Αυστηρό διάβημα ΥΠΕΞ στον ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα – Τα 5 σημεία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι ελληνορωσικές σχέσεις μεταξύ σφύρας και άκμονος – Το παρασκήνιο του διαβήματος

Σε αυστηρή διαμαρτυρία προς τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, προέβη χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Δεμίρης κάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης στο γραφείο του τον κ. Μασλόφ και του εξέφρασε την δυσαρέσκεια της Αθήνας για μια σειρά από ρωσικές ενέργειες, με αποκορύφωμα την προ ημερών απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης εστίασε σε πέντε σημεία. Αρχικά τόνισε στον συνομιλητή του ότι η Μόσχα δεν τήρησε την αναλογικότητα στις απέλασεις -δεδομένης της αριθμητικής αντιστοιχίας των διπλωματικών αποστολών των δυο χωρών- αλλά και ότι οι Έλληνες που εκδιώχθηκαν από τη Μόσχα δεν σχετίζονταν με δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική. Σε αντίθεση με τους Ρώσους που απελάθηκαν από την Ελλάδα (στις 6 Απριλίου), για ορισμένους εκ των οποίων υπήρχαν απτά στοιχεία.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις μεταξύ σφύρας και άκμονος

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε στον Ρώσο πρέσβη ότι τόσο οι δικές τους δηλώσεις όσο και της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα, εναντίον της χώρας μας έχουν προκαλέσει ενοχλήσει και συντείνουν στην επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο πρόσφατος ισχυρισμός ότι η ρωσική πρεσβεία δεν έχει δυνατότητα επαφής και διαύλους με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δεμίρης κατέρριψε τους ισχυρισμούς της ρωσικής πλευράς ότι υπάρχει κίνδυνος ασφαλείας για τους Ρώσους πολίτες στην Ελλάδα, κάτι που πιστοποιείται μεταξύ άλλων, και από τους κατά τόπους εορτασμούς την 9η Μαΐου (Ημέρα της νίκης) που πραγματοποιήθηκαν δίχως το παραμικρό πρόβλημα.

Οι απαντήσεις που φέρεται να έδωσε ο κ. Μασλόφ για τα υποτιθέμενα ζητήματα τις ασφαλείας ήταν γενικόλογες, κάτι που πιστοποιεί ότι πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι της Μόσχας στη σκιά της ρήξης στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο ρώσος πρέσβης, είναι ότι η Μόσχα δεν ανέμενε μια τόσο ξεκάθαρη θέση από την Αθήνα στον ρωσοουκρανικο πόλεμο. Τόσο όσον αφορά τις απελάσεις Ρώσων και την υιοθέτηση των κυρώσεων, όσο και λόγω της ενίσχυσης του Κιέβου με όπλα.

Ερχονται οι απελαθέντες διπλωμάτες

Εν τω μεταξύ, εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να μεταβεί ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος στη Μόσχα προκειμένου να παραλάβει τους απελαθεντες και τις οικογένειες τους.

Οι δυόμισι μήνες που μεσολάβησαν μέχρι να απαντήσει η Μόσχα στις ελληνικές απελάσεις έδωσαν το περιθώριο στην Αθήνα αλλά και στο ελληνικό προσωπικό στη Ρωσία να προετοιμαστεί για τα αντίποινα.

Αυστηρό διάβημα ΥΠΕΞ στον ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα – Τα 5 σημεία

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα