ΑΠΟ ΤΟ ΩΣΑΝΝΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΩΣΟΝ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος απεβίωσε τέτοια ημέρα το 1996, ήταν μια ευφυής, ευέλικτη, οραματική και με ευρύ υπόβαθρο πολιτική προσωπικότητα. Απο τις σπάνιες περιπτώσεις του ελληνικού δημόσιου βίου.
Άλλαξε την Ελλάδα.
Το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός της μεταπολίτευσης ήταν η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο ένας απο τους δύο μεταπολεμικούς πολιτικούς που έσωσε το πολιτικό σύστημα της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Αφομοίωσε, στο ΠΑΣΟΚ, τον λαϊκό ριζοσπαστισμό της μεταπολίτευσης και τον διοχέτευσε σε κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές πέραν της συντηρητικής δεξιάς και της παραδοσιακής-και ανανεωτικής- αριστεράς.
Φαινόμενα τύπου Συριζα, με ακόμη πιο οξεία μορφή, θα είχαμε απο την μεταπολίτευση αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το Κίνημα που δημιούργησε.
Μιλάμε, και κρίνουμε, γεγονότα που συνέβησαν. Για ρεύματα της ιστορίας που έγιναν πραγματικότητα. Το αν θα μπορούσαν τα πράγματα να εξελιχθούν καλύτερα είναι μια θεωρητική υπόθεση. Ενδεχομένως να μπορούσαν. Αλλά η ιστορία δεν γράφεται με τα αν.
Ο άλλος πολιτικός ηγέτης που έσωσε το πολιτικό σύστημα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ήταν ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου, όχι, μόνο, το 1944. Νωρίτερα, με τον τρόπο που χειρίσθηκε τις σχέσεις με το ΚΚΕ και το ΕΑΜ διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις η Ελλάδα να μην περάσει στην επιρροή του σοβιετικού συνασπισμού.Στην αποφυγή αυτής της εξέλιξης έπαιξε ρόλο, επίσης, και η Σοβιετική Ένωση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Στάλιν αλλά συνέβαλε με τις ικανότητές του και ο Γ. Παπανδρέου.
Για ορισμένους το ότι η Ελλάδα δεν έγινε κομμουνιστική χώρα αποτελεί ατύχημα της ιστορίας αλλά καλόν είναι όλοι να δουν τι άφησαν πίσω τους τα κομμουνιστικά καθεστώτα όπου επικράτησαν. Και πως τα αποδοκίμασαν, καθολικά, οι λαοί όπου επιβλήθηκαν.
Η αριστερά, λοιπόν, που στη μεταπολίτευση έχασε μια ακόμη ευκαιρία έχει κάθε λόγο να μισεί τον Ανδρέα Παπανδρέου που ενδεχομένως, της στέρησε για άλλη μια φορά την ευκαιρία.
Το ίδιο και η συντηρητική δεξιά την οποία ο Α.Π περιθωριοποίησε πολιτικά για 30 χρόνια.Αποκορύφωμα αυτού του κοινού μίσους αποτέλεσε το 1989 με την προσπάθεια να τον καταδικάσουν δικαστικά.
Ο χώρος του κέντρου, όμως, δεν δικαιολογείται να έχει τέτοιο μένος εναντίον του.
Υπάρχει κάτι το ανερμάτιστο στην ελληνική πολιτική συμπεριφορά. Απο το Ωσαννά στο Σταύρωσον.
Η πολιτική παρουσία του Α.Π δεν μπορεί να αποτιμηθεί σήμερα. Θα αποτελέσει αντικείμενο ιστορικών που δεν επηρεάστηκαν απο τα πολιτικά πάθη της εποχής τους.
Το πολιτικό Κίνημα που πρωταγωνίστησε στην ίδρυσή του ο Ανδρέας Παπανδρέου, ουσιαστικά, τελείωσε, με τον θάνατό του.
Παντελής Σαββίδης
spot_img

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. H κατεύθυνση της σκέψης σας είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Το ίδιο λέγεται και για τον Κων/νο Καραμανλή, συγκρινόμενο με τους πολιτικούς της εποχής που συνιστούσαν την εναλλακτική. Ωστόσο, διερωτώμαι αν υποκρύπτεται σ’ αυτήν την σκέψη (“σκεφτείτε τις εναλλακτικές”) πρώτον μια λογική “γενναίου ψεύδους” και διαχείρισης του λαού από τον ηγέτη και δεύτερον η παραγνώριση του πόσο γρήγορα κάηκε η διακυβέρνηση της ελληνικής αριστεράς (άρα γιατί να μην είχε γίνει το ίδιο και τότε, αντί να φυτοζωεί το εκσυγχρονιστικό μπλοκ επί χρόνια μαζί με το “βαθύ ΠΑΣΟΚ”). Η εναλλακτική της αριστεράς είναι πιθανό να έχει δημιουργήσει πιο πολύ χώρο για κάτι φιλελεύθερο επίσης, μη στεγασμένο στα μεγάλα κόμματα. Πιο βασικό όμως είναι το πρώτο: τελικώς η αποτίμηση Ανδρέα Παπαδρέου είναι θετική καθαρά ή θετική ως εξουδετέρωση ενός μεγάλου κινδύνου;

  • Για μένα θετική. Για πολλούς λόγους. Χρειάζεται βιβλίο. Και μόνο η κατάργηση του αστυνομικού κράτους έφθανε. Για όσους έχουν την ηλικία να γνωρίζουν.

   • Επειδή έζησα -κοντά δώδεκα χρόνια-αυτό το λεγόμενο αστυνομικό κράτος , που λειτουργούσε ουσιαστικά για το εκτός νόμου από το 1947 ΚΚΕ , σταμάτησε για το κράτος από τότε που νομιμοποιήθηκε το 1974 το ΚΚΕ .
    Υπερβολές υπήρξαν -όπως και τώρα υπάρχουν -από ευθυνόφοβους και ανεξέλεγκτους αστυνομικούς (όπως και τώρα) με τις υπερβολές των παρεμβάσεων και επεμβάσεών τους .
    Το 1981 προσαρμόστηκε και αδιαφόρησε αυτό το κράτος και έκτοτε προσλαμβάνει στο Δημόσιο τους λειτουργούς του χωρίς ούτε βιογραφικό ,γιαυτό και έχει ”από όλα τα λουλούδια ο μπαξές του”.
    ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΕΝΑ ΜΑΤ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ”ΔΕΡΝΟΥΝ”.

 2. “Άλλαξε την Ελλάδα.”

  Όντως. Αλλά προς το καλύτερο, ή προς το χειρότερο; Δίδαξε την αρπαχτή, τον εύκολο πλουτισμό, την ήσσονα προσπάθεια και “θεσμοθέτησε” την κλοπή δημοσίου χρήματος …. μέχει 500 εκ. δρχ.(!!) Ίσως ο μεγαλύτερος λαοπλάνος από συστάσεως ελληνικού κράτους. Έβαλε αρχή με τον υπέρογκο και ανεξέλεγκτο δανεισμό, με σκοπό την εξαγορά ψήφων και είδαμε πού καταλήξαμε. Έφτιαξε μία κάστα ανθρώπων, που πλούτισαν κι έζησαν σαν άρχοντες, ενώ, αν δεν ήταν αυτός, “δεν θα τούς γνώριζε ούτε ο θυρωρός τής πολυκατοικίας των”, όπως ευστόχως παραδέχτηκε ο Κατσιφάρας.

  Όσον αφορά στον πατέρα του, ξέρομε τι ανεμόμυλος ήταν:

  1944 Πλατεία Συντάγματος:

  Γ.Π. “Πιστεύομεν και εις την λαοκρατίαν”

  Όχλος ομαδικώς: “Παπανδρέου παπατζή, μάς επούλησες κι εσύ”.

  Όχι λιβάνια σε τέτοιους “πολιτικούς”.

   • Τα “εύκολα και κοινότοπα” τα συμπεράσματά μου περιμένουν αντίλογο και διάψευση/διόρθωση στην περίπτωση λάθους. Δεν καταπίνονται αμάσητα τέτοιες χοντρές μπουκιές, κ. Σαββίδη.

 3. Πολύ καλή η φωτογραφία του κ.Σαββίδη ,η χειρότερη του μεγάλου Ανδρέα ,για τον οποίον διαβάζουμε.
  Η επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος- ΠΑΣΟΚ-έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου ( 3 Σεπτέμβρη για τους Πασόκους) 1974 στο Ξενοδοχείο Κινγκ Πάλας της Αθήνας, παρουσία 150 ατόμων ,που αποτέλεσαν τον ιδρυτικό πυρήνα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε καθυστερημένος στην αίθουσα της εκδήλωσης φορώντας άσπρο πουκάμισο και φαρδιά δερμάτινη ζώνη . Διάβασε ολόκληρη την ” Διακήρυξη Αρχών” και στη συνέχεια τη μοίρασε στους παρισταμένους δημοσιογράφους τυπωμένη σε ένα μικρό πράσινο βιβλιαράκι (την έχω από παλαιοπωλείο).
  ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
  ”Η τραγωδία της Κύπρου ….από την αδίστακτη επεκτατική πολιτική του Πενταγώνου.
  Μεταβλήθηκε η Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο του Πενταγώνου…
  Και βέβαια πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει και από το στρατιωτικό και από το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ .
  Αυτός ο αγώνας δεν πρόκειται να δικαιωθεί αν δεν υπάρξει …
  η εξασφάλιση της ελεύθερης επιστροφής όλων των πολιτικών προσφύγων στην Πατρίδα.
  Διαχωρίζεται οριστικά η εκκλησία από το κράτος και κοινωνικοποιείται η μοναστηριακή περιουσία.
  Η Ελλάδα αποσυνδέεται από τους στρατιωτικούς , πολιτικούς οικονομικούς συνασπισμούς
  Γίνεται η διοικητική αποκέντρωση με ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .
  Μια καινούργια Παιδεία …. που να εξασφαλίζει και την συμμετοχή των σπουδαστών στον προγραμματισμό της παιδείας και στην ΔΙΟΙΚΗΣΗ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
  ΜΕ ΤΕΛΟΣ .
  Έτσι θα συνεχίσουμε με νέα αποφασιστικότητα τον αγώνα για μια ανεξάρτητη ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ και δημοκρατική Ελλάδα.
  ΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΟΠΑΣΟΚ .
  Καθιέρωση του πολιτικού γάμου.
  Αποποινικοποίηση της μοιχείας.
  Καθιέρωση του μονοτονικού.
  Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης μέχρι το 1949 και συνταξιοδότηση όλων των αντιστασιακών.
  Καθιέρωση του ΕΣΥ .
  Τέταρτο βάθρο τη Δημοκρατίας ο συνδικαλισμός .
  Καθιέρωση ανά 4μηνο της Αυτόματης τιμαριθμικής προσαρμογής (ΑΤΑ ) .
  ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ . Ποιοι Έλληνες θα ψήφιζαν σήμερα αυτό το ΠΑΣΟΚ, που υποσχόταν να μας βγάλει από ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ ,να κοινωνικοποιήσει την μοναστηριακή περιουσία ,αφού διαχωρίσει την εκκλησία από το κράτος , να δίνει από δανεικά και αγύριστα την ΑΤΑ και να συνταξιοδοτήσει χωρίς ασφαλιστικές τους εισφορές όλους τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους αντιστασιακούς, να απεργούν και να βγαίνουν στο δρόμο για δυνάμωμα της Δημοκρατίας κάθε μέρα , να συνδιοικούν τα Πανεπιστήμια οι φοιτητές και στο τέλος να μη χρεωκοπήσει το Κράτος μας ;;;.
  Το ”όλοι μαζί τα φάγαμε” του μακαρίτη Πάγκαλου ακυρώνει το ανεπίκαιρο για τις περιστάσεις της 10ετίας του 1980 με τον υπάρχοντα Ψυχρό Πόλεμο μήνυμα του τριτοδρομικού σοσιαλιστή(όχι σοσιαλδημοκράτη) -αείμνηστου από 27ετίας -Ανδρέα Γεωργίου Παπανδρέου .
  Δεν ήταν ο ολετήρας του κράτους- ο κ. Τσίπρας τον ξεπέρασε το 2015 – αλλά ΑΝ δεν είχε ΣΗΜΙΤΟΠΟΙΗΘΕΙ το ΠΑΣΟΚ μετά τον θάνατο του Ανδρέα , θα ήταν το χειρότερο παράδειγμα κυβερνητικού κόμματος στην Ευρωπαϊκή μας πορεία και θα είχε την τύχη του σημερινού ΤσιπροΣύριζα στις εκλογές του 2000.
  Πως μου φαίνεται ότι μετά τις μεθαυριανές εκλογές ή θα έχουμε ”Σημιτοποίηση ” και του Σύριζα ή θα έχουμε την διάλυσή του.
  ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ ”ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝ , ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑΝ” ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΤΟ 1944- ΟΠΟΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΓΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ , ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ 1949 -ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ- ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ 1965 ΞΑΝΑΔΙΧΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΤΟΥ 1965-1974 , ΜΕ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΩΔΥΝΗ ΗΤΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ .

 4. Μπήκα ξανά στην ανάρτηση κι εμφανίζεται μόνον ένα σχόλιο, αυτό τού κ. Φαρμακίδη, June 23, 2023 At 1:23 pm. Έκανα τρεις φορές ανανέωση (refresh), τίποτε. Τα υπόλοιπα σχόλια έχουν εξαφανισθεί.
  Το πρόβλημα είναι σοβαρό, διότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος έτσι.

 5. “Πως μου φαίνεται ότι μετά τις μεθαυριανές εκλογές ή θα έχουμε ”Σημιτοποίηση ” και του Σύριζα ή θα έχουμε την διάλυσή του”

  Αυτό το “και” δείχνει ότι άρχισες να αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιος άλλος έχει ήδη “σημιτοποιηθεί”, οπότε, αν “σημιτοποιηθεί” και ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να κάμουν χωριό, κατά το κοινώς λεγόμενο. Κοινή συνισταμένη των ο εθνομηδενισμός, τού οποίου πρώτος διδάξας είναι ο Σημίτης.

  • Χάνεται τα λόγια σας . Ήρθε στα λογικά της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας μετά το 1996 το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ και μετά την Κυριακή ή θα λογικευθεί ο ”κεραμιδόγατος” Σύριζα , του οποίου ο αρχηγός του μετά την 6η ήττα -και τι ήττα- του από την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη ,που σε ένα μήνα θα μπει στα 50 χρόνια του -ζωή να έχει ο άνθρωπος – ή θα ξαναφοιτήσει μαζί με τους συντρόφους του στο Νηπιαγωγείο του 3% .
   Τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας τους ωριμάζει ο ιδρυτής της την επομένη της εφηβείας τους .Αυτό αποδεικνύεται διαχρονικώς .
   Το ωραίο και το χρήσιμο για την Πατρίδα είναι ότι τραβά σαν μαγνήτης τα ικανά και ώριμα από καιρό στελέχη των άλλων κομμάτων ,τα οποία ασφυκτιούσαν στα αρχηγικά και αδιόρθωτα κόμματά τους και τα οποία στελέχη ομνύουν πίστη στις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας του 1974.
   ΛΕΤΕ ΝΑ ΒΓΩ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΟΣΥΡΙΖΑ;;;.

   • Μα δεν λες κάτι αντίθετο απ’ αυτό που έγραψα. Το “εκσυγχρονιστικό” ΠΑΣΟΚ μάς κυβέρνησε από το 2019 και μετά και αν “εκσυγχρονισθεί” ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έχομε δύο τής αυτής σχολής. Η μαγιά (εθνομηδενισμός) υπάρχει.

    • Δεν χαρίζει το δικό του εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ ο κ. Σημίτης σε κανέναν ,απλώς θα τον μιμηθούν και στον Σύριζα αν θέλουν να επιβιώσουν.
     Στην εποχή του ο τότε Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής μετά το αρχειοθετημένο μέγα σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και την διαπλοκή στους εξοπλισμούς (που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία) ΤΟΝ αποκαλούσε -θα το θυμάστε και εσείς- Αρχιερέα της διαπλοκής .
     Τα ”Σημιτόπαιδα” που δηλώνουν πίστη στις Αρχές και τις Αξίες της Ν.Δ γιατί να μη συμβάλλουν στην Απαλλαγή από την καταστρεπτική ΑΛΛΑΓΗ της 10ετίας του 1980 ;;;.
     Και ξέρετε ότι οι γενίτσαροι γίνονται οι πιο φανατικοί μαχητές .
     ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ -ΤΕΛΟΣ-ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.

 6. “Και μόνο η κατάργηση του αστυνομικού κράτους έφθανε”

  Κατάργησε το αστυνομικό κράτος, που δεν χρειαζόταν πια (σωστά το επισημαίνει ο ΣΑΝ) και το αντικατέστησε με το κράτος των πρασινοφρουρών (κομματική “αστυνομία”), που διόριζε στις διάφορες υπηρεσίες, για χαφιέδες, διότι ήσαν ανίκανοι να κάνουν και τίποτε άλλο. Έβαλε παντού τις κλαδικές, από τις ΔΥ, μέχρι τα συνδικαλιστικά όργανα, τα ΕΒΕ, τα ΑΕΙ, ακόμη και τα … σχολεία, σε μία προσπάθεια ολοκληρωτικής κομματικής αλώσεως τού κράτους. Τα έχομε ζήσει και δεν τα ξεχνούμε.

  • ΕΓΙΝΑΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ -ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΡΑΦΕΤΕ-ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΤΕ ΓΡΑΦΩ ( ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΖΗΣΑΜΕ) ,ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΗΡΥΞΕ ΤΗΝ ΕΧΘΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ”ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ” ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ , ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ”ΜΠΟΛΙΑΣΕ” ΔΥΟ ΓΕΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΕΧΘΡΟΠΑΘΕΙΑ ΑΝΗΓΑΓΕ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ο ΤΣΙΠΡΟΣΥΡΙΖΑ , ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ ΑΠΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ”ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΧΡΟΝΟΥΣ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,748ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
25,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα