Απόφαση του Δικαστηρίου Χάγης για Β. Βάσεις που επηρεάζει την Κύπρο

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Πώς αντιδρά η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας στην απόφαση του δικαστηρίου για τις Βρετανικές Βάσεις στον Μαυρίκιο

Newsroom K

Στα κύρια σημεία της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη για την υπόθεση Μαυρικίου, αναφέρεται η Νομική Υπηρεσία, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ότι συνεχιζόμενη άσκηση διοίκησης εδάφους από πρώην αποικιακή δύναμη, το οποίο δεν κατέστη μέρος της αποαποικιοποίησης, συνιστά συνεχιζόμενη παράνομη διεθνώς πράξη και πρέπει να τερματίζεται το συντομότερο δυνατό.

Σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών το οποίο εδρεύει στη Χάγη, εξέδωσε την Γνωμοδότηση του που είχε ζητήσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε σχέση με τα δύο νομικά ερωτήματα.

Το πρώτο νομικό ερώτημα ήταν «κατά πόσο η διαδικασία αποαποικιοποίησης του Μαυρικίου, είχε νόμιμα ολοκληρωθεί υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου, ενόσω ο Μαυρίκιος κατέστη ανεξάρτητο κράτος το 1968, μετά τον διαχωρισμό των νησιών του Αρχιπελάγους Chagos από την επικράτεια του».

Το δεύτερο είχε να κάνει με το «ποιές είναι οι επιπτώσεις κάτω από το Διεθνές Δίκαιο, οι οποίες προκύπτουν από την συνεχιζόμενη διοίκηση από μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου, του Αρχιπελάγους Chagos».

«Ως προς το πρώτο ερώτημα, η απάντηση του Δικαστηρίου με 13 ψήφους έναντι 1 ήταν αρνητική. Ότι δηλαδή δεν υπήρξε νόμιμα ολοκληρωμένη αποαποικιοποίηση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν αποδόθηκε ανεξαρτησία στον Μαυρίκιο το 1968, μετά που διαχωρίστηκε παράνομα το Αρχιπέλαγος Chagos και ενσωματώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως νέα αποικία», αναφέρεται.

Ως προς το δεύτερο ερώτημα, προστίθεται, «και πάλιν με 13 ψήφους έναντι 1, το Δικαστήριο έκρινε ότι η συνεχιζόμενη άσκηση διοίκησης από το Ηνωμένο Βασίλειο στο αποχωρισθέν μέρος του Μαυρικίου, συνιστά παράνομη πράξη και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποχρέωση να δώσει τέλος στη διοίκηση αυτή, το ταχύτερο δυνατό».

Η Νομική Υπηρεσία αναφέρεται επίσης στα κύρια σημεία επί γενικότερων θεμάτων αρχής που ανακύπτουν από την Γνωμοδότηση.

«Δε νοείται νόμιμη σύναψη διεθνούς σύμβασης, εκεί όπου ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη τελεί υπό την διοίκηση του άλλου μέρους», σημειώνεται.

Οι όποιες νομικές επιπτώσεις από την μη νόμιμη αποαποικιοποίηση, προστίθεται, «θα πρέπει να εξετάζονται στη βάση του Δικαίου όπως αυτό εφαρμόζεται σήμερα και όχι κατά την ημέρα της κήρυξης ανεξαρτησίας».

«Η εκτίμηση των εννόμων συνεπειών της συνεχιζόμενης διοίκησης τμήματος της επικράτειας μιας χώρας σε περιπτώσεις που η διαδικασία αποαποικιοποίησης δεν έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γίνεται υπό το φως του διεθνούς δικαίου όπως ισχύει σήμερα, και όχι όπως ίσχυε κατά την απόσχιση ή την ανεξαρτησία του σχετικού κράτους», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Άλλο κύριο σημείο είναι ότι «συνεχιζόμενη άσκηση διοίκησης εδάφους από την πρώην αποικιακή δύναμη, το οποίο δεν κατέστη μέρος της αποαποικιοποίησης, συνιστά συνεχιζόμενη παράνομη διεθνώς πράξη και πρέπει να τερματίζεται το συντομότερο δυνατό».

Επίσης, «η υποχρέωση αναγνώρισης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, συνιστά υποχρέωση οφειλόμενη προς τη διεθνή κοινότητα και συνακόλουθα, όλα τα κράτη οφείλουν να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη προς αυτή την κατεύθυνση».

«Η Νομική Υπηρεσία θα προβεί σε λεπτομερή μελέτη της γνωμοδότησης κατά τις επόμενες ημέρες», σημειώνεται.

Συνεχιζόμενη παράνομη διεθνώς πράξη η συνεχιζόμενη άσκηση διοίκησης εδάφους από πρώην αποικιακή δύναμη

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Με μια απόφασή του, για τις βάσεις που διατηρεί η Βρετανία στον Μαυρίκιο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δημιουργεί νέα δεδομένα για την ευρύτερη παρουσία των Βρετανών σε πρώην αποικίες τους.

Το Δικαστήριο πριν από λίγο, όπως μεταδίδεται από διεθνή μέσα υιοθέτησε την θέση του Μαυρίκιου, γνωμοδοτώντας πως η εκεί παρουσία των Βρετανικών Βάσεων είναι μη νόμιμη. Το Δικαστήριο στην απόφαση που έδωσε το απόγευμα Δευτέρας μεταξύ άλλων τονίζει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης για τους λαούς.

Το Δικαστήριο στην απόφασή του ουσιαστικά καλεί τη Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει από τον Μαυρίκιο τερματίζοντας την εκεί παρουσία της το ταχύτερο δυνατόν. Παράλληλα υποδεικνύει πως τα κράτη μέλη του ΟΗΕ θα πρέπει να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη για την αποχώρηση των Βρετανών

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αναμένεται να έχει προεκτάσεις και σε άλλες χώρες όπου η Βρετανία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις, όπως η Κύπρος.

Το πόσο σημαντική είναι η απόφαση για την Κύπρο αναμένεται να τονίσει ο Γενικός Εισαγγελέας σε δηλώσεις το, που αναμένονται τις επόμενες ώρες. Να υπενθυμίσουμε πως ο Κώστας Κληρίδης είχε παρουσιασθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το περασμένο φθινόπωρο και είχε αγορεύσει εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία.

http://www.kathimerini.com.cy/gr/kypros/apofasi-toy-dikastirioy-xagis-gia-b-baseis-poy-epireazei-tin-kypro

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα