Πώς γλίτωσαν οι Έλληνες της Βεγγάζης όταν τo ISIS κατέλαβε την πόλη!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Κανάκης Μανδαλιός αποκλειστικά στην κάμερα του Pronews.gr & Defencenet.gr

O πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, Κανάκης Μανδαλιός μίλησε αποκλειστικά στο pronews.gr και στον απεσταλμένο του στη Λιβύη Άρη Δημητρακόπουλο για μια σειρά από θέματα που αφορούν την ελληνική κοινότητα αλλά και την κατάσταση στη Λιβύη γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης και της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας αλλά και πως ήταν η περίοδος που η πόλη βρέθηκε υπό την κατοχή του ISIS. 

Η συνέντευξη έγινε στον χώρο του σχολείου της ελληνικής κοινότητας όπου παράλληλα λειτουργεί και το ελληνικό προξενείο.

Ο κ.Μανδαλιός δήλωσε πως στη Βεγγάζη έχουν απομείνει πλέον λίγες δεκάδες Έλληνες από τους μερικούς χιλιάδες στη δεκαετία του ’70, ενώ για την κατάληψη της πόλης από τον ISIS, το 2014-2017 αποκάλυψε πως αν και ο ίδιος εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στην Τρίπολη, η ελληνική κοινότητα στάθηκε τυχερή, καθώς η περιοχή που διαμένει παρέμεινε εκτός ελέγχου των τζιχαντιστών, αν και όσοι παρέμειναν στην πόλη κινδύνεψαν. 

«Δεν ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο (σσ. του ISIS), ξεκίνησε η εκστρατεία του στρατηγού Χαφτάρ για να σταματήσει την ολοκληρωτική κατάληψη της πόλης, που τελικά οδήγησε στην απελευθέρωση όλης της πόλης. Η περιοχή που βρίσκονται οι κατοικίες των Ελλήνων ήταν εκτός των εχθροπραξιών», είπε. 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη: 

Όσον αφορά την τουρκική παρουσία στη Λιβύη, όταν ρωτήθηκε αν τον ανησυχεί εκτίμησε πως «ότι δεν έχει καμία τύχη η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη», και πρόσθεσε πως «Είμαι αισιόδοξος ότι η αποδοχή της Τουρκίας στον λαό της Λιβύης είναι πολύ μικρότερη από αυτή που εμφανίζεται».

Για το άνοιγμα του προξενείου δήλωσε πως ήταν πολύ σημαντικό και «πως θέτονται οι βάσεις για στενότερες αναπτυξιακές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Λιβύης».  

Παράλληλα πιστεύει η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και η Λιβύη θα αποτελέσει «πρόσφορο έδαφος για οικονομικές, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες» και πρόσθεσε πως  με το άνοιγμα του προξενείου είναι σχεδόν βέβαιος πως θα υπάρξει αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. 

Όσον αφορά τις λιβυκές εκλογές εκτίμησε πως αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, καθώς πιέζουν «σημαντικοί εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες».

Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται και το τρίτο μέρος της αποστολής του pronews.gr στη Λιβύη με νέες αποκλειστικές και αποκαλυπτικές συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών.

Θυμηθείτε και τη συγκλονιστική συνέντευξη του Ναυάρχου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Φαράζ αλ Μαχντάουι, ο οποίος μιλά ελληνικά και αποκαλύπτει το παρασκήνιο των επαφών με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πως αυτή τους εγκατέλειψε! 

https://www.pronews.gr/kosmos/1011485_apostoli-sti-livyi-elliniki-koinotita-veggazis-eimaste-merikes-dekades-anthropoi-alla

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα