Ας καταλαγιάσουν οι θριαμβολογίες μέχρι να δούμε τις “συντεταγμένες” της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου

7/8/20 | 0 | 0 | 456 εμφανίσεις

Ούτε ανάθεμα, ούτε όμως και θριαμβολογίες για τη συμφωνία περί θαλασσίων ζωνών που υπέγραψαν χθες Ελλάδα και Αίγυπτος. Τουλάχιστον μέχρι να δούμε τις συντεταγμένες της εν λόγω οριοθέτησης, κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η συμφωνία που υπέγραψε χθες η ελληνική κυβέρνηση θα αποδειχτεί ευλογία ή κατάρα για τα εθνικά θέματα και ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά.

Υπάρχουν βεβαίως κάποια δεδομένα που λογικά προβληματίζουν.

Στις 9 Ιουλίου η δημοσιογράφος που γνωρίζει όσο ελάχιστοι αυτά τα θέματα, η Κύρα Αδάμ έγραφε στο Militaire.gr :

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει  να λύσει έναν περίπλοκο γόρδιο δεσμό, τον οποίο η ίδια δημιούργησε  διότι δεν κατήγγειλε ως είχε το δικαίωμα στον ΟΗΕ την τουρκολυβική Συμφωνία:

Θέλει διακαώς να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο γιατί νομίζει ότι αυτός είναι ό μοναδικός τρόπος να «κόψει» στη μέση την τουρκολυβική ΑΟΖ και να οδηγήσει την Άγκυρα σε επαναδιαπραγμάτευση της ΑΟΖ της περιοχής ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο, Λιβύη.

 1. Για να συμφωνήσει η Αίγυπτος να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα απαιτεί ακατέβατα να κουτσουρέψει μόνη της η Αθήνα την ελληνική ΑΟΖ, δηλαδή ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε εξευτελιστικά ποσοστά πολύ κάτω από το 50% της πλήρους ΑΟΖ, με πρώτη στη λίστα την ΑΟΖ του Καστελόριζου, γύρω στο 0%.
 2. Στην περίπτωση που η Ελλάδα κουτσουρέψει μόνη της τα κυριαρχικά δικαιώματα της, στο Καστελόριζο, το οποίο θα εξαφανιστεί,  τότε αποκτά δικαίωμα ο Ερντογάν να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν απέναντι ακτές μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, επομένως δεν υπάρχει ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου στην περιοχή αυτή, αλλά μόνον ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου. Έτσι η Ελλάδα, λόγω της ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, κινδυνεύει να μην  έχει κανένα δικαίωμα και καμμία προσπέλαση ή πρόσβαση ανατολικά και νότια της ΑΟΖ αυτής. Επομένως ισχυρίζεται ο Ερντογάν, η Τουρκία έχει το δικαίωμα του βέτο στον ΟΗΕ, στην περίπτωση που Ελλάδα και Αίγυπτος στείλουν ενδεχόμενη συμφωνία τους για την ΑΟΖ στα Ηνωμένα Έθνη για καταχώρηση, την οποία αυτομάτως θα απορρίψουν τα ΗΕ διότι έχουν ήδη νομιμοποιήσει την τουρκολιβυκή ΑΟΖ λόγω της τουρκολιβυκής Συμφωνίας”.

Ξεπεράστηκαν όλα αυτά τα ζητήματα σ’ ένα μήνα; Τι γίνεται με το Καστελόριζο; Από τον χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ελληνική πλευρά πολλά μπορούμε να υποθέσουμε και δεν είναι ευχάριστα. Αλλά όπως προαναφέραμε θα πρέπει να δούμε όλα τα δεδομένα  όταν δημοσιοποιηθεί η συμφωνία στο σύνολο της…

Από τον χάρτη πάντως κάτι λείπει και από τη συμφωνημένη ΑΟΖ με την Αίγυπτο σίγουρα δεν υπάρχει το Καστελόριζο.

Έγραφε και πολλά ακόμη η Κύρα Αδάμ στο άρθρο της που μπορείτε να διαβάσετε ξανά ΕΔΩ.

Η κυβέρνηση επικαλείται ακόμη το μοντέλο συμφωνίας με την Ιταλία, το οποίο οδήγησε και στη γρήγορη συμφωνία με την Αίγυπτο. Όπως επαρκώς νομίζουμε έχει εξηγηθεί η συμφωνία με την Ιταλία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί πρότυπο για άλλες συμφωνίες. Ειδικά με συμφωνίες που πιθανόν κάποιοι να οραματίζονται για τα ελληνοτουρκικά.

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη που εξέφρασε ο Αντιστράτηγος ε.α Λάμπρος Τζούμης, σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου:

Η υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου δημιουργεί μια διεθνή νομική διαφορά μεταξύ 4 κρατών, καθόσον συμπίπτει με το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε υπολογίσει την αντίδραση της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Θεμελιώδης κανόνας στην επίλυση των διαφορών στις διεθνείς σχέσεις είναι να έχεις την ικανότητα να προβλέπεις τις κινήσεις του αντιπάλου, προκειμένου να προετοιμάσεις και εσύ τις δικές σου”.

Επειδή τέτοια θέματα δεν μπορούν ούτε για αστείο να αντιμετωπιστούν με επιπόλαιες κομματικές προσεγγίσεις, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τάχιστα για όσα συμφώνησε, για να καταλάβουν και οι Έλληνες πολίτες αν η χώρα κέρδισε ή έχασε…

Η αυτοτιμωρία της Ελλάδας στο Καστελόριζο και τη Μεσόγειο- Η Κύρα Αδάμ αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο

Της Κύρας Αδάμ

Ο αρχικός ενθουσιασμός ότι επίκειται η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου γρήγορα εξαερώθηκε με τα πρώτα μελτέμια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει  να λύσει έναν περίπλοκο γόρδιο δεσμό, τον οποίο η ίδια δημιούργησε  διότι δεν κατήγγειλε ως είχε το δικαίωμα στον ΟΗΕ την τουρκο/λυβική Συμφωνία:

 1. Θέλει διακαώς να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο γιατί νομίζει ότι αυτός είναι ό μοναδικός τρόπος να «κόψει» στη μέση την τουρκο/λυβική ΑΟΖ και να οδηγήσει την Άγκυρα σε επαναδιαπραγμάτευση της ΑΟΖ της περιοχής ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο, Λιβύη.
 2. Για να συμφωνήσει η Αίγυπτος να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα απαιτεί ακατέβατα να κουτσουρέψει μόνη της η Αθήνα την ελληνική ΑΟΖ, δηλαδή ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε εξευτελιστικά ποσοστά πολύ κάτω από το 50% της πλήρους ΑΟΖ, με πρώτη στη λίστα την ΑΟΖ του Καστελόριζου, γύρω στο 0%.
 3. Στην περίπτωση που η Ελλάδα κουτσουρέψει μόνη της τα κυριαρχικά δικαιώματα της , στο Καστελόριζο, το οποίο θα εξαφανιστεί,  τότε αποκτά δικαίωμα ο Ερντογάν να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν απέναντι ακτές μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, επομένως δεν υπάρχει ΑΟΖ Ελλάδας / Αιγύπτου στην περιοχή αυτή, αλλά μόνον ΑΟΖ Τουρκίας/ Αιγύπτου. Έτσι η Ελλάδα, λόγω της ΑΟΖ Τουρκίας /Λιβύης, κινδυνεύει να μην  έχει κανένα δικαίωμα και καμμία προσπέλαση ή πρόσβαση ανατολικά και νότια της ΑΟΖ αυτής. Επομένως ,ισχυρίζεται ο Ερντογάν ,η Τουρκία έχει το δικαίωμα του βέτο στον ΟΗΕ, στην περίπτωση που Ελλάδα και Αίγυπτος στείλουν ενδεχόμενη συμφωνία τους για την ΑΟΖ στα Ηνωμένα Έθνη για καταχώρηση, την οποία αυτομάτως θα απορρίψουν τα ΗΕ διότι έχουν ήδη νομιμοποιήσει την τουρκο/λιβυκή ΑΟΖ λόγω της τουρκο/λιβυκής Συμφωνίας.

Όλα αυτά προκύπτουν από στοιχεία της εντατικής «τηλεφωνικής διπλωματίας» που έχει αναπτυχθεί προκειμένου να επέλθει ένας συμβιβασμός , που θα τετραγωνίσει τον κύκλο.

Οι ασφαλείς διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ Πομπέο, ζητώντας του να μεσολαβήσει στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσσι να υπογράψει το συντομότερο δυνατόν την ΑΟΖ με την Ελλάδα, με ελληνικό αντάλλαγμα το πετσόκομμά της ΑΟΖ του Καστελόριζου -ή όπως θέλει ο γελοίος ελληνικός νεολογισμός,  την εφαρμογή της  «περιορισμένη επήρειας» στην ΑΟΖ του Καστελόριζου», (σ.σ. ο όρος αυτός δεν υπάρχει ούτε αναγνωρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και στη νομολογία του Δ. Δικαστηρίου της Χάγης).

Είναι εμφανές ότι η Ελλάδα επείγεται να καταστήσει την Αίγυπτο συνυπεύθυνη προκειμένου Ελλάδα και Αίγυπτος να «διεμβολίσουν « την τουρκο /λυβική ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο Τ. Ερντογάν μίλησε με τον Αλ Σίσσι για να του επισημάνει ότι αν οριοθετηθεί ΑΟΖ Τουρκίας –Αιγύπτου, με την ΑΟΖ του Καστελόριζου εξουδετερωμένη, τότε η Αίγυπτος θα έχει κέρδος 180 νμ σε ΑΟΖ έναντι των 70νμ ΑΟΖ που θα κερδίσει από την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας/ Αιγύπτου.

Παράλληλα η Αθήνα προσέγγισε το Βερολίνο, ζητώντας από την κα Μέρκελ να πεί στον Ερντογάν « να μην δημιουργήσει πρόβλημα» στην περίπτωση που οριοθετηθεί ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες διπλωματικές πηγές  η απάντηση Ερντογάν ήταν ότι αν η Ελλάδα συμφωνήσει με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσσι ότι το Καστελόριζο δεν έχει υπολογίσιμη ΑΟΖ, τότε εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει ΑΟΖ Ελλάδας/ Αιγύπτου, δηλαδή οι απέναντι ακτές Αιγύπτου/ Κρήτης πάνε περίπατο. Επομένως , επέμεινε ο Τ. Ερντογάν,  δεν θα επιτρέψει σε μια πιθανή  ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία για ΑΟΖ να κατοχυρωθεί στα Ηνωμένα Έθνη και έτσι δεν θα έχει διεθνή νομική ισχύ (σ.σ. δηλαδή το ακριβώς ανάποδο από την ελληνική στάση , καθώς η Αθήνα δεν κατήγγειλε ποτέ επισήμως στον ΟΗΕ την τουρκο/λυβική Συμφωνία για την ΑΟΖ , με αποτέλεσμα αυτή να βρίσκεται τώρα σε πλήρη ισχύ. Επιπλέον ουδείς μπορεί να την αλλάξει τώρα , αν δεν συμφωνήσουν ταυτοχρόνως και από κοινού τα δύο συμβαλλόμενα μέρη , δηλαδή η Τουρκία και η Λιβύη).

Εντύπωση προκαλεί ακόμα το γεγονός ότι ο Τ. Ερντογάν ζήτησε την έμμεση παρέμβαση της κας Μέρκελ προς τον ΣΥΡΙΖΑ , ώστε και η Αξιωματική Αντιπολίτευση να αποδεχθεί «ομαλά» το κουτσούρεμα της ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Στις επαφές αυτές θα πρέπει να προστεθεί και αυτή του κ Δένδια με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής , με τον οποίο συζητήθηκε η πιθανότητα ελληνο/λιβυκής ΑΟΖ , με την μόνιμη λιβυκή απαίτηση, η Γαύδος να μην έχει ΑΟΖ.

Όμως στην περίπτωση που η Ελλάδα πείσει την Αίγυπτο να οριοθετήσουν την μεταξύ τους ΑΟΖ , με αντάλλαγμα την παραχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων , δηλαδή μεγάλων ποσοστών της ελληνικής ΑΟΖ  στην περιοχή , Καστελόριζου, Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης, τότε στην πράξη η Αθήνα θα έχει αποδεχθεί το δυτικό όριο της τουρκο/λιβυκής Συμφωνίας για την ΑΟΖ. Με άλλα λόγια η ελληνική ΑΟΖ θα εκτείνεται μόνον δυτικά της γραμμής Ρόδος Κάρπαθος Κρήτη, αφού ανατολικά και νότια θα συναντά «το τείχος» της τουρκο/λυβικής ΑΟΖ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορεί δυνητικά να έχει ΑΟΖ στην γραμμή Ντάλαμαν- Ρόδος -Κάρπαθος -Κρήτη, ενώ νοτίως και δυτικά της Κρήτης δεν θα έχει ΑΟΖ , αφού αυτή δεν έχει οριοθετηθεί με τη Λιβύη και ούτε πρόκειται να οριοθετηθεί εύκολα αφού η Τρίπολη υπο την αυστηρή « καθοδήγηση» της Τουρκίας θα απαιτεί  να εκμηδενιστεί η ΑΟΖ της Γαύδου, η οποία είναι και μικρότερη σε έκταση από το Καστελόριζο.

Με δυνητικό αποτέλεσμα η Ελλάδα ανατολικά, νότια και δυτικά της Κρήτης να υποστεί μείωση κυριαρχικών δικαιωμάτων κατά περίπου 78%.

https://www.militaire.gr/oyte-anathema-oyte-thriamvologies-mechri-na-doyme-tis-quot-syntetagmenes-quot-tis-symfonias-elladas-aigyptoy/

Category: Διπλωματία, Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  του Παντελή Σαββίδη Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται από το Σάββατο το βράδυ στην Ελλάδα. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση γιατί δεν διαφαίνεται κάποιος, ιδιαιτέρως, σοβαρός λόγος ο κ. Πομπέο να βρεθεί για άλλη μια φορά στην ...

Ροή Ειδήσεων

  30/9/20 | (0 σχόλια)
    Το Άρδην Θεσσαλονίκης διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 στις 19.30 με θέμα: “Νεο-οθωμανισμός – Ελλάδα – Ευρώπη” Θα μιλήσουν οι: Μάνος Καραγιάννης, αν. καθ. διεθνούς ασφάλειας King’s College – Πα.Μακ. Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας – επικεφαλής ...

  30/9/20 | (0 σχόλια)
  Του Ανδρέα Καψαμπέλη Πολλά ερωτήματα, που συνδέονται με τη συγκυρία της έναρξης των διερευνητικών επαφών και του διαλόγου με την Τουρκία, κρίσιμη παράμετρος του οποίου τείνει να αναδειχθεί το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, δημιουργούν οι αλλαγές ...

  30/9/20 | (0 σχόλια)
  Γιώργος Χαρβαλιάς Διερωτώμαι πραγματικά αν περνάει, έστω και ξώφαλτσα, από το μυαλό αυτών που μας κυβερνούν ότι ο πόλεμος που φαίνεται να ξεσπά μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι και δικός μας πόλεμος. Αν η Αρμενία αντέξει τώρα την πίεση της επίθεσης ...

  30/9/20 | (2 σχόλια)
                        Από τον Μανώλη Κοττάκη Η ελληνική εξωτερική πολιτική ευρίσκεται μπροστά σε μεγάλες , ιστορικής σημασίας, αναθεωρήσεις όσον αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις συμμαχίες της πατρίδας μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου, των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Και όσο είναι ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας