Από το «αδέρφια μας οι Σύριοι», οι μεμέτηδες, πέρασαν στο «έξω οι Σύριοι» για να φτάσουν τώρα στην ακροδεξιά ρητορική της «Μεγάλης Αντικατάστασης»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]    www.kalkis.eu

Μακράν εμού κάθε ανεγκέφαλης και ανέφικτης υποδοχής ολόκληρης της μιζέριας του κόσμου των μεταναστών και των προσφύγων αλλά και της ακροδεξιάς θεωρίας της «Μεγάλης Αντικατάστασης» (δηλαδή του κινδύνου να μας αντικαταστήσουν δήθεν οι παράνομοι εισβολείς) η οποία σήμερα είναι διάχυτη στην δημοκρατική Ευρώπη, παράδειγμα στη Γαλλία (της Λεπέν, του Ζεμούρ και ΣΙΑ), στην Ελλάδα (της Χρυσής Αυγής και ΣΙΑ) κι όχι μόνο. Είναι πάρα πολύ εύκολο για τους ακραίους να εμποτίζουν με αντιμεταναστευτικό και αντιπροσφυγικό μίσος το μυαλό και τις ψυχές των άμυαλων γηγενών που, δικαίως ή αδίκως, είναι σήμερα μακροχρόνια άνεργοι και επαγγελματικά αποκλεισμένοι αφού δεν απέκτησαν τις απαραίτητες δεξιότητες για να μπορούν να μπουν στην αγορά εργασίας, όταν φυσικά θέλουν να εργαστούν. Το ίδιο εύκολο είναι και για τον εργατοπατερισμό ο οποίος δεν θέλει τον εν λόγω αλλοδαπό πληθυσμό να εισέλθει και να παραμείνει στη χώρα του «διότι πλήττει λέει τους μισθούς των γηγενών τους οποίους δεν προτιμούν οι εργοδότες αφού τους στοιχίζουν ακριβότερα».

Τι είδαμε και τι ακούμε σήμερα από το πρωϊ στα ελληνικά ΜΜΕ ; Εκατοντάδες άτομα φορτωμένα σε τουρκικά ιστιοφόρα και φουσκωτά, με τις ευλογίες φυσικά της Τουρκίας, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποβιβαστούν σε ελληνικά νησιά της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Σάμου και Χίου. Οι Τούρκοι «σύμμαχοί μας» εδώ και καιρό έχουν διανύσει τον υποκριτικό μακρύ δρόμο του «αδέρφια μας Σύριοι» για να περάσουν από το «έξω οι Σύριοι» (βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 5-9-2019) ΕΔΩ και να καταλήξουν στην προβολή της ακροδεξιάς θεωρίας της «Μεγάλης Αντικατάστασης», όπως αναφέρει το σημερινό (23-5-2022) ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Killian Cogan στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Journal du dimanche με τίτλο : «Στην Τουρκία στοχοποιούνται οι Σύριοι  πρόσφυγες» (En Turquie, les réfugiés syriens sont pris pour cibles). «Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μια ομιλία του προέδρου Ερντογάν πυροδότησε ένα κύμα μίσους κατά της Συρίας».

Πριν από σχεδόν ένα μήνα λέει το εν λόγω ρεπορτάζ, ο Ammar περίμενε ένα ταξί στην Κωνσταντινούπολη με φίλους του, όταν μια ομάδα ανδρών τους επιτέθηκε. «Γιατί μιλάς αραβικά εδώ ; Είστε στην Τουρκία, και οφείλατε να μιλάτε τουρκικά! », τους ξεστόμισαν πριν τους χτυπήσουνε. «Μετά από αυτό το περιστατικό, ο Ammar αρνείται να φύγει από το σπίτι χωρίς να συνοδεύεται», δηλώνει με λύπη η Bushra, 24 ετών, η μεγαλύτερη αδερφή του. Έφτασε σε ηλικία 6 ετών στην Τουρκία με την οικογένειά του, καταγόμενος από τη Δαμασκό, ο Ammar είναι  σήμερα 14 ετών. Είναι απόλυτα τουρκόφωνος και «τα πάει καλά στο σχολείο», σύμφωνα με την αδερφή του. Αλλά σπάνιες είναι οι μέρες που η συριακή του καταγωγή δεν προσελκύει τους εκφοβισμούς ως αλεξικέραυνο. «Σχεδόν κάθε βράδυ, όταν γυρίζει σπίτι από το γυμνάσιο, ο Ammar κλαίει και λέει ότι δεν θέλει πια να μένει  εδώ», συνεχίζει η Bushra.

Η τουρκική ρητορική της «Μεγάλης Αντικατάστασης»

«Πολλοί Σύριοι γονείς αποφασίζουν να αποσύρουν τα παιδιά τους από το τουρκικό σχολικό σύστημα για να τα προστατεύσουν από αυτήν την παρενόχληση, λέει ο Σύρος ακτιβιστής SalehYossef, ο οποίος ζει στην Τουρκία από το 2014. Μετά τη διακοπή του σχολείου, αυτοί οι ανήλικοι στέλνονται συχνά σε εργαστήρια κλωστοϋφαντουργίας, για παράδειγμα». Πριν από τέσσερις μήνες, ο Saleh συν ίδρυσε μια ένωση που στοχεύει να αλλάξει την αντίληψη της τουρκικής κοινής γνώμης για τους Σύριους πρόσφυγες. Το φαινόμενο της αυξανόμενης εχθρότητας στην οποία υπόκεινται τα σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύριοι επηρεάζει επίσης έμμεσα εκατοντάδες χιλιάδες άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, Αφγανούς, Πακιστανούς ή Ιρακινούς, στην Τουρκία. Οι εντάσεις επιδεινώνονται από την πληθωριστική κρίση που πλήττει τη χώρα για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Τον περασμένο Αύγουστο, μετά από έναν καυγά μεταξύ νεαρών Τούρκων και Σύριων που οδήγησε στο θάνατο ενός Τούρκου, χίλιοι άνθρωποι εισέβαλαν στη γειτονιά με μεγάλο συριακό πληθυσμό στο Altindag (δεξιά), προάστιο της Άγκυρας. Τον περασμένο Ιανουάριο, η συνοικία Esenyurt (αριστερά), στην Κωνσταντινούπολη, ήταν επίσης αντικείμενο αντισύριων επιδρομών. Ο,τι έκαναν δηλαδή οι χρυσαυγίτες στην Ελλάδα. Αυτή η δυσαρέσκεια τροφοδοτείται ιδιαίτερα από το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), κληρονόμο του Μουσταφά Κεμάλ και κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, το οποίο υπόσχεται να «στείλει όλους τους Σύριους πρόσφυγες στα σπίτια τους», εάν έρθει στην εξουσία μετά τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023. Δηλαδή το κόμμα του «φιλοπόντιου» Ιμάμουγλου.

Στις αρχές Μαΐου 2022, ένας άλλος πολιτικός σχηματισμός, αυτός του μικρού «Κόμματος της Νίκης» (Zafer Partisi), του οποίου η κύρια πολιτική πλατφόρμα είναι η επιστροφή των προσφύγων στις χώρες καταγωγής τους, υποστήριξε ως χορηγός την κυκλοφορία μιας μικρού μήκους ταινίας με τίτλο Sessiz Istila (δηλαδή «η σιωπηλή κατοχή»). Η εν λόγω ταινία, άκρως ερασιτεχνική, δείχνει την Τουρκία του 2043 ως προοπτική, όπου οι Σύριοι θα αποτελέσουν πλέον τη δημογραφική πλειοψηφία της χώρας των 83 εκατομμυρίων. Στη συνέχεια βλέπουμε ένα συριακό κόμμα να παίρνει την εξουσία και να ανακοινώνει την εισαγωγή της αραβικής ως επίσημης γλώσσας της χώρας. Ένας από τους «ηθοποιούς», ένας νεαρός Τούρκος που εργάζεται ως καθαριστής σε ένα νοσοκομείο, εξηγεί στους γονείς του ότι οι Τούρκοι έχουν γίνει πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ότι απαγορεύεται να μιλάς τουρκικά στο νοσοκομείο. Δηλαδή φρικαλέα ψέματα  της τουρκικής ακροδεξιάς. Κι όμως το ρεπορτάζ λέει ότι η εν λόγω ταινία έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 4,5 εκατομμύρια προβολές στο YouTubehttps://www.youtube.com/watch?v=EpPo5vjC2bE.

Νέο κύμα αναχωρήσεων προς την Ευρώπη

Την επομένη της μετάδοσης αυτής της μικρού μήκους ταινίας, στις 4 Μαΐου 2022, ο Ερντογάν, φιλεύσπλαχνος, ανακοίνωσε ότι ετοιμαζόταν να στείλει πίσω 1 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες στη βορειοδυτική Συρία, που τώρα καταλαμβάνεται από την Άγκυρα και τις τοπικές αντιΑσαντ βοηθητικές δυνάμεις της. Όμως, τρεις μέρες αργότερα έγινε η κυβίστηση. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι, τελικά, «δεν θα διώξει [τους Σύριους πρόσφυγες] και ότι θα συνεχίσει να τους υποδέχεται».

Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές τους απελαύνουν συστηματικά στη βόρεια Συρία. «Εδώ και έξι μήνες, η Τουρκία στέλνει πίσω σχεδόν 5.000 από αυτούς κάθε μήνα», λέει ο Samer Aldeyaei, ένας Σύρος δικηγόρος που ζει στην πόλη Gaziantep από το 2012 και ο οποίος διευθύνει την Ένωση Ελεύθερων Σύριων Δικηγόρων. Στο πλαίσιο αυτό πολλοί πρόσφυγες φέρονται να προσπαθούν να φύγουν από την Τουρκία. «Το κλίμα μίσους και ο κίνδυνος απέλασης έχουν προκαλέσει ένα νέο κύμα αναχωρήσεων προς την Ευρώπη», επισημαίνει ο Samer Aldeyaei στον Killian Cogan. «Εδώ και αρκετές εβδομάδες, χιλιάδες Σύριοι πηγαίνουν καθημερινά στη Σμύρνη για να φτάσουν στην Ελλάδα».

Ιδού λοιπόν πώς εξηγούνται οι σημερινές σχετικές ειδήσεις από το πρωϊ στα ελληνικά ΜΜΕ.

Η μουσουλμανική Τουρκία θέλει να τους ξεφορτωθεί, παρά τα δις που εισέπραξε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να τους φορτώσει σε εμάς, να προμηθεύσει με βίντεο τις δικαιωματικές οργανώσεις φιλανθρωπίας εναντίον της Ελλάδας για επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών και με μια FRONTEX ακρωτηριασμένη προσφάτως κι όχι φύλακα των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα