εβδομάδα πριν.

Chiara Swaton | EurActiv.de Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα