Αυστηρό μήνυμα από Παρίσι: Η Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την αντίδραση και της Γαλλίας προκάλεσε η νέα τουρκική Navteχ.

Εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της γαλλικής κυβέρνησης για την νέα αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις».

Η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ Ανιές βον ντε Μιουλ δήλωσε: «Αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποστεί από νέες προκλήσεις και να επιδείξει απτές αποδείξεις της καλής θελήσεώς της».

Αναλυτικά, η εκπρόσωπος του ο ΥΠΕΞ ρωτήθηκε:

Ποια είναι η αντίδραση της Γαλλίας στην ανακοίνωση της Άγκυρας για την επικείμενη επιστροφή τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ανατολική Μεσόγειο, σε χωρικά ύδατα που διεκδικούνται από την Ελλάδα;

H απάντησή της ήταν η εξής:

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruç Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου απευθύναμε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών μελών της Ένωσης. Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη».

Νωρίτερα το Βερολίνο είχε διά του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ χαρακτηρίσει «ασύνετη» την κίνηση της Τουρκίας να ξεκινήσει ξανά έρευνες στην περιοχή.

Βερολίνο: Ασύνετο να αρχίσει εκ νέου έρευνες η Τουρκία

«Θα ήταν ασύνετο να αρχίσει η Τουρκία έρευνες ξανά σε αμφισβητούμενη περιοχή», δήλωσε αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, στον απόηχο της νέας έκδοσης τουρκικής NAVTEX για το Ορούτς Ρέις, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι στη Λευκωσία και στην Αθήνα θα μεταβεί διαδοχικά αύριο, Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ο κ. Μάας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Στην Αθήνα, θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Επί τάπητος οι τουρκικές ενέργειες

Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα των τελευταίων τουρκικών ενεργειών –στον απόηχο της έκδοσης νέας NAVTEX από την Άγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο- πρόκειται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία μετά το μεσημέρι ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής NAVTEX νοτίως του Καστελλόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Είπε επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η Τουρκία βρίσκεται απέναντι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ε.Ε. Ανέφερε δε ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφασή τηςενώ εκδόθηκε αντι-NAVTEX από ελληνικής πλευράς.

Εξάλλου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθούν «οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο».

Απέπλευσε το Ορούτς Ρέις

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα βγάζει ξανά το Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από τις 12 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, η Τουρκία στέλνει το ερευνητικό της σκάφος με NAVTEX του Σταθμού Αττάλειας (1262/20) σε απόσταση αναπνοής, στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, προχωρώντας σε κίνηση απότομης κλιμάκωσης της έντασης. Το Ορούτς Ρέις απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας.

Εσπευσμένα στην Αθήνα ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι εσπευσμένα επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Πορτογαλία, μετά τη συνάντηση του με τον Πορτογάλο ομόλογο του, Ζάου Γκόμες Κραβίνιου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει αύριο, Τρίτη, από την Πορτογαλία, όμως οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο επίσπευσαν την επιστροφή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα