ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Το ναυάγιο των θεσμών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Είναι εµφανής πλέον η ροπή της κοινωνίας μας σε φαινόμενα καλπάζουσας παρακμής και θεσμικής εξαχρείωσης.

Η χώρα σήμερα είναι γεμάτη από λειτουργικά ελλείμματα και αβεβαιότητες. Κυρίως όμως αυτό που αποσυνθέτει συστηματικά τη χώρα μας είναι η συνεχιζόμενη γενικευμένη καταρράκωση των θεσμών στον βωμό της κομματικής ιδιοτέλειας και η υποκατάστασή τους από παραθεσμούς και εξωθεσμικούς μηχανισμούς. Μακάρι να περιορίζονταν μόνο στις πρόσφατες υποκλοπές, που αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου.

Η, εδώ και χρόνια, πνευματική καθήλωση της χώρας τροφοδοτείται καθημερινά από έναν απολίτικο επικοινωνισμό, από έναν άνευ ορίων εξουσιασμό και από τη ραγδαία διαστροφή του πολιτισμικού χαρακτήρα της κοινωνίας μας από τα μέσα ενημέρωσης – και όχι μόνο.

Οι θεσμοί μας όλο και περισσότερο αποδυναμώνονται ή, το χειρότερο, ενοποιούνται λειτουργικά γύρω από νοσηρούς άξονες. Η δημοκρατία δεν είναι απλώς ένα πολίτευμα που διασφαλίζει κάθε τέσσερα χρόνια την εκλογή πρωθυπουργών, βουλευτών, δημάρχων, συνδικαλιστών κ.λπ. Πραγματική θεσμική δημοκρατία σημαίνει κι άλλα πράγματα εκτός από τις εκλογές.

Δημοκρατία σημαίνει πολιτικός και πολιτιστικός αναβαθμός. Προϋποθέτει όχι απλώς έναν ιδεολογικό προσανατολισμό ή μια κατεύθυνση του γούστου, αλλά να διανύει ο πολίτης κάποια στάδια ουσιαστικής πολιτικοποίησης και εσωτερικού εκπολιτισμού.

Δημοκρατία πάνω από όλα σημαίνει ότι οι πολίτες δεν περιορίζονται μόνο στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους αλλά και μαθαίνουν να αυτοπειθαρχούν σε κάποιους κοινά αποδεκτούς κανόνες ζωής και συμπεριφοράς.

Αυτοί είναι οι άγραφοι θεσμοί της κοινωνίας. Οι τυπικοί και άτυποι κανόνες είναι τα φρούρια κάθε προηγμένης δημοκρατίας απέναντι σε φαινόμενα εκφυλιστικά και κυρίως απέναντι σε φαινόμενα εξαχρείωσης και πελατειακού εκμαυλισμού των πολιτών. Αυτοί οι άγραφοι κανόνες μαζί με τους τυπικούς θεσμούς της δημοκρατίας διασφαλίζουν συντεταγμένα το πλαίσιο ευημερίας όλου του λαού και όχι το προσβλητικό πολιτικό εμπόριο ψήφων.

Μας λέγει ο Θουκυδίδης, με τον Επιτάφιο λόγο του Περικλή, ότι ο Αθηναίος σέβεται όχι μόνο τον πλαϊνό του, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του. Γι’ αυτό και δεν παραβαίνει τον νόμο. Τον πολίτη τον κυβερνά μία υπερυψωμένη συνείδηση, το δέος να μην παρανομήσει, μια αυτόβουλη υποταγή στον τυπικό νόμο αλλά και στους άγραφους κανόνες, τους οποίους σήμερα αποκαλούμε θεσμούς και οι οποίοι κατά βάση συγκροτούν το πολιτισμικό υπόβαθρο κάθε κοινωνίας και έθνους.

Το πρόβλημα όμως λαμβάνει διαστάσεις θεσμικής και κοινωνικής κατάρρευσης, όταν τους παραβιάζουν κυνικά οι εκλεγμένοι προστάτες και εγγυητές των θεσμών. Μια θεσμική δημοκρατία δεν αναγνωρίζει στον δημόσιο βίο πεδία εξουσίας αλλά μόνον πεδία ευθύνης. Οσοι εκλέγονται δεν θεωρούν ότι οι ίδιοι ασκούν εξουσία αλλά μόνο ότι με τις αποφάσεις και τις πράξεις τους εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών και του κράτους. Κυριαρχεί μόνο το καθήκον.

Στη χώρα μας θεωρείται ως αυτονόητο γεγονός ότι με την εκλογή εκχωρείται στους πρωθυπουργούς λευκή επιταγή άσκησης προσωπικής εξουσίας, χωρίς θεσμικούς περιορισμούς και αντίβαρα. Αυτό όμως συνοδεύεται με καταχρήσεις εξουσίας, με οίηση, με ανωφελείς και διαβρωτικούς επικοινωνισμούς, με κλειστά συστήματα εξουσίας, με αρχηγισμούς, με προσπάθειες ποδηγέτησης και έλλειψη σεβασμού στους τυπικούς θεσμούς της πολιτείας και τους άγραφους θεσμούς της κοινωνίας, καθώς και τις επιταγές της δημοκρατικής αρετής.

Η καθολική αναθέσμιση της Ελλάδας στο πολιτικό, διοικητικό και κοινωνικό επίπεδο είναι επείγουσα προτεραιότητα.

Ο πολιτισμός των θεσμών δεν είναι το γνώρισμά μας, όπως σε άλλες προηγμένες χώρες. Στη Γαλλία, π.χ., δύο πρώην πρόεδροι Δημοκρατίας παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη και δικάστηκαν, καθώς και ένας πρωθυπουργός, χωρίς να εγερθεί κανένα πολιτικό ζήτημα περί δήθεν πολιτικής δίωξης. Απλώς λειτουργούν εκεί οι θεσμοί της δημοκρατίας.

Οι δημοκρατίες στις οποίες λειτουργούν οι θεσμοί δεν αναγνωρίζουν φυλάρχους με προνόμια. Οι κατέχοντες εξουσία αρκεί να παραβιάσουν το πνεύμα των θεσμών και να προκαλέσουν το δημόσιο αίσθημα με τις πράξεις ή τη συμπεριφορά τους για να απολέσουν την εμπιστοσύνη του κοινωνικού συνόλου. Οταν οι ηγεσίες εξαχρειώνονται οι πολίτες δεν τους ακολουθούν, αλλά απαιτούν τιμωρία. Λειτουργεί έτσι ένα είδος «συλλογικής ευφυΐας».

Αντίθετα, η Ελλάδα είναι μία χώρα θεσμικά ανάπηρη. Ως εκ τούτου, η καθολική αναθέσμισή της στο πολιτικό, διοικητικό, και κοινωνικό επίπεδο είναι επείγουσα προτεραιότητα. Δεν είναι εύκολος στόχος. Θα υπάρξουν αντιδράσεις. Η Ελλάδα δεν ολοκληρώθηκε θεσμικά ως χώρα γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ κοινωνικά. Οι ατροφικοί θεσμοί της είναι ακόμη ασταθείς και χειραγωγήσιμοι, συχνά αντιφατικοί, δίχως τις γερές ρίζες που προσέφερε η δοκιμασία τους σε βάθος χρόνου. Πάνω σε αυτό το ήδη σαθρό έδαφος η σημερινή πολιτική συγκυρία σαρώνει κυριολεκτικά το αδύναμο να αντισταθεί υφιστάμενο θεσμικό μας σύστημα.

Το σημερινό πολιτικό τόξο πορεύεται σε θεσμικό κενό και θεσμική ακαταστασία. Δεν διδάχθηκε από τις πρόσφατες περιπέτειες της χρεοκοπίας. Αποδείχθηκε δυστυχώς στείρο και αμετανόητο. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ανήμπορο να λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη ανατροπής της σημερινής αποθεσμοποίησης που το ίδιο αναπαρήγαγε.

Ο,τι απέμεινε από κοινωνικές και πνευματικές δυνάμεις που έχουν συνείδηση των κινδύνων, όσοι νοιάζονται ακόμη γι’ αυτόν τον τόπο, οφείλουν να ξεκινήσουν μια μακρά και δύσκολη πορεία διαφωτισμού του λαού και προεχόντως των νέων γενεών, με έναν συστηματικό και γνήσιο δημόσιο διάλογο.

Είναι αναγκαία όμως, ταυτόχρονα, η αφύπνιση και η συνδρομή των πολιτικών δυνάμεων, καθώς και των άλλων ελίτ, που έχουν όλες μαζί βαριά την ευθύνη για το θεσμικό ναυάγιο της χώρας. Πολύ δύσκολο εγχείρημα για κοινωνίες άπραγες και σχεδόν παραιτημένες.

Θα γίνουν εκλογές σε λίγους μήνες. Αναρωτιούνται αρκετοί πολίτες πώς άραγε μπορεί να αποφευχθεί μία νέα συμφορά την επομένη των εκλογών, αν δεν συντρέξει ιδεολογικά με την πρωτοβουλία αναθέσμισης της χώρας και μία γνήσια αναγεννησιακή οργή και ορμή. Εύλογη απορία, αλλά η απάντηση είναι απλή: είναι μονόδρομος.

«Κακά κακών καιρών σημεία», όπως έγραφε ο Παύλος Παλαιολόγος.

* Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος είναι πρώην υπουργός.

Καθημερινή

spot_img

23 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν μας εκπλήσσει ο κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος (Αλέκος από την ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ των Άκηδων ,Μάκηδων και όλων των υποκοριστικών της πλέριας δημοτικής γλώσσας) και με τις σημερινές σκέψεις και απόψεις του
    .Όλοι οι αριστεροί πάσης αποχρώσεως -ανήσυχοι έφηβοι και στην μέση ηλικία τους-στην καλούμενη τρίτη ηλικία τους θυμούνται τις αρχές της ανθρωπιάς και της Δημοκρατίας που είχαν και ξεχάσει και καταπολεμήσει στις προηγούμενες ηλικίες τους ,ιδίως εκείνοι που πολιτεύθηκαν -όπως ο συγκεκριμένος Παπαδόπουλος.
    Γράφουν βιβλία ”ευτυχώς που χάσαμε ” ”καλά εσύ έφυγες νωρίς ” και παρόμοια, χωρίς όμως-και αυτό είναι το ”συνήθειό τους”- να ζητούν συγγνώμη για τα δεινά που επέφεραν στην Ελληνική Πατρίδα και κοινωνία -αυτό που κάνει και στο άρθρο του αυτό ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος-να είναι καλά -.
    Αυτό το άρθρο θα μπορούσε να το γράψει -και το γράφει- ο κ. Γιανναράς και από τους πολιτικούς οι αείμνηστοι Κων/νος Τσάτσος, Κων/νος Καραμανλής , Παναγιώτης Κανελλόπουλος και πολλοί άλλοι πνευματικοί Έλληνες , που δεν ”λέρωσαν τα χέρια τους ” με τις αμετροέπειες και συνεχείς αντιδημοκρατικές στάσεις και πράξεις στην 20ετία 1984-2004 , όταν μεσουρανούσε το ΠΑΣΟΚ ,στο οποίο ”προσέφερε τις υπηρεσίες του” ο κ. Παπαδόπουλος και το οποίο εγκατέλειψε το 2016 ,για να κάνει την πολιτική κίνηση ”Δημοκρατική Ευθύνη” με τον κ.Θεοχάρη ,βουλευτή τώρα της Νέας Δημοκρατίας.
    Η σημερινή Ελλάδα δρομολογήθηκε από τις πέντε(1981-2011) κυβερνητικές θητείες του ΠΑΣΟΚ και σαυτές θα έπρεπε ο οποιοσδήποτε πρώην πασόκος -αν ήταν ειλικρινής και σαφής -να αποδίδει την μέγιστη ευθύνη για την σημερινή κατάντια μας ,η οποία ας είμαστε βέβαιοι όλοι οι δικαιολογημένα ανησυχούντες θα αναταχθεί πλήρως μετά την δεύτερη αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την βεβαία αυτοδιάλυση των δύο ουρών του ΑνδρεοΠασοκ των κ.κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη.
    Υ.Γ ΟΙ θεσμοί της Δημοκρατίας μας -Πρόεδρος Δημοκρατίας, Βουλή ,κυβέρνηση με δεδηλωμένη πλειοψηφία και Δικαστική Εξουσία είναι στις θέσεις τους και λειτουργούν ,αλλά υστερούν -όσοι και όπου υστερούν-από αντίστοιχους των ευρωπαϊκών κρατών ,γιατί μη ξεχνάμε ότι μέχρι το 1994 το ΠΑΣΟΚ και μέχρι το 2015 ο Σύριζα ήταν επαμφοτερίζοντες για την συμμετοχή και δραστηριοποίηση μας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες ,θέση που ακόμη δεν απέβαλε οριστικώς ο ΤσιπροΣύριζα , που χθες επισκέφθηκε την Λατινική Αμερική .
    ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΓΑΛΑΝΟΣ.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ-ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

  2. Εἶναι ὁ Πολιτισμός, ἡ γενεσιουργός αἰτία τῆς Δημοκρατίας;

    http://www.elzoni.gr/html/ent/638/ent.50638.asp

    Χωρίς πολιτισμό ἡ δημοκρατία καί οἱ θεσμοί δέν εὐδοκιμοῦν, γιατί ἡ Δημοκρατία εἶναι πρῶτα ἰδέα, μόρφωση, διαμόρφωση ἀνθρώπων, συναίσθηση συμμετοχῆς, ἰσότητα, δέν εἶναι καταναγκασμός.

    Τί βλέπουμε αὐτές τίς μέρες; Πλούσια δημόσια θεάματα, φωτισμούς ἑορταστικούς, χωρίς ἀνάλογο πνευματικό ἀντίκρυσμα, πρός ἐντυπωσιασμό καί μόνο, ὅταν στήν ἀρχαία ᾿Αθήνα τό θέατρο ἦταν σχολεῖο πνευματικῆς παιδείας τοῦ λαοῦ.

    https://atexnos.gr/%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81/

    Στήν ἐποχή μας μπορεῖ νά μήν εἶναι μόνο τό θέατρο. ῾Οτιδήποτε στόν δημόσιο λόγο. Λείπει ὁ σεβασμός καί ὁ σεβασμός πού ὀφείλουμε σέ αὐτόν τόν πολιτισμό καί ὄχι μόνο ὡς ὀφειλή, ἀλλά ὡς μαθητεία, σέ κάθε βῆμα του.

    Καλή χρονιά!

  3. Έχετε πολύ δίκιο σε όσα λέτε για την ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, προς το τέλος της τοποθέτησής σας, δώστε την εντύπωση ότι σκέφτεστε κι εσείς, ακριβώς όπως οι αριστεροί που κατηγορείτε, απλά, από την δεξιά μεριά του χώρου. Είναι δυνατόν να παραγνωρίζετε ευθύνες των κυβερνήσεων την ΝΔ;; Είναι δυνατόν να μη βλέπετε την υποκριτική σε πολλά θέματα στάση την σημερινής κυβέρνησης; Είναι δυνατόν να αμφισβητείτε ότι τα όσα αναφέρει στο άρθρο του ο πρώην υπουργός(που, φυσικά, έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης στη σημερινή κατάντια), είναι, δυστυχώς, η σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα; Όταν οι Έλληνες θα πάψουν να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται ως οπαδοί κομμάτων, αλλά ως πολίτες που ενδιαφέρονται αμερόληπτα για την πρόοδο της κοινωνίας τους, τότε, ίσως να έχουμε μια ελπίδα. Μέχρι τότε… Καλή χρονιά!!

  4. https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagmatiki-Istoria/

    Το πρόβλημα είναι ότι στην νεώτερη Ελληνική πολιτειακή ιστορία δεν είχαμε ποτέ Δημοκρατία.

    Είχαμε Απόλυτη Μοναρχία.
    Είχαμε Συνταγματική Μοναρχία.
    Είχαμε Βασιλευόμενη Δημοκρατία.
    Είχαμε Χούντες που τις βαφτίζαμε “στρατιωτικά κινήματα” ή “επαναστάσεις”.
    Κι από το 1974 κι εντεύθεν έχουμε κάτι που του δώσαμε το βαρύγδουπο τίτλο , “Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία”, αντί του ορθού “Κοινοβουλευτική Ολιγαρχία”.

    Όταν έχεις Δημοκρατία, πραγματική Δημοκρατία , όπου αποφασίζει για όλα τα κοινά ο ενεργός Πολίτης, ο υπεύθυνος για αυτά Πολίτης μέσα από την Εκκλησία του Δήμου, του,. δεν χρειάζεται να δώσεις επιθετικούς προσδιορισμούς στην έννοια Δημοκρατία.

    Οι επιθετικοί προσδιορισμοί χρησιμοποιούνται για να αλλοιώσουν τις έννοιες και να τις νοηματοδοτήσουν με τρόπους που τις εγκλωβίζουν σε στενά όρια και σε ασφυκτικά περιθώρια.
    Οι επιθετικοί προσδιορισμοί συνεπικουρούν χρόνια τώρα για να βαυκαλιζόμαστε οι Έλληνες πώς έχουμε ένα πολίτευμα που στην ουσία δεν έχουμε , ούτε και είχαμε ποτέ στην νεώτερη ιστορία μας.

    Κανένα πολιτικό κομματικό σύστημα που πέρασε από την νεώτερη Ελλάδα δεν απελευθέρωσε την έννοια “Δημοκρατία” και δεν ανήγαγε τον Πολίτη σε υπεύθυνο κι ενεργό παράγοντα , συνδιαμορφωτή της μοίρας της Πατρίδας του και διαχειριστή των εκάστοτε κοινών αποφάσεων.

    Κι από ότι θυμάμαι ο συντάκτης του άρθρου συμμετείχε σε αυτά τα πολιτικά συστήματα..
    Και του αρκούσε ο Έλληνας να αποξενώνεται από τα κοινά και να μιλά μόνον για μια μέρα κάθε 3-4 χρόνια , όχι για να αποφασίζει ο ίδιος για αυτά καθ’αυτά τα κοινά , αλλά για να αποφασίζει σχετικά με το ποιος θα είναι αυτός (βλ. κομματικός μηχανισμός) που θα τα διαχειριστεί για λογαριασμό του και πολλές φορές εν αγνοία του.

    Οπότε, με όλον τον σεβασμό, θα απαντούσα στον συντάκτη πως καλύτερο θα ήταν να κάνει τον απολογισμό και την αυτοκριτική του, γιατί το τι σημαίνει Δημοκρατία το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες , οι οποίοι δεν είδαν ποτέ να εφαρμόζεται στην πράξη.

    Ο Έλλην Πολίτης, λοιπόν, δεν εκμαυλίστηκε τώρα κι η πολιτική ζωή δεν εξαχρειώθηκε τώρα , έχει 200 που μεταβάλλεται από ενεργό στοιχείο σε πιόνι απεκδυομενο κάθε ουσιαστικού ρόλου κι έχει τα τελευταία 48 τουλάχιστον χρόνια, που διαφθειρεται συστηματικά κι αυτός κι οι έννοιες που συνέλαβαν οι πρόγονοι του.

    Εάν, λοιπόν , ο συντάκτης ήθελε να μας πει κάτι καινούργιο ας μας ανέλυε τον όρο “Κοινοβουλευτική Τυραννία”, γιατί προς τα εκεί βαδίζουμε κι έβαλαν όλοι οι μεταπολιτευτικοί κοινοβουλευτικοί ταγοί το λιθαράκι τους για να κτιστεί και να εξελιχθεί η παρούσα κατάσταση.
    Κανείς δεν είναι αμέτοχος!

  5. Αγαπητή φίλε κ. Θανάση- είμαι του Αθανασίου- μόνο ως φιλική παραχώρηση στην συζήτηση θα μπορούσα να δεχθώ λάθη για τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας ,οι οποίες και λάθη έκαναν -ουδείς αλάθητος- και δεν έκαναν χαρακίρι -γιατί μόνον με πολιτικό χαρακίρι μπορούσες να αλλάξεις τους νόμους του ΠΑΣΟΚ της 8ετίας 1981-89 και της 11ετίας 1993-2004 ,ενός ΠΑΣΟΚ κρατικοδίαιτου ,που ”χόρτασε τον κοσμάκη με ψέματα και χρήματα δανεικά” και το οποίο ακολουθούσαν -μαζί με τις άλλες ”δημοκρατικές δυνάμεις”- πάνω από έξη στους δέκα Έλληνες.
    Να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του;;;
    Το 1985/86 ανέτρεψε τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας -τον Πατριάρχη της Δεξιάς κατά Κουτσόγεωργα και Αυριανή – και μετέτρεψε το Σύνταγμα του 1975 σε πρωθυπουργική κοινοβουλευτική δημοκρατία, που έκτοτε είναι και θα είναι αδιατάρακτη. γιατί ποιο ”Δεξιό” κόμμα θα πάρει τουλάχιστον ( 200 )βουλευτές ,για να το αναθεωρήσει και ποια ”δημοκρατική” κοινωνία θα δεχτεί αυτήν την αναθεώρηση;;;.
    Τα σκάνδαλα του Γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού και του Κοσκωτά και κάτι δωράκια σαν του κ.Μαυράκη της ΔΕΗ των (500) εκατομμυρίων , δεν εκμαύλισαν συνειδήσεις;;;.
    Την επιστράτευση όλων των ΜΑΤ για να μη τοποθετηθεί η κεραία στο Σέϊχ Σού και να μη λειτουργήσει η δημοτική τηλεόραση και το ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης απέπνεαν ευρωπαϊκή δημοκρατία ;;;.
    Η συνεχιζόμενη απαγόρευση ιδρύσεως Ιδιωτικών Πανεπιστημίων -ενώ λειτουργούν εδώ και ένα αιώνα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια λύκεια και ΙΕΚ -δεν είναι κατόρθωμα του ΠΑΣΟΚ και των ”άλλων δημοκρατικών δυνάμεων” παρά την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας από το 1990;;;.
    Τα Ίμια, Μαδρίτη, Ελσίνκι , ο Οτσαλάν ,το Σχέδιο Ανάν και τα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου και των Εξοπλισμών δεν είναι έργα και ημέρες του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ ,στις κυβερνήσεις του οποίου συμμετείχε ο κ.αρθρογράφος;;;
    ΕΝ ΤΕΛΕΙ ,αγαπητέ Αθανάσιε, καταγράψτε και εσείς την συμμετοχή των αυτοδυνάμων κυβερνήσεων της Ν.Δ (1990-93 και 2004-2009 και 2019-μέχρι τώρα), σαυτό που τώρα όλοι βδελυσόμεθα ,αφού-αν είστε δίκαιος -απαριθμήσετε και τις αντικειμενικές αδυναμίες της καλομαθημένης ελληνικής κοινωνίας , η οποία και το 2009 ήθελε να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την ”Δεξιά”-ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ-.

    • Συμφωνώ με όσα αναφέρετε αναλυτικά σχετικά με τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δε μπορώ να παραβλέψω τα λάθη και τις παραλείψεις των υπολοίπων, όλων, κυβερνήσεων. Η άποψή μου είναι, μετά από τόσα χρόνια, ότι η κάθε κυβέρνηση είναι απλά μια συνέχεια του έργου της προηγούμενης, με άλλο χρώμα, με άλλο όνομα, με άλλα πρόσωπα, με άλλους τρόπους, ικανούς να ξεγελούν ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι, φυσικά, μόνο άμοιροι ευθυνών δεν είναι για όλα αυτά. Κάθε φορά που οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση που ψήφισαν τους εξαπάτησε, έρχεται μια άλλη, του “απέναντι”πολιτικού χώρου, δίνοντας την ψευδαίσθηση στον λαό, ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Αλλά, “όλως παραδόξως”, μετά από δύο – τρία χρόνια, όταν οι πολίτες αντιλαμβάνονται την νέα αποτυχία, ξαναγίνονται εκλογές για να φέρουν την νέα αλλαγή. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παραδείγματα, με συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά θα περιοριστώ μόνο σε ένα, στο ξεπούλημα της Μακεδονίας. Και μη μου πείτε ότι το έγκλημα έγινε μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μη αντίδραση των υπολοίπων, συνιστά συνενοχή. Υπάρχουν και άλλα πολλά παραδείγματα, αλλά δεν έχει νόημα… Να είστε καλά…

  6. Αγαπητέ κ. Αθανάσιε Χαραλαμπίδη υποστηρίζοντας την άποψη ότι όλοι φταίνε- έστω λίγο και η Ν.Δ -προδίδετε την σημερινή θέση σας σε μικρό νεοδεξιό κόμμα διαμαρτυρίας ,που περιμένει ψήφους από την Νέα Δημοκρατία και το καλούμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ ,κόμματα τα οποία παλιά ψηφίζατε και εσείς.
    Επειδή γνώρισα και έζησα από κοντά τα πολιτικά γεγονότα της Μεταπολιτεύσεως μέχρι το 2009 ΚΑΙ το ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ -ιδιαίτερα η Ν.Δ- είχαν φίλους και ψηφοφόρους-κάπου 35% του εκλογικού σώματος- αμετακίνητο .
    ” Όλως παραδόξως” -όπως γράφετε -ξέφευγαν κάτι λίγοι -οι καλούμενοι Ο.Φ.Α (όπου φυσάει ο άνεμος)- και οι πληρωμένοι κλακαδόροι , με απλωμένο το χέρι .
    Από το 2010 έφευγαν μαζικά από το ΠΑΣΟΚ ,γιατί το 2011 εξαερώθηκε και ο μεγάλος τους Αρχηγός , που θα μοίραζε λεφτά μετά τις εκλογές του 2009, γιαυτό και παρουσιάζεται το φαινόμενο που εσείς περιγράφετε, ενώ η Ν.Δ κράτησε τις δυνάμεις της και τις αύξησε μετά το 2015 ,επειδή παρέμειναν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί του και κυρίως ς ο Καραμανλής και να είστε βέβαιος πως και στις δεύτερες φετινές εκλογές θα τις αυξήσει περισσότερο.
    ΚΑΙ επειδή αναφέρατε από τα πολλά παραδείγματα ευθύνης και της Ν.Δ μόνο την Συμφωνία των Πρεσπών ,γιαυτήν υπερηφανεύεται μόνο ο ΤσιπροΣύριζα ,που είναι και ο μόνος υπεύθυνος γιατί αυτός την υπέγραψε και αυτός που υπογράφει ”συμβόλαια” αυτός είναι ο πωλητής .
    Η Ν.Δ με τις δυο προτάσεις μομφής προ της υπογραφής και της κυρώσεως αυτής της Συμφωνίας είναι καθαρότατη απέναντι στους Έλληνες και κυρίως τους Μακεδόνες, έχοντας επιπλέον και το Βουκουρέστι του 2008 του Μακεδόνος Καραμανλή.
    Ασωτέψατε για λίγο γυρίστε πίσω για μια καλύτερη Ελλάδα. Να είστε και εσείς καλά

    • Δυστυχώς κ. Σ.Α.Ν. είμαστε σε διαφορετικό μήκος κύματος. Εγώ, παρότι πάντοτε ψήφιζα ΝΔ (και ποτέ Πασοκ, όπως μαντέψατε), δε δήλωνα ποτέ οπαδός της. Η μόνη ιδιότητα που έδινα, δίνω και θα συνεχίσω να δίνω στον εαυτό μου είναι αυτή του ΄Ελληνα, που θα υποστηρίζει πάντα αυτούς που θεωρεί ότι υπηρετούν την πατρίδα του. Το δυστύχημα ειναι ότι δε βλέπω κάποιον που να θέλει να πετύχει κάτι τέτοιο σήμερα. Το σύστημα έχει τόσο καλά οργανωθεί τόσα χρόνια, που αποκλείει από πολύ νωρίς όσους δε δέχονται να υποταχτούν σ αυτό. ΄Οσο για τη συμφωνία των Πρεσπών και τα περί προτάσεων μομφής, λυπάμαι, αλλά ήταν ηλίου φαεινότερο ότι έγιναν για να χρυσώσουν το χάπι και για να ρίξουν για άλλη μια φορά στάχτη στα μάτια των πολιτών. Θα ίσχυε ότι “ασώτεψα” εαν φορούσα κομματικά γυαλιά. Θα σας αντιπρότεινα να αγοράσετε γυαλιά με διάφανους φακούς και όχι μπλέ.

  7. Τι είπε ο Απόστολος Παύλος ”αιρετικόν άνθρωπον μετά πρώτην και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού”.
    Είστε -είμαστε ελεύθεροι να γράφουμε και να κάνουμε ότι επιθυμούμε , αλλά ελπίζω να μη σας δω σε εκλογικό ψηφοδέλτιο απο-κόμματος ,το οποίο αν μπει στην Βουλή θα παρακαλεί την Ν.Δ να συγκυβερνήσει ή ο αρχηγός του θα γίνει ο νέος Καμμένο; , σαν τον παλιό που έδωσε τον στυλό στον κ.Κοτζιά να υπογράψει την Συμφωνία των Πρεσπών.
    Λείπει ο δημεγέρτης Ανδρέας του 1974-1981, που διπλασίαζε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.
    Πολιτεύεσαι για να κυβερνήσεις ή για να βολευτείς ως βουλευτής .
    Τα άλλα ,περί Πατρίδος, των μικρών κομμάτων είναι για τα καφενεία. ,αφού δεν πρόκειται να κληθούν να κυβερνήσουν.
    ΤΕΛΟΣ -ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΑΣ- ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

  8. “Τα άλλα ,περί Πατρίδος, των μικρών κομμάτων είναι για τα καφενεία. , αφού δεν πρόκειται να κληθούν να κυβερνήσουν.”

    Πώς να κληθούν, όταν πορωμένα κομματόσκυλα, άνθρωποι ανελεύθεροι, ΣΑΝ κι εσένα, δεν πρόκειται ποτέ να τα ψηφίσουν, διότι έχουν δια βίου χαραγμένη κομματική γραμμή και όχι πατριωτική; «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία», έγραψε ο ποιητής κι εσύ δεν έχεις τίποτε από τα δύο. Καλά σού το είχε γράψει η Μ.Μ. ότι άνθρωποι σαν κι εσένα ευθύνονται για την κατάντια τής Πατρίδος μας.

  9. Αν ο Σ.Α.Ν. είναι κομματόσκυλο και κατάντια για την πατρίδα, τι να πούμε τότε για τα κουμμούνια που διατηρούν το ποσοστό του “κώματος”, αναλλοίωτο μέσα στον χρόνο.

    Πάντα μονοψήφιο όμως. Ούτε εκτός Βουλής, αλλά ούτε και διψήφιο ώστε να έχουν ευθύνες. Μασόνοι και καθάρματα, με μια περίεργη ασυλία από όλο το πολιτικό σύστημα.

    Αν τα εγγόνια του κ. Σαββίδη ανατρέξουν σε ιστορικό αρχείο του blog τα Χριστούγεννα του 2072, είμαι σίγουρος ότι θα γελάσουν με την καρδιά τους.

    Το ποσοστό του ΚΚΕ και εκείνους τους καιρούς, θα είναι κάπου εκεί γύρω στο 5%.

    • Το ένα δεν αποκλείει το άλλο και τελικά δεν βλέπω τον συσχετισμό. Η προσκόλληση στα κόμματα είναι καταστροφική και αυτό δεν αναιρείται με την αναφορά στο ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που έχει σαφή ιδεολογία. Παρωχημένη, εκτός χρόνου και τόπου, αλλά πάντως ιδεολογία. Η ιδεολογία των άλλων είναι απλώς η καρέκλα.

      Ένας κομμουνιστής δεν μπορεί να είναι “μασώνος” (τέκτων), για τον απλούστατο λόγο ότι η ιδεολογία του βασίζεται στον διαλεκτικό υλισμό και αποκλείει την ύπαρξη Ανωτάτου Όντος.

  10. Κάνεις λάθος.

    Πιστεύουν όλοι ανεξαιρέτως στον Μέγα Αρχιτέκτονα του Σύμπατος. Ανεξάρτητα ποιος/ποια είναι αυτός/ή. Δεν δέχονται άθεους στους κόλπους τους.

  11. Και εκεί που περίμενα απάντηση από τον κ.Αθανάσιο-Θανάση Χαραλαμπίδη ”μας βγήκε από την άχρωμη και άοσμη και ουδέτερη-ερμαφρόδιτη θέση – ο κ.Επισκέπτης ,- τώρα ακομμάτιστος ,αλλά ”την νεότητά του δεν την παρουσιάζει ‘- για να μας πείσει ότι πρέπει για να δικαιωθούν ο ίδιος και οι όποιοι ελάχιστοι φίλοι του -αφού ψήφιζαν και ψηφίζουν τα κόμματα εξουσίας περίπου το 85% των εκλογέων-να ψηφίσουμε μια παρέα που ”ντουντουκίζει” ότι είναι πατριώτες , ενώ και αυτοί αποκρύπτουν ότι μέχρι το 2009 ήταν το 0,69 του εκλογικού σώματος.
    Ας μας υποδείξουν αρχηγούς και απο-κόμματα να τους συνυπολογίσουμε και για μελλοντικούς κυβερνήτες. Τι δηλαδή να τους βολέψουμε ως βουλευτές και μετά να ανεξαρτητοποιούνται ;;;.
    Υ.Γ Όσοι είναι πατριώτες ανήκουν στην αλήθεια και όσοι ανήκουν στην αλήθεια είναι πατριώτες.
    Μπορεί και ο κ.Επισκέπτης -και πας τις – να διαψεύσει τις αλήθειες που έγραψα στα προηγούμενα σχόλιά μου;;;.

  12. Από κόμματα πάντως δεν πάσχουμε στην Ελλάδα.

    Έχει από μ-λ ΚΚΕ μέχρι Σώρρα.

    Μέχρι και ο Λεβέντης μπήκε στη Βουλή.

    Αλλά ξαναβγήκε.

  13. @Επισκέπτης

    Sorry, γράψε λάθος.

    Δεν το διάβασα σωστά.

    Πίστευα ότι αναφερόσουν στους μασόνους (τέκτωνες).

  14. Τέκτονες lol.

    Επισκέπτη, θα πας στις εκλογές την άνοιξη του ’23; Μάλλον όχι, ε;

    Μην σε φωνάξουν καμιά εφορευτική καμιά ώρα – σε βλέπω να κάνεις φόνο.

    • Έγραψες κάποια αλλεπάλληλα σχόλια, μάλλον διότι δεν διάβασες προσεκτικά τι έγραψα. Τώρα μάλλον κατάλαβες.

  15. Το μασόνοι για τους κνίτες είχε δηκτικό χαρακτήρα. Όχι δηλ με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Μόνο ως θρήσκευμα πάντως μπορεί να δει κανείς το συγκεκριμένο “κώμα”.

    Θα πας στις εκλογές τελικά ή θα πας για κανένα μπάνιο; Έτσι όπως είναι η φάση, 40 βαθμούς θα έχει τότε.

    • Φαγώθηκες με τις εκλογές! 🙂 Όχι βέβαια, δεν θα πάω. Δεν συμμετέχω εγώ σ’ αυτά τα καραγκιοζιλίκια. Έχομε πολύ ελαφρύ χειμώνα στην Ευρώπη, πράγμα που βοηθά τα νοικοκυριά στην ακρίβεια τού φ/α. Οι ΗΠΑ την πληρώνουν άσχημα.

  16. Εάν δεχθούμε ότι οι θεσμοί στην χώρα μας, εάν και με ελληνικό όνομα, είναι παρωχυμένοι, τότε δεν είμαι σίγουρος εάν το ναυγάγιό των αποτελεί θετικό ή αρνητικό φαινόμενο.

  17. Εάν ο στόχος σου είναι να ξεφορτωθείς την (συν)ευθύνη την οποία φέρουμε όλοι, τα κατάφερες. Κατά παράδοξο τρόπο, όποιος αποστασιοποιήται από το κομματικό σύστημα, βρίσκεται στην αριθμιτική πλειοψηφία. Αλλά θα μου πείς, το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής έχει ακριβώς αυτό τον στόχο. Στο χαρίζω και αυτό το επιχείρημα, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Άντε να δούμε τί θα θα μας προτείνετε όλοι εσείς που ψηφίζεται με την λογική της… θετικής ψήφου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα