573 περισσότεροι μέσα σε ένα χρόνο οι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο
Σύμφωνα με την Oxfam, φέτος ανά 33 ώρες βυθίζονται στη φτώχεια ένα εκατ. άνθρωποι. Αιτίες είναι η πανδημία, η διευρυνόμενη ανισότητα και η εκτόξευση των τιμών των τροφίμων, που είχε καταγραφεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά επιταχύνθηκε εις το έπακρον εξαιτίας του πολέμου. [AP]
Ο αριθμός των βαθύπλουτων αυξάνεται και μαζί του αυξάνονται και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βυθίζονται σε βαθύτατη ένδεια και κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν. Τον Μάρτιο του 2022 οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ήταν κατά 573 περισσότεροι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους ενδέχεται να βυθιστούν σε ακραία φτώχεια 263 εκατ. άνθρωποι. Τον ανησυχητικό και θλιβερό υπολογισμό αναφέρει η οργάνωση κατά της φτώχειας και της ανισότητας Oxfam, ενώ η παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ συγκεντρώνεται από την Κυριακή στο Νταβός, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.
Με εμφανώς επικριτική διάθεση η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam, Γκαμπριέλα Μπούχερ, σχολίασε πως οι δισεκατομμυριούχοι που κατέφθασαν στο Νταβός έρχονται «για να γιορτάσουν την αδιανόητη εκτόξευση του πλούτου τους». Οπως χαρακτηριστικά τόνισε η ίδια, «η πανδημία και τώρα η απότομη εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας υπήρξαν απλούστατα ευεργετικοί παράγοντες γι’ αυτούς και για τα πλούτη τους». Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ και με τρόπο που απηχεί προειδοποιήσεις και εκκλήσεις από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, η κ. Μπούχερ προσέθεσε πως «στο μεταξύ αντιστρέφεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες σε ό,τι αφορά την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μια ασύλληπτη αύξηση του κόστους και της πιο στοιχειώδους επιβίωσης».
Ενόψει του οικονομικού φόρουμ η Oxfam προτείνει την επιβολή εφάπαξ φόρου αλληλεγγύης στα κέρδη των δισεκατομμυριούχων.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Oxfam σε επιμέρους τομείς του επιχειρηματικού κόσμου και του πλούτου του, προκύπτει πως οι περιουσίες όσων δισεκατομμυριούχων κινούνται στους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια κατά 453 δισ. δολάρια. Και όπως τονίζει η οργάνωση, το ποσό αυτό ισοδυναμεί με αύξηση πλούτου κατά ένα δισ. δολάρια ανά δύο ημέρες. Η κολοσσιαία βιομηχανία τροφίμων Cargill, για παράδειγμα, είναι μια από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ελέγχουν περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας αγοράς γεωργικών προϊόντων. Ο όμιλος Cargill, που ανήκει στην οικογένεια Κάρτζιλ, είχε στη διάρκεια του περασμένου έτους καθαρά κέρδη σχεδόν 5 δισ. δολ., που ήταν και υψηλό ρεκόρ στην ιστορία του. Ετσι σήμερα η οικογένεια Κάρτζιλ αριθμεί 12 δισεκατομμυριούχους, ενώ πριν από την πανδημία ο αντίστοιχος αριθμός μεταξύ των μελών της οικογένειας ήταν οκτώ. Οι δισεκατομμυριούχοι ωφελήθηκαν, άλλωστε, τα μέγιστα από τα μονοπώλια στα οποία είχαν τον έλεγχο οι επιχειρήσεις τους σε εμβόλια, σε θεραπευτικές αγωγές, σε τεστ και σε υλικό προσωπικής προστασίας. Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διεύρυνση του χάσματος της ανισότητας και να στηριχθούν οι πλέον ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να επιβάλουν έναν εφάπαξ φόρο αλληλεγγύης στα κέρδη των δισεκατομμυριούχων.
Καλεί επίσης τις κυβερνήσεις να μεριμνήσουν και να δώσουν τέλος στην «καπηλεία των κρίσεων», επιβάλλοντας προσωρινό φόρο ύψους 90% στα υπερκέρδη που συγκέντρωσαν οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι, αδιακρίτως του τομέα στον οποίο ανήκουν. Ζητάει, όμως, επίσης να υιοθετηθεί σε μόνιμη βάση φόρος στον πολύ μεγάλο πλούτο, στις περιπτώσεις επιχειρηματικής ισχύος που στοιχειοθετεί ουσιαστικά μονοπώλιο και στις μεγάλες εκπομπές καυσαερίων από τις βιομηχανίες των βαθύπλουτων. Προτείνει μάλιστα να επιβληθεί ετήσιος φόρος πλούτου ύψους 2% στους εκατομμυριούχους και 5% στους δισεκατομμυριούχους. Υπογραμμίζει πως με έναν τέτοιο μόνιμο φόρο στον μεγάλο πλούτο, κυβερνήσεις και χώρες μπορούν να συγκεντρώσουν στα ταμεία τους συνολικά έως και 2,52 τρισ. δολάρια ετησίως. Το ποσό αυτό, όμως, επισημαίνει η Oxfam αρκεί για να βγουν από τη φτώχεια τουλάχιστον 2,3 δισ. άνθρωποι, να παραχθούν και να διατεθούν αρκετά εμβόλια για το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού, καθώς και για να προσφερθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνική προστασία σε όλους όσοι ζουν σε χώρες χαμηλού και σχετικά χαμηλού εισοδήματος.
“Καθημερινή”
Η περιουσια του αμερικανου κωμικου Εντι Μερφι υπολογιζετε στα 200 εκατομυρια δολλαρια,,μετα απο 30 χρονια καριερα,στο ακριβοπληρωμενο χολιγουντ την “Μεκκα” του κινηματογραφου και μετα βεβαια απο πολλες εισπρακτικες επιτυχιες στην καριερα του ..
βεβαια υπολείπεται σε περιουσια ,του ουκρανου συναδελφου του βολοντιμιρ ζελενσκι του οποιου η περιουσια φτανει τα 850 εκατομυρια δολλαρια,,σ’αυτο τον κοσμο τον καλο λοιπον απο καιρο σε καιρο απο τον προσφατο ανασκολοπισμο του κανταφι μεχρι την γκιλοτινα του λουδοβικου καποιοι δε προλαβενουν να χαρουν τα πλουτη τους βεβαια βγαινουν καινουργοι παντα ..ομως οι αλαζοντες την μερα του θανατου του κανταφι ,του λουδοβικου, των ρωμανοφ και πολλων αλλων ατυχισαντων… αν ειχαν δικαιωμα σε μια φανταστικη συνεντευξη ..αυτοι οι “απλυτοι” θα λεγαν για την στιγμη της καθε μια απο τις “εκτελεσεις” αξια ανεκτιμητη που δε θα την αλλαζαν με τιποτα..οψομεθα λοιπον ζουμε σε ενδιαφεροντες καιρους
ΥΓ ο νεοελληνας μετα το 74′ ειχε παντα ενα μοτο αρε χουντα που σας χρειαζεται,,αυτο στα καλα χρονια στα κακα χρονια οδηγισε τυπους να δερνουν το χατζιδακη εξω απο τη βουλη,τη χρυση αυγη μεσα στη βουλη,,και την αστικη ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ για να μπορεσει να επιβιωση να παραδιδει λιγη απο την εξουσια της στον αδωνη τον βοριδη,τον πλευρη,,τωρα το μοτο του νεοελληνα εχει αλλαξει,,παει το χουντα που σας χρειαζεται..ανεβηκε το level..το νεο ειναι μια 17Ν ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ…ενδιαφεροντες καιροι,,στο Νταβος εμαθα οτι οι αντουανετες συνεχιζουν να μιλανε για παντεσπανι
ΥΓ2 το ποιο ενδιαφερον του νταβος ηταν το εσταντανε οπου η νεαρη ζωγραφος που ζωγραφιζε χρησιμοποιοντας τα γυμνα της οπισθια,την ωρα που οι καλεσμενοι της δεξιωσης απολαμβαναν την σαμπανια τους εμοιαζε τοσο σαν τις τελευταιες μερες ρωμαικης αυτοκρατοριας, τοσο σαν της τελευταιες μερες του γ’ραιχ,ειμαστε τοσο κοντα λοιπον..