Αποχωρεί το κουαρτέτο με τρία ανοιχτά ζητήματα – Στηλώνει τα πόδια για τα εργασιακά το ΔΝΤ

9/3/17 | 0 | 0 | 311 εμφανίσεις

Πρόοδος σ’ ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα καταγράφηκε κατά τη σημερινή διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και θεσμών, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Παρά τα θετικά μηνύματα πάντως, «αγκάθια» προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία όπως έχει δηλώσει πως επιθυμεί η κυβέρνηση αποτελούν τρία βασικά ζητήματα και συγκεκριμένα το μέγεθος του πακέτου από το 2019 κι έπειτα, τα εργασιακά σε σχέση με τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεχίζει να στηλώνει τα πόδια, καθώς και η εξεύρεση μιας λύσης ως προς την ισορροπία των λεγόμενων αντιμέτρων.

Όπως φαίνεται πάντως το Ταμείο απέρριψε κατά τη σημερινή συνάντηση στο Χίλτον τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας απαιτώντας όχι απλώς τη μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας πράγμα που σαφώς αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% τουλάχιστον στο 8%, τη θεσμοθέτηση του lockout, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 καθώς και αλλαγή του συστήματος προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων από το υπουργείο Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις Αθήνας-πιστωτών θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό είτε σε υπουργικό επίπεδο για διάφορα ζητήματα «που θέλουν περισσότερη δουλειά, ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση», ούτως ώστε να σημειωθεί ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος εν όψει του Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ενώ οι θεσμοί θα αποχωρήσουν από την Αθήνα πιθανότατα αύριο, αφού πρώτα θα έχουν συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο σημερινό EuroWorking Group.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον ότι «είναι πολύ νωρίς να εικοτολογούμε για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία» κι ότι απομένει ακόμα «πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει». Ο Τζέρι Ράις υπογράμμισε πάντως ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετούς τομείς, ενώ σε άλλους οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες.

koutipandoras.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    26/9/20 | (0 σχόλια)
    Protagon Team 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 «Μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με έναν τρόπο πραγματιστικό», ισχυρίζεται η αρμόδια επίτροπος. Θα είναι ευθύνη εκείνων που οραματίζονται μια «Ευρώπη-φρούριο» ο επαναπατρισμός όλων όσοι αποβιβάζονται ή ξεβράζονται στα ελληνικά νησιά ή στην ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας