Αποχώρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο “ατζέντης” της Τουρκίας: Έξι μέρες μετά τις εκλογές…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Πρέσβης Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος έχει υπηρετήσει για σχεδόν δυόμισι χρόνια ως Ειδικός Εκπρόσωπος για τη Συρία και της συυνεργασίας μεα τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), παραιτήθηκε, έξι μέρες μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, και θα αποχωρήσει από το πόστο του αυτόν τον μήνα.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος αφιέρωσε θριαμβευτικά λόγια για τον πρώην πρέσβη, ο οποίος είχε υπηρετήσει και στην Άγκυρα, ως επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας. Ο Τζέφρι είχε χαρακτηριστεί ως ο “ατζέντης” της Τουρκίας μέσα στους κόλπυς της αμερικανικής κυβέρνησης καθώς εξυπηρέτησε απόλυτα τα τουρκικά συμφέροντα.

Ήταν ο άνθρωπος που έκανε τις “διευθετήσεις” για να προδώσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τους Κούρδους της Συρίας, που θυσιάστηκαν για να νικηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Πομπέο ανέφερε οτι “τον Αύγουστο του 2018 ο Πρέσβης Τζέφρι επανήλθε από τη συνταξιοδότηση του μετά από αίτησή μου για να υπηρετήσει ως ο προσωπικός μου συνεργάτης στη Συρία και ανέλαβε τον πρόσθετο ρόλο του Ειδικού Απεσταλμένου στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στο ISIS τον Ιανουάριο του 2019”.

“Ο ίδιος πέτυχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα για την πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία και τη δημιουργία συνθηκών για μια διαρκή ήττα του ISIS”, ισχυρίστηκε ο Αμερικανός υπουργός ενώ η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Οι Κούρδοι ήταν αυτοί που έκαναν τη διαφορά και νίκησαν το ΙΚ. Έχασαν στον πόλεμο αυτό 11 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με τον κ. Πομπέο:

“Ο πρέσβης Τζέφρι βοήθησε στην οικοδόμηση και διατήρηση ενός διεθνούς συνασπισμού που αύξησε σημαντικά την οικονομική και πολιτική πίεση στο καθεστώς του Άσαντ. Ηγήθηκε του τρόπου εφαρμογής του νόμου Ceasar Act και άλλων κυρώσεων στη Συρία για να αρνηθούμε στο συριακό καθεστώς τους πόρους που χρησιμοποιεί για να διεξάγει πόλεμο και να διαπράξει μαζικές θηριωδίες κατά του συριακού λαού. Υποστήριξε τις προσπάθειες του Αντιπροέδρου Πενς και τις δικές μου να διαπραγματευτούμε με επιτυχία την κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Τουρκίας και των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας τον Οκτώβριο του 2019”.

Η υπόθεση της κατάπαυσης του πυρός ήταν μία σικέ ιστορία, καθώς η Αμερική συντάχθηκε με τον Ερντογάν και “άδειασε” κυριολεκτικά τους συμμάχους της, τους Κούρδους του YPG.

Όπως λέει ο κ. Πομπέο, “ο πρέσβης Τζέφρι υπηρέτησε με διάκριση ως επικεφαλής του Υπουργείου στις προσπάθειές μας ενάντια στο ISIS, με αποκορύφωμα την εδαφική ήττα του δόλιου χαλιφάτου”. Σημειώνουμε ότι η προσφορά του κ. Τζέφρι στην ηττα των τζιχαντιστών ήταν μηδενική. Εξυπηρέτησε μόνο τους στόχους της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών:

“Μαζί, η σταδιοδρομία του στον Στρατό και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλύπτει 45 χρόνια εξαιρετικής υπηρεσίας. Πράγματι, ο Πρέσβης Τζέφρι συνθέτει το καλύτερο του διπλωματικού μας σώματος. Ο Τζιμ είναι ένας Αμερικανός πατριώτης της υψηλότερης τάξης. Αυτός και η οικογένειά του έχουν υπηρετήσει και θυσιαστεί για λογαριασμό της Αμερικής και αξίζουν τη βαθύτερη εκτίμησή μας. Είναι επίσης φίλος και του εύχομαι τα καλύτερα. Εγώ, όπως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είμαστε σε καλύτερη θέση εξαιτίας του Τζιμ”.

Η ιστορία θα καταγράψει με μελανά χρώματα το ρόλο του κ. Τζέφρι και την υποστήριξη του προς το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν.

File Photo: Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι (Κ) σε συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, στη Γενεύη της Ελβετίας. EPA, FABRICE COFFRINI, POOL

Αποχώρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο “ατζέντης” της Τουρκίας: Έξι μέρες μετά τις εκλογές…

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λέτε να δούμε τον εσπευσμένως παραιτηθέντα σπουδαίο Τζέιμς Τζέφρι σε καμιά κυβερνητική θέση στην κυβέρνηση του κ.Μπάιντεν ,”να πηδήξουμε μέχρι το ταβάνι”;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα