Αρθρο Δ. Καιρίδη στην «Κ»: Η στρατηγική ανάσχεσης της τουρκικής υπερέκτασης

17/8/20 | 1 | 0 | 380 εμφανίσεις
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ*

Η Τουρκία του Ερντογάν τελεί σε κρίση υπερέκτασης, τόσο στο εσωτερικό, όπως για παράδειγμα στην οικονομία, με τον υπερβολικό δανεισμό και την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, όσο και στο εξωτερικό.

Στο εξωτερικό, η υπερέκταση αφορά τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ομως, περιλαμβάνει και μια ευρύτερη επιδίωξη: τον έλεγχο μιας κεντρικής αρτηρίας του παγκόσμιου εμπορίου, που συνδέει τον Ινδικό Ωκεανό με τη Μεσόγειο, δηλαδή την Ασία με την Ευρώπη, μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, του Σουέζ και της Βόρειας Αφρικής. Η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη και η μεγάλη στρατιωτική βάση της στη Σομαλία και αλλού αυτή τη φιλοδοξία εξυπηρετεί. Η Τουρκία επιδιώκει να ελέγξει όχι μόνο τις νότιες διόδους της Ευρώπης, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της, μέσω τόσο των Τούρκων μεταναστών, σε χώρες όπως η Γερμανία, όσο και της εργαλειοποίησης των προσφύγων και της απειλής πρόκλησης μιας νέας προσφυγικής κρίσης.
Ταυτόχρονα, με τις συνεχείς επεμβάσεις της σε αραβικές χώρες η Τουρκία επιχειρεί να ηγεμονεύσει στη Μέση Ανατολή. Μετά το Ιράκ ακολούθησε η Συρία, σήμερα η Λιβύη και αύριο, ενδεχομένως, ο Λίβανος. Παράλληλα, στο ιδεολογικό μέτωπο, προβάλλει, χάρη στην πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση του Κατάρ, την εναλλακτική ενός ανελεύθερου «ισλαμιστικού λαϊκισμού», με την επίφαση εκλογών, που επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση τόσο τις μοναρχίες όσο και τις στρατιωτικές δικτατορίες της Μέσης Ανατολής.

Ολα αυτά αποδεικνύουν ένα μεγαλοϊδεατισμό πρωτόγνωρο για την Τουρκική Δημοκρατία. Το βέβαιον είναι ότι η τουρκική ισχύς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτές τις φιλοδοξίες. Η τουρκική οικονομία έχει μέγεθος μικρότερο της ολλανδικής. Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 20% της αξίας της από την αρχή του έτους. Η αντιμεταρρύθμιση του Ερντογάν, μετά το 2013, εγγυάται την καθήλωση της Τουρκίας σε ένα διεφθαρμένο παρακράτος των «κολλητών». Πολλά από τα καλύτερα μυαλά της χώρας έχουν μεταναστεύσει στη Δύση για να γλιτώσουν από την καταπίεση των ισλαμιστών.

Το σπουδαιότερο είναι ότι η πολιτική του Ερντογάν έχει προκαλέσει έναν ευρύ αντιτουρκικό συνασπισμό (στον αραβικό κόσμο, στο Ισραήλ, στη Γαλλία και σε μεγάλο μέρος της αμερικανικής πολιτικής), στον οποίο εμείς έχουμε κάθε συμφέρον να εμβαθύνουμε και να τον διευρύνουμε. Η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής χρειάζεται αποφασιστικότητα με ψυχραιμία, μυαλό και όχι συναίσθημα, στρατηγική και όχι παρόρμηση. Απαιτεί συμμαχίες και ένα νέο αφήγημα για το πρόβλημα «Τουρκία» διεθνώς. Η Τουρκία του Ερντογάν είναι δύναμη αντιευρωπαϊκή και αντιδυτική. Με όρους κατανοητούς στην Ουάσιγκτον, στην καλύτερη περίπτωση συμπεριφέρεται όπως το Πακιστάν και στη χειρότερη όπως το Ιράν. Η αλήθεια είναι ότι οι ακρότητες του Ερντογάν βοηθούν την ελληνική προσπάθεια.

Πριν από περίπου 70 χρόνια, ο Τζορτζ Κέναν θεμελίωνε την αμερικανική στρατηγική της ανάσχεσης της σοβιετικής απειλής βασίζοντάς τη στην αποφασιστική, ψύχραιμη, έξυπνη και στοχευμένη αντιμετώπιση της Σοβιετικής Ενωσης, χωρίς τις υπερβολές των αντικομμουνιστών σταυροφόρων της αμερικανικής πολιτικής. Η στρατηγική του, αν και οι ΗΠΑ δεν την ακολούθησαν πάντοτε, εντέλει δικαιώθηκε.

Η Τουρκία είναι ένα πρόβλημα για τον μακρύ χρόνο. Η διαχείρισή του και, ακόμα περισσότερο, η επίλυσή του θα χρειαστεί υπομονή, επιμονή και μια διαρκή εφευρετικότητα από μέρους μας. Οπως συνήθιζε να λέει ο δάσκαλος και αργότερα φίλος και συνάδελφος Θόδωρος Κουλουμπής, στον οποίο οι μελετητές των διεθνών σχέσεων στην Ελλάδα οφείλουν πολλά, χρειάζεται ο Αχιλλέας αλλά και ο Οδυσσέας. Αλλωστε, την Τροία την κατέκτησε ο Οδυσσέας με την πονηριά του.

* Ο κ. Δημήτρης Καιρίδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής Ν.Δ.

“Καθημερινή”

Category: Διπλωματία, Το σχόλιο της ημέρας

( 1 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Επισκέπτης says:

  Συνεκμετάλλευση θέλει και ο Καιρίδης: «Έχει δικαιώματα η Τουρκία στο Αιγαίο»

  “Οπως συνήθιζε να λέει ο δάσκαλος και αργότερα φίλος και συνάδελφος Θόδωρος Κουλουμπής”

  Μ’ ό,τι δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις:΅

  “Τρίτον, ο Θοδωρής Κουλουμπής είναι ο αρχιερέας της καταβαράθρωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής της Κύπρου και ενδεχομένως να είναι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για το μάλλον σίγουρο πλέον γεγονός καταστροφής της Κύπρου. Δημιούργησε το γνωστό ίδρυμα που χρηματοδοτείται ποικιλοτρόπως και τόσο αυτός όσο και μεγάλος αριθμός νέων που επιστράτευσε στην διαδικασία προτάσεων πολιτικής (που εκ της φύσεώς τους είναι όχι επιστημονικά κείμενα αλλά προπαγανδιστικές θέσεις), καταγεγραμμένα (scripta manent, έλεγαν οι Ρωμαίοι) ευθύνεται για τα εξής:

  1) Όλως περιέργως, αυτός και η ιδρυματική του παρέα στράφηκαν με ιδιάζοντα φανατισμό κατά της υποβολής αίτησης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ (το δικό μου βιβλίο το 1992 γράφτηκε για να αντικρούσει τις απίστευτες “επιστημονικές” αθλιότητες του αντίστοιχου βιβλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ).

  2) Όλως περιέργως αυτός και η παρέα του έγραψαν αναρίθμητα κείμενα κατά της αμυντικής ενίσχυσης της Κύπρου και πλήθος αρνητικών σχολίων για την παράλληλη ανάλυση του υπογράφοντος και του Θανάση Πλατιά για να εξηγήσουμε το πως θα συνέβαλλε σε ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μια αποτελεσματική ενίσχυση της Ελληνικής Αποτρεπτικής Στρατηγικής.

  3) Όλως περιέργως αυτός και η παρέα του άρχισαν να προπαγανδίζουν το σχέδιο Αναν …. πριν καν δημοσιοποιηθεί.

  4) Όλως περιέργως αυτός και η παρέα του άρχισε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία στήριξης του φασιστοειδούς σχεδίου που πρότειναν οι νεοαποικιοκράτες υπάλληλοι της βρετανικής διπλωματίας – χέρι χέρι με πλήθος πολιτικά ανεύθυνων και ανεξέλεγκτων “αλητών” (με την αρχαιοελληνική έννοια) των διεθνοπολιτικών καταγωγίων”

  (από άρθρο τού Π. Ήφαιστου).

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  28/2/21 | (2 σχόλια)
  Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ο προβληματισμός του τι κάνουμε με την Τουρκία επανέρχομαι: 1.-Πιστεύω πως μεθοδευμένα θα πρέπει να κηρύξουμε χωρικά ύδατα 12 ή 10 ναυτικά μίλια (να υπάρχει αντιστοιχία χωρικών υδάτων και εύρους εναέριου χώρου). Δεν έχει ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας