Αρχαίοι πάπυροι που κάηκαν στην έκρηξη του Βεζούβιου αποκαλύπτουν τα μυστικά τους

3/10/19 | 0 | 0 | 299 εμφανίσεις
03/10/2019 11:55 EEST | Updated 43 λεπτά πριν

Με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, εν προκειμένω ακτίνες Χ σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη.

REUTERS

Οταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 μ.Χ, κατέστρεψε ολοσχερώς τρείς μεγάλες πόλεις. Την Πομπηϊα, το γειτονικό Ερκουλάνεουμ και τις Σταβίες.

Μεταξύ των «θυμάτων» της καταστροφής ήταν και μία βιβλιοθήκη με παπύρους.

Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, αυτοί οι πάπυροι, να διαβαστούν και να αποκαλύψουν τα μυστικά τους, χάρη σε μία νέα και καινοτόμο προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει ισχυρές ακτίνες Χ σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη.

«Αν και μπορεί κανείς να διακρίνει ίχνη γραφής στα κομμάτια του πάπυρου, για να τον ξετυλίξει, θα έπρεπε ο πάπυρος, να είχε κρατήσει την ελαστικότητα του, κάτι που δυστυχώς δεν υπάρχει πια», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Computer Science, του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, Μπρεντ Σιλς, που ηγείται της έρευνας.

Οι δύο πάπυροι που έως τώρα δεν έχουν ανοιχτεί και θα ερευνηθούν, ανήκουν στο Institut de France στο Παρίσι και αποτελούν μέρος μιας εκπληκτικής συλλογής περίπου 1.800 ρολών, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1752 κατά τις ανασκαφές στο Ερκουλάνεουμ. Οι πάπυροι αποτελούν τη μοναδική γνωστή – άθικτη βιβλιοθήκη από την αρχαιότητα, με την πλειοψηφία της συλλογής, να φυλάσσεται τώρα σε ένα μουσείο στη Νάπολη.

Θεωρείται πολύ πιθανό, η βίλα στην οποία βρέθηκαν οι πάπυροι, να ανήκε στον πεθερό του Ρωμαίου αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα.

Εμπειρογνώμονες προσπάθησαν κατά το παρελθόν, να ξετυλίξουν κάποιους από αυτούς χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους. Ορισμένοι δυστυχώς καταστράφηκαν. Ενώ όσοι παρέμειναν ακέραιοι, δεν κατέστη δυνατό να διαβαστούν καθώς το μελάνι εξασθενούσε μόλις ερχόταν σε επαφή με τον αέρα.

Τώρα οι ερευνητές ελπίζουν ότι, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ενός υπό ανάπτυξη νέου ειδικού αλγόριθμου μηχανικής μάθησης), θα μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν το κείμενο των παπύρων, το οποίο αναμένεται να είναι είτε γραμμένο στην ελληνική, είτε στη λατινική.

Οι πάπυροι εξετάσθηκαν και σαρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του συγχρότρου, Diamond Light Source στην Οξφόρδη της Βρετανίας, ένα επιταχυντή σωματιδίων που παράγει φωτεινή ακτινοβολία πολλές φορές ισχυρότερη και από τον Ήλιο.

REUTERS
Αρχαίος πάπυρος από το Ερκουλάνεουμ Καμπανίας.

REUTERS
Οι εγκαταστάσεις του Diamond Light Source

GEOFF CADDICK VIA GETTY IMAGES

GEOFF CADDICK VIA GETTY IMAGES

GEOFF CADDICK VIA GETTY IMAGES
Κομμάτι παπύρου, εξετάζεται στις εγκαταστάσεις του συγχρότρου Diamond Light Source στην Οξφόρδη της Βρετανίας.

GEOFF CADDICK VIA GETTY IMAGES

GEOFF CADDICK VIA GETTY IMAGES
Ο καθηγητής Μπρεντ Σιλς

Πηγή: The Guardian

Category: Πολιτισμός

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    Μελέτης Μελετόπουλος 4 Αυγούστου 2020, 06:07 Η τουρκική τακτική οδηγεί νομοτελειακά σε σύγκρουση επί του πεδίου Η Τουρκία (πιθανότατα αν και όχι σίγουρα) θα πραγματοποιήσει εντός των επομένων μηνών ή και εβδομάδων μία κίνηση που θα διαμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας