ΑΠΟΡΙΕΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
του Παντελή Σαββίδη
Αυτό που συγκρότησε τον Συριζα ήταν οι αριστερές μεταπολιτευτικές φράξιες και τα λεγόμενα κινήματα με βασικό πυρήνα τις μεταλλάξεις της αποκαλούμενης ανανεωτικής αριστεράς. Του ΚΚΕ εσ, δηλαδή, το οποίο δεν ήταν αρνητικό ως πολιτικό μόρφωμα. Εξαιρείται απο όλα το ΚΚΕ το οποίο δεν είναι κόμμα αλλά, μάλλον, θρησκευτική αίρεση.
Το αποτέλεσμα, όπως αναγνωρίζουν σήμερα και οι ίδιοι, ήταν τοξικό. Όσοι δεν συμμετείχαν στην άμεση νομή της εξουσίας και έχουν έναν αυτοσεβασμό το αναγνωρίζουν.
Αναγνωρίζουν, επίσης, πως ο Συριζα ήταν το άθροισμα των συνιστωσών του, δεν παρήγαγε, δηλαδή, μια νέα πολιτική και ιδεολογική σύνθεση. Και οι συνιστώσες λειτουργούσαν με μηχανισμούς. Αν δεν συμμετείχες στους μηχανισμούς δεν είχες ουτε παρόν, ούτε μέλλον. Το δέλεαρ ήταν η κατοχή και η νομή της εξουσίας. Που δεν είναι, υποτίθεται, αυτοσκοπός για την αριστερά.
Η εξέλιξη αυτής της πολιτικής οντότητας ήταν προδιαγεγραμμένη. Θα φθάναμε νομοτελειακά σ αυτό που βλέπουμε σήμερα.
Ένας αστέρας εμφανίσθηκε ξαφνικά και δεν είμαστε σίγουροι ότι θα αποδειχθεί διάττων. Μπορεί και να μείνει.
Στα τελευταία του ο Συριζα έκανε εκλογές για να εκλέξει νέα ηγεσία. Εξελέγη ο αστέρας στην θέση των μηχανισμών. Και την επομένη άρχισαν τα όργανα.
Απορίες:
-Αν δεν θα αποδέχονταν το αποτέλεσμα των εκλογών γιατί συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία; Τόσο ολοκληρωτική είναι η…δημοκρατική τους αντίληψη; Ή εμείς ή γαία πυρί μειχθήτω;
-Ο Κασσελάκης και όποιος Κασσελάκης, είναι ευπρόσδεκτος όσο ευνοεί τους μηχανισμούς αλλά δεν είναι αν διεκδικήσει κυρίαρχο ρόλο;
-Αφού ο άνθρωπος έχει όλα αυτά τα αρνητικά που του καταλογίζουν, γιατί τον δέχθηκαν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και στο κόμμα; Την συμμετοχή για να ωφεληθούμε την αποδεχόμαστε αλλά ρόλους υψηλών θέσεων δεν αναγνωρίζουμε;
-Ο βασικός πυρήνας της μεταπολιτευτικής αριστεράς η οποία θέλει να διαδραματίζει, ακόμη, ρόλο δεν είναι δημοκρατικών αντιλήψεων. Είναι αντιλήψεων μηχανισμών, φράξιας και ολοκληρωτική. Ο κόσμος αυτός δεν έχει καμιά σχέση με την δημοκρατία. Είναι “δήθεν”. Και αυτοί που μένουν και αυτοί που θα φύγουν. Γι αυτό και δεν μπόρεσαν να αντέξουν σε μια διαδικασία που διερρήγνυε τα κομματικά στεγανά. Το είπε, άλλωστε, ένα πασοκογενές στέλεχος του Συριζα: η άμεση επαφή του ηγέτη με τον λαό δεν είναι δημοκρατία. Ποια είναι δημοκρατία; Η διαμεσολάβηση των μηχανισμών μεταξύ ηγεσίας και λαού;
-Η νέα ηγεσία του Συριζα έχει πραγματικά χαρακτηριστικά μεταπολιτικής; Παλαιότερα θα ήταν αδιανόητο να αναδειχθεί στην ηγεσία πρόσωπο που δεν γνώριζε σε βάθος τα προβλήματα που θα διαχειριστεί. Θυμάμαι, τη δεκαετία του 80 όταν ο Αρσένης ήταν υπουργός εθνικής οικονομίας παρακολουθούσα μια συνέντευξη στην οποία συμμετείχε. Κατά την εξέλιξη της συζήτησης, προφανώς, θα χρειάστηκε κάποια στατιστικά στοχεία και τα ζήτησε απο τον άνθρωπο που τον ακολουθούσε να τα βρει. Την επομένη έγινε χαμός στα ΜΜΕ. Πως ο Αρσένης, υπουργός εθνικής οικονομίας, δεν γνώριζε απέξω τα στοιχεία και ζήτησε να του τα προσκομίσουν!!! Αυτό είναι το άλλο άκρο. Το σημερινό είναι να μην γνωρίζεις που είναι η Κύπρος και να θέλεις να λύσεις το κυπριακό.
Παρακολουθούμε το κυπριακό απο την μεταπολίτευση. Και ακόμη δεν είμαστε σίγουροι τι θα μπορούσε να επιτευχθεί ως λύση. Η νέα ηγεσία πως θα το λύσει; Με σκονάκι;
Αυτή είναι, δυστυχώς, η ελληνική αριστερά.
spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θα ξεκινήσω από το τέλος του άρθρου σας κ. Σαββίδη ευχαριστώντας σας για την απέχθεια ή τον οικτιρμό σας για την μετά το 2008 ΤσιπροΣυριζαϊκή Αριστερά.
  Φυσικά την προ αυτής Αριστερά-αυτήν που γνωρίσαμε από το 1952 μέχρι το 1963 -παρ’ότι κομουνιστογενής- την υπολήπτονταν σχεδόν οι πάντες γιαυτό και ψηφίσθηκε και ήταν από το 1958-1961 Αξιωματική αντιπολίτευση.
  Φυσικά η τότε Αριστερά είχε μορφωμένη και με παιδεία (σπουδαγμένοι από την εκπαίδευση της ”επάρατης”) πολιτική ηγεσία και προσωπικό , κάτι που έχασε στην 10ετία του 2010, όταν παραβγήκε στους δρόμους ,”χωρίς περίσκεψη και αιδώ” ,για να καταστεί εναλλακτική κυβερνητική πρόταση -και ουδέποτε θα γινόταν αν μετά το 2010 δεν είχε αυτοκτονήσει πολιτικά το όλον ΠΑΣΟΚ και αν αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ενισχύσει με τις εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς του το 2012 και κυρίως το 2015 αυτήν την Αριστερά.
  Το φαινόμενο Κασσελάκη -θα θυμάστε και εσείς-είχε προαναγγελθεί μετά τις εκλογές του 2019 ως μετωπική σύγκρουση απέναντι στους ‘Κούληδες” από την Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος και τον ΤσιπροΣύριζα , η οποία όμως κατανικήθηκε το 2023 από την σοβαρή Νέα Δημοκρατία του ”Κούλη” .
  Ε …μετά ήρθε η πλήρης απογοήτευση γιαυτό και επισπεύτηκε η λύση του κ. Κασσελάκη και από ότι φαίνεται ήρθε ,αλλά η χαρά δεν επανήλθε και ούτε θα επανέλθει στην Αριστερά και η οποία στο εξής μάλλον θα είναι και ρετσινιά.
  Υ.Γ Με τον κ. Κασσελάκη ως αρχηγό θα μπορέσει ο όγκος των στελεχών και ψηφοφόρων της να ανεχθεί ένα -πολλοί λένε ”φυτεμένο” -και ξένο προς την νοοτροπία της μετεμφυλιακής Αριστεράς και της Ελλάδας ηγέτη;;;.
  Φυσικά αν δεν τον ανεχθεί θα διαλυθεί και γιαυτό μάλλον θα χαρούν ελληνικό και ευρωπαϊκό κατεστημένο ,γιατί θα ταφεί και ο 15χρονος λαϊκισμός της. ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΠΙΑ.

 2. Έκκληση ,λοιπόν, στον κ. Σαββίδη (από τον κ. Επισκέπτη) να μην αναφερθεί στο εξής στον κ. Κασσελάκη – το νέο τοτέμ της Κρήτης από την εποχή του Βενιζέλου-αλλά και έκκληση δική μου να μην αναφερθούμε στο εξής ΟΛΟΙ στον ”Κούλη” ,γιατί και αυτός είναι Κρητικός, όπως Κρητικός είναι και ο κ. Ανδρουλάκης .
  Είμαστε στην 10ετία των τριών Κρητικών -να είναι καλά όλοι τους – (ήρθε στο νου μου εκείνο το ”ή θα διοικεί η Πελοπόννησος ή η Μεγαλόνησος”, που είπε στον Ελευθέριο Βενιζέλο ο εξ Αρκαδίας Πρόεδρος της Βουλής ).
  ΚΑΙ εσείς κύριε Σαββίδη ονειρεύεστε ένα άλλο κράτος -προφανώς και με πρωθυπουργό από την άλλη Ελλάδα-. Θα μείνετε με το όνειρο .
  Μάλλον αυτό το κράτος και τον πρωθυπουργό δεν θα τους δούμε στον ιστορικό χρόνο της ζωής μας -δεν είμαστε βλέπεις και τοπικιστές, αφού τους δυο Βορειοελλαδίτες σπουδαίους πατριώτες και καλούς πρωθυπουργούς τους θάψαμε και τους ξεχάσαμε ΓΙΑΤΙ ΟΙ ”ΕΡΜΟΙ” ΗΤΑΝ ΔΕΞΙΟΙ .
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ.
  ”ΦΤΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΒΑΣΚΑΘΟΥΜΕ” (ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ).

 3. Αντε να δούμε τη θα κάνει η Κρήτη με το τουρκο(κρητικό)λιβυκό μνημόνιο. Ίσως η Κρήτη του Μητσοτάκη, Πολακη και Κα2σελακη Ανδρουλακηκαι βέβαια του Βαρουφακη με τα τηλεφωνα να δεχθούν, όχι ότι έχουν και επιλογές, να κρητοφιλανδοποιηθουν με αντάλλαγμα να μπουν μεσάζοντες στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όπως έλεγε και ένας διανοούμενος, τον ξέρει ο Παντελής, πριν δέκα τόσα χρόνια. Παντως λέτε ο νέος σύριζα να ψηφίσει την αναθεώρηση του Συνταγματος; Τώρα για το εάν η ΕΥΠ αρχίζει και παρακολουθεί και το Κα2σελακη είναι μεν πειρασμός αλλά δεν ξέρω εάν θα αφησει η πρεσβεία της Παναχραντου. Παντελή η Επαρχία Β Μακεδονίας έκαμε δικό της Κράτος όπως και η επαρχία Β Κύπρου έκαμε κρατίδιο . ΟΙ Νοτιομακεδονες περιμένουν το Μεγαλεξανδρο φαινεται γιατί εάν περιμένουν κάνα Κρητικό όπως το Βενιζέλο αυτοί πάνε μέχρι τη Λαμία και να θέλανε να πανε πιο πάνω με τόσες πλημμυρες δυσκολο.

  • Μας πείραξε όλους τους Βορειοελλαδίτες εκείνο το Νοτιομακεδόνες σας – δηλαδή είστε και εσείς υπερήφανος για την Συμφωνία των Πρεσπών-,γιατί εμείς νομίζουμε ότι οι Έλληνες-παντού στη γη- ”δεν χώνεψαν” τις προσφορές της Συμφωνίας των ανύπαρκτων ιστορικώς και γλωσσολογικώς μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Αλβανοσλάβους των Σκοπίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα