Από το Στεφανοβίκειο στα Βαλκάνια και τη Ρουμανία ελικόπτερα Black Hawk και Apache

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ

Στην εικόνα απεικονίζονται 30 ελικόπτερα Apache & Black Hawk, ένας σημαντικός αριθμός από αυτά δεν θα παραμείνουν στην Ελλάδα αλλά θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες. Πηγή: #USArmy photo by Spc. Elliott   NOVEMBER 3, 2019

Θα παραμείνουν όλα τα ελικόπτερα Apache και Black Hawk των Ηνωμένων Πολιτειών στο Στεφανοβίκειο ή μήπως ορισμένα από αυτά έχουν άλλη αποστολή και άλλον τελικό προορισμό; Οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι πως από τα τριάντα ελικόπτερα που έφτασαν με το θηριώδες εμπορικό πλοίο των ΗΠΑ, σχεδόν δέκα επτά θα μείνουν στη Μαγνησία (αν θα ενισχυθεί η δύναμη ξανά στο μέλλον είναι άγνωστο) για να «ξεχειμωνιάσουν» μέχρι την άνοιξη του 2020. Τα υπόλοιπα ελικόπτερα παίρνουν τον δρόμο για τα Βαλκάνια, με τα περισσότερα να φτάνουν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε βάση της Ρουμανίας για να ασκηθούν οι ιπτάμενοι στο εκεί περιβάλλον.

Εύλογο είναι πως ένας αριθμός ιπταμένων αλλά και μηχανικών θα μεταναστεύσει πριν καν εγκατασταθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας. Όμως οι Αμερικανοί φέτος είναι με ενισχυμένο team και δεν θα λείψει η παρουσία τους από την ευρύτερη περιοχή τις ώρες εκτός υπηρεσίας.

Οι δέκα επτά ιπτάμενες μονάδες επιθετικών ελικοπτέρων και μεταφορικών Black Hawk (έναν διακαή πόθο της Αεροπορίας Στρατού που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί) θα μείνουν τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο ή Απρίλιο, με ορισμένες φωνές ωστόσο να ομιλούν για πιο μόνιμη παρουσία.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προγραμματιστεί ήδη οι πρώτες πτήσεις εξοικείωσης με το περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να πετούν οι χειριστές των ελικοπτέρων της 3ης CAB, όμως ο καιρός «τα μούσκεψε» με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές ματαιώσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, θα «πάρει φωτιά» από τα πυρά διαρκείας των επιθετικών ελικοπτέρων των ΗΠΑ και κοντά στον «βασιλικό, ποτίζεται και η γλάστρα» λέει ο θυμόσοφος λαός…

Ότι μπορούν ν’ αποδεσμεύουν και για τις Ελληνικές νυχτερίδες οι Αμερικανοί, ευπρόσδεκτο λένε στην Αεροπορία Στρατού, που πάντως έχουν ανοίξει τις αποθήκες καθώς γνωρίζουν ότι δίπλα στα πληρώματα των Αμερικανών, βρίσκονται και τα δικά μας, και δεν μπορούν μόνο να «κοιτάζουν»…

Το πέπλο της «Atlantic Resolve» σε οκτώ Ευρωπαϊκές χώρες

Η επιχείρηση «Atlantic Resolve», μέρος της οποίας είναι και η ανάπτυξη της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ στην χώρα μας, ως τμήμα της 3ης Μεραρχίας Πεζικού της Αμερικής, έχει απλώσει το δίχτυ της σε τουλάχιστον οκτώ χώρες Ευρώπης. Την ίδια στιγμή πολλές δυνάμεις, ανάμεσά τους και αμερικανικές αποβιβάστηκαν στην Αλεξανδρούπολη το προηγούμενο διάστημα, στο κομβικό λιμάνι της ακριτικής Βορειοανατολικής Ελλάδας, που έχει βρεθεί και αυτό μέσα στην ανανεωμένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας –Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ελλάδα παίζει τον δικό της αθόρυβο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, είτε μέσα στα Σκόπια, είτε στην Βουλγαρία με κοινές ασκήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων, είτε και με την παρουσία της Ελληνικής Δύναμης στο Κόσσοβο, κ.α. Είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν να μην έχουν διαρκή παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, αλλά όταν βρίσκονται εκεί, η ανατολική πλευρά του Λιμανιού να βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

Στον σχεδιασμό επιπλέον υπάρχει η πρόβλεψη επέκτασης της συμφωνίας και η ανέγερση των δομών εκείνων που θα επιτρέπουν την συναρμολόγηση ελικοπτέρων που θα φτάνουν με πλοία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κι από εκεί είτε θα κατευθύνονται στο σχετικά κοντινό Στεφανοβίκειο, είτε προς κάποια πόλη των Βαλκανίων.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλεγαν με νόημα πως η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στον 3ο ή 4ο λιμενικό πυλώνα της χώρας, καταρχήν δημιουργεί ανάπτυξη σε όλο τον άξονα της Εγνατίας, από την Αλεξανδρούπολη έως την Ηγουμενίτσα. Το δε κύρος της Εγνατίας θ’ ανέβει και αυτό και το κυριότερο είναι πως οι Στρατιωτικές ροές για λογαριασμό του ΝΑΤΟ θα περνούν προς τα Βαλκάνια μέσω της Αλεξανδρούπολης. Τι σημαίνει αυτό; Σίγουρα περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη κίνηση κι από την άλλη πλευρά έρχεται ένας νέος οικονομικός κύκλος να δώσει ώθηση στην τοπική αγορά της Αλεξανδρούπολης που παράλληλα όλο αυτό το σκηνικό θωρακίζει την περιοχή του Έβρου. Το γεγονός πάντως πως οι Αμερικανοί δύναται να μεταφέρουν ακόμη και δικές τους στρατιωτικές ροές στον άξονα Ορμένιο -Αλεξανδρούπολη, αποτελεί ένα έμμεσο μήνυμα ασφάλειας και υπέρ εγγύηση της Ελλάδας.

Πηγή: Από το Στεφανοβίκειο στα Βαλκάνια και τη Ρουμανία ελικόπτερα Black Hawk και Apache https://hellasjournal.com/2019/11/apo-to-stefanovikeio-sta-valkania-kai-ti-roymania-elikoptera-black-hawk-kai-apache/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα