Αποφασισμένη η Κύπρος για Γεωτρήσεις- Επιστρέφουν το 2021 ExxonMobil, Total, Eni

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Κυπριακή Δημοκρατία δείχνει έτοιμη να «αναμετρηθεί» με την Τουρκία σε επίπεδο ενεργειακής πολιτικής. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της χώρας του να προχωρήσει, ως κυρίαρχο ανεξάρτητο κράτος, στην υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής στην οποία εμπλέκονται κολοσσοί. Όπως δήλωσε η Κυβέρνησίς του είναι σε συνεχείς επαφές με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum και Total και Eni, οι οποίες βάσει των δεσμεύσεων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, επαναπρογραμματίζουν τις γεωτρήσεις για το δεύτερο μισό του 2021. «Αυτό που θεωρώ σημαντικό να επισημάνω, είναι ότι σε αντίθεση με άλλες γεωγραφικές περιοχές, δεν υπήρξε ακύρωση των ερευνητικών προγραμμάτων ή αποχώρηση εταιρειών από την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε μήνυμά του στο 8ο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώνουν από κοινού το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η Εταιρεία Επικοινωνίας Media Way, ανέπτυξε την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου που έχει ως βασικούς στόχους την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, την άρση της ενεργειακής απομονώσεως της Κύπρου, μέσω, της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με χώρες της ευρύτερης γειτονικής περιοχής και την αξιοποίηση του υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, φανερά ενοχλημένος από την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων προχώρησε σε νέο παραλήρημα λέγοντας ότι η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο από τον Καύκασο, το Ιράκ και το Αφγανιστάν έως την Λιβύη και όλη την Ανατολική Μεσόγειο και χωρίς αυτήν δεν μπορεί να γίνει τίποτα. «Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης, όλοι θα μάθουν να τον σέβονται. Δεν περιμένουμε από όλους να μας αγαπήσουν αλλά περιμένουμε να σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η χώρα του καθορίζει την ρότα υποστηρίζει έναν δίκαιο διαμοιρασμό. «Κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα λυγίζοντας το χέρι της Τουρκίας. Ίσα ίσα, εμείς αλλάζουμε την ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς λυγίζουμε τα χέρια που κινούνται εναντίον μας» προσέθεσε. Απευθυνόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία υπεστήριξε ότι η Άγκυρα θέλει «όλοι να κερδίσουν» αλλά η Λευκωσία προχωρεί συνεχώς σε μονομερείς πολιτικές. Επανέλαβε ότι θα συνεχίσει η Τουρκία να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Φυσικά μίλησε και για το ΝΑΤΟ, και φωτογραφίζοντας την Ελλάδα και την Γαλλία, σημείωσε ότι κάποιες χώρες θέλουν να αποβάλουν την Τουρκία από την Συμμαχία, αν και είναι μια από τις ισχυρότερες χώρες. «Είμαστε μια από τις χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο. Εμείς γιατί να βγούμε από το ΝΑΤΟ; Εμείς δεν θέλουμε να βγει κανένας αλλά αν υπάρχει κανείς που λέει πως “το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό”, αν υπάρχει κάποιος που ενοχλείται από την δύναμή μας εκεί, και θέλει να βγει (από το ΝΑΤΟ) ας βγει τότε», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Κατηγόρησε την ΕΕ ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η Τουρκία, όπως δήλωσε, δεν θέλει να διακόψει τους δεσμούς με την ΕΕ, γιατί έχει συνάψει εμπορικές σχέσεις και υπάρχουν τα θέματα της ενέργειας, το μεταναστευτικό και η απευλευθέρωσις της βίζας. Είναι καθήκον μας να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή όπου έχουμε δίκαιο. « Δεν είναι δυνατόν να παραιτηθούμε από την Ανατολική Μεσόγειο μόνο και μόνο επειδή θα επιβληθούν κυρώσεις ή η επειδή η ΕΕ θα μας επικρίνει», κατέληξε.

energia.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα