Αποχωρεί ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ στην Αλβανία-Ο Πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα δείχνει το μεσαίο δάχτυλο σε διαδηλωτές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο επικεφαλής της παρουσίας του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Μπερντ Μπόρχαρντ θα αποχωρήσει από την Αλβανία στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος έκανε την ανακοίνωση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook όπου ευχαρίστησε την Αλβανία για τη συνεργασία και εξέφρασε τη λύπη του που εξαιτίας του Covid-19 δεν μπόρεσε να διοργανώσει αποχαιρετιστήρια δεξίωση.

Ο Μπόρχαρντ ανακοίνωσε ότι το υπεύθυνο πρόσωπα στην Παρουσία του ΟΑΣΕ θα είναι τώρα η Jelena McCoy και ο Alexandru Murzac για τυχόν θέματα διαχείρισης αποστολής και ο Laurentiu Stinga για πολιτικά θέματα.

Ο Πρέσβης διορίστηκε επικεφαλής του ΟΑΣΕ στην Αλβανία την 1η Οκτωβρίου 2016. Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε πρέσβης της Γερμανίας στην Αλβανία και από το 2013 έως το 2014 ηγήθηκε της αποστολής EULEX στο Κοσσυφοπέδιο.

Η θητεία του Μπόρχαρντ αμαυρώθηκε από ένα περιστατικό κατα το οποίο φάνηκε να υψώνει το μεσαίο δάχτυλό του σε πλήθος διαδηλωτών έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση στα Τίρανα. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απόλυσή του από τον ΟΑΣΕ και την αποχώρηση του από την Αλβανία χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη και συνέχισε κανονικά την θητεία του.

Διαβάστε και αυτό

Σάλος έχει προκληθεί στην Αλβανία μετά την ενέργεια του πρέσβη του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, Bernd Borchardt να υψώσει το μεσαίο δάκτυλο προς συγκεντρωμένους Αλβανούς που διαδήλωναν κατά της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές φώναζαν το γνωστό σύνθημα «Ράμα Φύγε» και την στιγμή που ο Πρέσβης έγινε αντιληπτός, κάποιος από το πλήθος φώναξε «Ντροπή σου» στα αγγλικά και αυτό ερέθισε τον Borchardt ο οποίος έκανε την άσεμνη χειρονομία δύο φορές.

Τα στελέχη της αντιπολίτευσης αντέδρασαν ζητώντας την απομάκρυνση του. Έντονη κριτική ασκήθηκε από γνωστούς Αλβανούς διπλωμάτες ενώ το Συμβούλιο Αλβανών Διπλωματών, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως σέβεται όλες τις διπλωματικές αποστολές στην χώρα, αλλά ζητεί τον ίδιο σεβασμό και προς τους Αλβανούς πολίτες που έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται ειρηνικά.

Από την πλευρά του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα δεν υπήρξε κάποια αντίδραση αλλά ο προβεβλημμένος βουλευτής Ταουλάντ Μπάλα τάχθηκε υπέρ του Borchardt, δηλώνοντας ότι ο τελευταίος εκπροσωπεί έναν πολύ σημαντικό για την Αλβανία θεσμό και κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός για μικροπολιτικά οφέλη.

Βέβαια, ο έμπειρος Γερμανός διπλωμάτης, προχώρησε τελικά σε δημόσια απολογία μέσω του twitter. Στην σελίδα του οργανισμού δημοσιεύθηκε η δήλωση:

«Θα ήθελα ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη σε όσους μπορεί να προσέβαλα χθες. Σέβομαι το δικαίωμα των Αλβανών να διαδηλώνουν ειρηνικά.» – Πρέσβης Botchardt.

Το συμβάν έχει προκαλέσει συζήτηση στην χώρα σχετικά με τον ρόλο του οργανισμού υπό την ηγεσία του Borchardt σε θέματα όπως η ενταξιακή πορεία της χώρας, τις χλιαρές αντιδράσεις στο φιάσκο των δημοτικών εκλογών και τις σχέσεις του Αλβανού πρωθυπουργού με ξένους παράγοντες.

https://www.himara.gr/epikairotita/9090-presvis-oase-tirana-deixnei-mesaio-daxtylo-se-diadilotes
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα