Ασφάλεια πολλών ταχυτήτων στην Κύπρο – Σενάρια για εγγυήσεις και στρατό με φόντο εκ περιτροπής Προεδρία
Λευκωσία: Σενάρια διαμορφώνονται στο θέμα της Ασφάλειας ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, που θα συγκληθεί στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Η ε/κ πλευρά κατέθεσε πρόταση ενώ υπάρχει μια πιο συνολική και τεκμηριωμένη πρόταση από την Αθήνα (το έγγραφο Κοτζιά).
Στην αντίπερα όχθη, η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται έτοιμη να διαφοροποιηθεί στα ζητήματα αυτά, με μακρά χρονοδιαγράμματα που θα αφορούν διατήρηση εγγυήσεων και στρατευμάτων για τη μεταβατική περίοδο (μέχρι και 15 χρόνια με δικαίωμα επαναξιολόγησης) ενώ φαίνεται να οδηγεί τις «υποχωρήσεις» της βαθμηδόν σε μια φόρμουλα που να προβλέπει την παροχή εγγυήσεων μόνο στο τ/κ συνιστών κράτος.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η UNFICYP θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι να ολοκληρωθεί η πλήρης αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων. Στην πρόταση αναφέρεται ότι τουλάχιστον το 75% των τουρκικών στρατευμάτων θα πρέπει να αποσυρθεί από την επομένη της συμφωνίας και τα υπόλοιπα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν συγκεντρωμένα σε ένα στρατόπεδο, δηλαδή σε μια στρατιωτική βάση. Εάν σήμερα υπάρχουν 40.000 στρατεύματα κατοχής, με την αποχώρηση του 75% από την πρώτη ημέρα, θα παραμείνουν 10.000. Σημειώνεται συναφώς ότι η τουρκική πλευρά αναφέρεται σε επανεξέταση του θέματος της παρουσίας των στρατευμάτων και των εγγυήσεων σε 15 χρόνια ενώ προτείνεται και η δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης, που θα είναι κυρίαρχη(όπως οι βρετανικές). Τούτο ενδέχεται σε μια διαπραγμάτευση θα αναζητηθεί η «χρυσή τομή» (αυτό αναζητούν τα Ην. Έθνη). Είναι σαφές ότι η εξαετία που θέτει η Λευκωσία πόρρω απέχει από την πρόταση της Αθήνας ενώ στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν πως η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων μπορεί να γίνει σε λιγότερο από δυο χρόνια.
Αν η κατάσταση δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο παρά τη συμμετοχή της Πολυεθνικής Δύναμης και αν η έκταση και η σοβαρότητα των περιστατικών θέτουν «σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη του κράτους», ο Πρόεδρος, μετά από απόφαση του Συμβουλίου, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις εκθέσεις του επικεφαλής της Πολυεθνικής Δύναμης, θα πρέπει να παραπέμψει την κατάσταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα αποφασίσει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σύμφωνα με το κεφάλαιο VII του ΟΗΕ Χάρτη.
Ακόμη, Το Συμβούλιο, σύμφωνα με το Σύμφωνο Φιλίας, θα ενημερώσει τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί, με σκοπό να ενεργοποιήσει τους σχετικούς μηχανισμούς του Συμφώνου. Ο ρόλος της Τουρκίας και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα επικεντρωθεί στην παροχή συμβουλευτικών πρωτοβουλίες και τη συμφιλίωση. Όπως είναι γνωστό, η Πολυεθνική θα αριθμεί 2.500 μέλη τα οποία θα προέρχονται από χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, ή από τρίτες χώρες, εκτός από την Τουρκία, και θα συγκροτηθεί , αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας διακανονισμού.
Category: Προτεινόμενα άρθρα