Ασκήσεις από Τουρκία στην καρδιά του Αιγαίου

27/3/21 | 0 | 0 | 61 εμφανίσεις

Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, η Αγκυρα συντηρεί τη χαμηλή ένταση μέσα από την έκδοση Οδηγιών προς Ναυτιλλομένους (NAVTEX) για ασκήσεις στην καρδιά του Αιγαίου. Μόλις χθες εξήγγειλε άσκηση με πραγματικά πυρά για το διήμερο 27-28 Μαρτίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου. Την προηγούμενη ημέρα, η Αγκυρα είχε εκδώσει μία ακόμα NAVTEX για την περιοχή του Καστελλόριζου, με στόχο να ακυρώσει την προαναγγελία ασκήσεων από το Πολεμικό Ναυτικό.

Η Αγκυρα, μέσα από την υδρογραφική υπηρεσία της, επικαλείται τα συνήθη επιχειρήματα περί «αποστρατιωτικοποίησης» του Καστελλόριζου, μάλιστα με την επίκληση της Συνθήκης του Παρισιού του 1947. Η τακτική που ακολουθεί, σε περίοδο θεωρητικής μείωσης των εντάσεων, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί τη σύγκλιση με τη Δύση, είναι ενδεικτική και των πραγματικών τουρκικών προθέσεων για αποκλιμάκωση.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη για λίγες ώρες στο Ντίσελντορφ, όπου και συνάντησε τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Αρμιν Λάσετ.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του κ. Λάσετ τονίζεται ότι οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. «Είναι ένα καλό σήμα το γεγονός ότι ο νατοϊκός εταίρος Τουρκία έχει σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στο Αιγαίο. Ετσι είναι και πάλι ανοιχτός ο δρόμος για εποικοδομητικό διάλογο. Ο στόχος τώρα είναι να διευθετηθεί το κεντρικό ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων και να δημιουργηθεί ασφάλεια δικαίου για την Ελλάδα και την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λάσετ.

“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    12/5/21 | (3 σχόλια)
    Διαβάστε προσεκτικά το παραπάνω κείμενο. Η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει την διδασκαλία Μακεδονικής Γλώσσας και καταχωρεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου πολιτισμού την σχετική αίτηση. Η επωνυμία της Κίνησης: Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας "ΚΡΣΤΕ ΜΙΣΙΡΚΟΒ"! Υπο μία έννοια, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας