Απόστρατοι κατά κυβέρνησης: «Σταματήστε τις μη σύννομες κρατήσεις – Επιστρέψτε μας τα χρήματα»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συνεχίζεται η κόντρα των αποστράτων με την κυβέρνηση, με τους αξιωματικούς εν αποστρατεία να διεκδικούν τη διακοπή των κρατήσεων που έχουν υποστεί λόγω μνημονιακής νομοθεσίας, αλλά και την επιστροφή πως παρακρατηθέντων χρημάτων. 

Μπορεί τα μνημόνια να έχουν τελειώσει για την Ελλάδα, όπως διακηρύσσουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, όμως η μνημονιακή νομοθεσία εξακολουθεί να ισχύει και να «αφαιμάζει» ορισμένους πολίτες.

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται οι απόστρατοι που χάνουν δεκάδες ευρώ μηνιαίως από το 2012 με τις «μη σύννομες κρατήσεις», όπως τις χαρακτηρίζουν, του ν.4093/2012 από τα Μετοχικά Ταμεία.

Το παράδοξο εντοπίζεται στο ότι ενώ με νομοθετική ρύθμιση του 2016 πρέπει να σταματήσουν οι κρατήσεις και πρέπει να δρομολογηθεί η επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια.

Μια από τις ομάδες που παλεύουν γι’ αυτό τον σκοπό είναι η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ), η πρώτη ανεξάρτητη ένωση Αποστράτων που αριθμεί εκατοντάδες ενεργά μέλη.

Όπως εξηγεί στο Sputnik ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Ροΐδης, Αντιναύαρχος Π.Ν ε.α το «μπαλάκι» των ευθυνών πέρασε «εντέχνως» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εργασίας.

«Όμως οι περικοπές εξακολουθούν να υφίστανται επειδή όλα τα υπουργεία, τα οποία εμφανίζονται θεωρητικά ως συναρμόδια, δηλώνουν ότι είναι αναρμόδια για τη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας που προβλέπει την κατάργηση της εισφοράς του ν.4093/12» υπογραμμίζει.

Παράλληλα εξηγεί το νομικό πλαίσιο και αναφέρει ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς είναι σαφές ότι από τη θέσπιση του ν.4387/2016, για τις κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από 13/5/2016 και μετά -αλλά και για τις επανυπολογισθείσες από 1/1/2019 κύριες συντάξεις-, έχει διακοπεί η εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης.

«Δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση παρά μόνο για την επιστροφή των ποσών που έχουν παρακρατηθεί από την 13η Μαΐου 2016 και τον τρόπο που θα γίνει αυτό» προσθέτει.
Απώτερος στόχος της ΑΝΕΑΕΔ αποτελεί η επιστροφή χρημάτων από το 2012, αλλά πρωταρχικός η επιστροφή από το 2016 και μετά.

Τι θα κάνει το ΥΠΕΘΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσανατολίζεται στο να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο για την επίλυση του ζητήματος, χωρίς να διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα που θα γίνει κάτι τέτοιο.

Αν και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δεν αποδεχόταν μέχρι πρότινος ότι η υπόθεση ανήκει στη δικαιοδοσία του, έκανε στροφή 180 μοιρών και επισήμανε ότι «έχει εκπονηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ».

Από την πλευρά του, ο κ. Ροΐδης θεωρεί ειλημμένη την κυβερνητική απόφαση για μη επιστροφή των κρατήσεων καθώς «σύμφωνα με τα όσα λέει ο ίδιος ο υπουργός, οι εν λόγω κρατήσεις και μειώσεις έχουν αποδοθεί και επιστραφεί στο σύνολο των μερισματούχων».

Μεταξύ άλλων όπως προσθέτει ο απόστρατος αξιωματικός, φαίνεται ότι ο ΥΠΕΘΑ «προσπαθεί να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό και κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των αποστράτων αφού εμμέσως πλην σαφώς λέει ότι όσοι αποστρατεύτηκαν από το 2016 και μετά παίρνουν μέρισμα λόγω των παράνομών κρατήσεων του ν.4093/2012».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος «δημιουργεί την ψευδή και λαθεμένη εντύπωση των δήθεν ευνοημένων αποστράτων, στους οποίους θα συνεχίζεται η καταβολή μερισμάτων παρά την διακοπή των παράνομων κρατήσεων».

Τα αιτήματα της Ένωσης

Με ανακοίνωση της, η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ) ζητά την επίσπευση των διαδικασιών που έχουν παγώσει εδώ και πέντε χρόνια και ειδικότερα:

  • Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ για την διακοπή των μη σύννομων κρατήσεων του ν.4093/2012, να περιλαμβάνει και την επιστροφή σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους όλων των παρακρατηθέντων ποσών από την δημοσίευση του ν.4387/2016 μέχρι την ημερομηνία διακοπής αυτών των κρατήσεων.
  • Το νομοσχέδιο αυτό, να μην έχει την μορφή τροπολογίας αλλά να δημοσιευτεί πριν την κατάθεσή του για δημόσια διαβούλευση.
  • Να καταργηθούν – ακυρωθούν τα έγγραφα του Υπουργείου Εργασίας και της ΕΛΣΤΑΤ με τα οποία από το 2012 παράτυπα και χωρίς πραγματική νομική κάλυψη τα Μετοχικά Ταμεία και το ΕΚΟΕΜ έχουν ενταχθεί στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ως Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και να διαγραφούν από τον Υποτομέα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης του Μητρώου των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ και από τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΘ.Α.) και τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό.
  • Να καταργηθεί η εγκύκλιος με την οποία έχει θεσπιστεί η αποστολή των στοιχείων του Μερίσματος και του ΕΚΟΕΜ στην ΗΔΙΚΑ.
  • https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/prosopiko/1036271_apostratoi-kata-kyvernisis-stamatiste-tis-mi-synnomes-kratiseis
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα