Αυστηρό «φιρμάνι» των ΗΠΑ στην Άγκυρα – Βολές Ερντογάν κατά Ελλάδας για το μεταναστευτικό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, επιχείρησε για ακόμα μία φορά να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, προκειμένου να κερδίσει περιθώρια ελιγμών στην προσέγγισή του σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η αμερικανική διπλωματία ξεκαθαρίζει στην τουρκική ηγεσία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βάλει στο τραπέζι όλες τις προκλήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

 

Αυστηρό φιρμάνι προς την Άγκυρα για το ραντεβού Μπάιντεν – Ερντογάν στέλνει η αμερικανική διπλωματία.

«Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο…Τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία του Ερντογάν;» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ.

Στα επίμονα ερωτήματα του κ. Μενέντεζ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανοίξει όλη τη βεντάλια των τουρκικών προκλήσεων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου: την παράνομη συμφωνία Ερντογάν – Σάραζ, τη συνεχιζόμενη πειρατεία στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και την εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη.

«Μοιραζόμαστε αυτές τις ανησυχίες. Τις έχουμε θέσει απευθείας στην Τουρκία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν δει τον Πρόεδρο Ερντογάν, αυτά (τα θέματα) θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητά διαπραγματευτικά χαρτιά εκτοξεύοντας κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας για το μεταναστευτικό.

«Αυτοί που τους εγκαταλείπουν στο Μεσόγειο και το Αιγαίο, αυτοί που τους χαϊδεύουν την πλάτη, η ιστορία δεν θα τους συγχωρέσει ποτέ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τόσο η ελληνική αστυνομία όσο και η ελληνική ακτοφυλακή έχουν άριστες επιδόσεις στην προστασία των ανθρώπινων ζωών στα σύνορα και στο Αιγαίο» σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν ζητά από την Άγκυρα αποτελέσματα στην αποτροπή των παράτυπων αναχωρήσεων και στις επιστροφές μεταναστών από την Ελλάδα.

«Η Τουρκία χρειάζεται να δείξει με σταθερούς τρόπους ότι τηρεί τη δήλωση» τόνισε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον.

Οι τουρκικές κεραίες είναι στραμμένες προς την Αραβική Χερσόνησο και τον νέο κύκλο επαφών της ελληνικής διπλωματίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Η σχέση μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μία στρατηγική σχέση. Μία σχέση μακράς πνοής, που σημαίνει πολλά και για τις δύο χώρες» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Τον τουρκικό εκνευρισμό επιδεινώνουν και οι διαδοχικές συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το υψηλό επίπεδο στη διαλειτουργικότητα και στην εκτέλεση απαιτητικών σεναρίων αποτυπώνεται και στις εντυπωσιακές εικόνες της Άσκησης «Κένταυρος 2021» που πραγματοποιήθηκε στο Πετροχώρι της Ξάνθης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα