Αποκαλύψεις για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στο QatarGate: Τους παρακολουθούσαν επί μήνες Ιταλοί και Βέλγοι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών στο διαβόητο πλέον Qatargate κάνει λόγο ο ιταλικός Τύπος. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, φαίνεται πως λειτουργούσε ως ένα είδος «πράκτορα» του Παντσέρι, σε ένα διπλό μέτωπο, με Κατάρ και Μαρόκο. Και στην περίπτωση του Μαρόκο φαίνεται πως υπάρχει μία σημαντική εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών αλλά και του κράτους, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ Κριστιάν Μαυρή στην Ιταλία, 

Η βελγική μυστική υπηρεσία φαίνεται πως ανακάλυψε ότι υπήρχε ένα «δίκτυο» που λειτουργούσε «για λογαριασμό» του Μαρόκου και του Κατάρ. Στη συνέχεια ενημερώθηκε η εισαγγελία των Βρυξελλών, που έδωσε το πράσινο φως. Σε ότι αφορά το Κατάρ, το δίκτυο είχε στόχο να παρεμβαίνει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Δωροδοκώντας Ευρωπαίους πολιτικούς σε καίριες θέσεις.

Τι γράφουν La Repubblica και Corriere della Sera

«Είναι ο Κοτσολίνο ο τρίτος άνδρας: δρούσε για χρήματα» είναι ο τίτλος της La Repubblica.

Η εφημερίδα μιλάει περί κλίκας και τονίζει πως οι ερευνητές είναι σίγουροι πως Παντσέρι και Τζόρτζι μοιράστηκαν τα πάντα 50-50, με στόχο μετρητά και δώρα.

Το δημοσιεύμα σημειώνει ότι μια ομάδα τριών ατόμων ο Antonio Panzeri, ο Francesco Giorgi και ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Andrea Cozzolino (Κοτσολίνο) είχε συνεργασία με το Μαρόκο και το Κατάρ με αντάλλαγμα χρήματα. Η ομάδα λάμβανε πληρωμές για τις δραστηριότητές της. Και το 2019 είχε συνάψει συμφωνία για τη διενέργεια παρεμβάσεων υπέρ του Μαρόκου έναντι χρημάτων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέδωσαν οι βελγικές υπηρεσίες στην Εισαγγελία, ένας τρίτος άνδρας θα ανήκε στην ομάδα: ο Κοτσολίνο. Ο οποίος, ωστόσο, δεν έχει διερευνηθεί προς το παρόν, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι δόθηκαν χρήματα. Και, κυρίως, επειδή απολαμβάνει την ασυλία του βουλευτή.

Οι δικαστές αυτές τις ημέρες, από τους υπολογιστές, τα τηλέφωνα και τις κατασχεθείσες συνομιλίες προσπαθούν να βγάλουν πιθανές κατηγορίες εναντίον του Κοτσολίνο και στη συνέχεια να ζητήσουν από το Κοινοβούλιο να κινηθεί εναντίον του. Αποφασιστικό είναι αυτό που θα τους πει ο βοηθός του, ο Francesco Giorgi.

Στην πρώτη ανάκριση ενώπιον του δικαστή Michel Claise (ο Κοτσολίνο) μίλησε για περισσότερες από δώδεκα ώρες, ανατινάζοντας το πρόγραμμα των καταθέσεων όλης της ημέρας. Με την ευκαιρία αυτή ο Giorgi, όταν ρωτήθηκε ειδικά για τον Κοτσολίνο, δηλαδή αν ο Panzeri είχε πληρώσει ποτέ τον Ιταλό ευρωβουλευτή, είπε ότι “υπέθεσε” ότι μπορεί να είχε γίνει ανταλλαγή. Υπόθεση που, ωστόσο, χθες ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος απέρριψε με αγανάκτηση: «Είμαι εντελώς ξένος στην έρευνα. Δεν είμαι υπό έρευνα, δεν έχω ανακριθεί, δεν έχω ερευνηθεί, ούτε έχει σφραγιστεί το γραφείο μου. Ποτέ δεν επεδίωξα προσωπικά συμφέροντα, πλεονεκτήματα ή οφέλη στην πολιτική μου ζωή».

Ο Κοτσολίνο, γράφει το ίδιο δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι δεν μπόρεσε ποτέ να επηρεάσει ούτε το Κατάρ ούτε το Μαρόκο. «Δεν είχα ποτέ κανένα προσωπικό όφελος και θα αγωνιστώ για να ρίξω πλήρες φως στις αβάσιμες υποψίες».

Ο Κοτσολίνο λέει ότι είναι έτοιμος να ανακριθεί, αλλά προς το παρόν οι Βέλγοι δικαστές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα εναντίον του χωρίς να ζητήσουν άδεια από το Κοινοβούλιο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σύντομα, μόλις η αστυνομία ολοκληρώσει τις έρευνές της σχετικά με τους κατασχεθέντες υπολογιστές.

Όμως, σε αυτό το σημείο, οι έρευνες δεν θα διεξάγονται μόνο από Βέλγους δικαστές. Η Guardia di Finanza (Ομάδα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ιταλίας) έχει εξουσιοδοτηθεί από την Εισαγγελία του Μιλάνου να «ψάξει» στους λογαριασμούς των Panzeri και Giorgi: ανάλυση των τραπεζικών κινήσεων, των πιστωτικών καρτών, των αγορών ακινήτων την τελευταία περίοδο με βάση την υποψία, που βασίζεται σε “κατάλληλα στοιχεία”, ότι υπάρχουν και άλλα ποσά στην Ιταλία.

“Βρισκόμαστε αντιμέτωποι”, έγραψε ο εισαγγελέας στο διάταγμα έρευνας στα ιταλικά σπίτια των Panzeri και Giorgi, “με μια απροσδιόριστη και πολύ μεγάλη ομάδα διαφθοράς, που λειτουργεί εντός ευρωπαϊκών δομών με ή χωρίς δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Μια ομάδα που φέρεται να πούλησε “την επιχείρησή της” με αντάλλαγμα “μεγάλα χρηματικά ποσά”».

Qatargate, Panzeri και ταξίδια στο Ραμπάτ και τη Ντόχα: είδε τον επικεφαλής των μαροκινών 007

«Μεταξύ του περασμένου Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, οι δραστηριότητες του Panzeri κορυφώνονται με δύο ταξίδια που παρακολουθούνται από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ στο Βέλγιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η έρευνα» αναφέρει η Corriere della Sera.

Είναι η στιγμή που η συζήτηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη διασχίζοντας το Μαρόκο κερδίζει έδαφος, ενώ στο Κατάρ οι εργασίες για την κατασκευή των σταδίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και είναι την ίδια στιγμή που οι δύο χώρες χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από φίλους, στους οποίους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία των Βρυξελλών, είναι σίγουροι ότι μπορούν να υπολογίζουν, επειδή τους έχουν ανταμείψει με δωροδοκίες σε μετρητά, πολλά μετρητά και πολυτελή δώρα, συνεχίζει η εφημερίδα.

Μια αναταραχή που δεν διαφεύγει από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Εμιράτων, οι οποίες ειδοποιούν εκείνες του Βελγίου, οι οποίες εμπλέκουν τους Ιταλούς συναδέλφους τους σε έναν φάκελο πάνω στον οποίο θα εργαστούν και οι υπηρεσίες άλλων δύο χωρών. Η Ιταλία καλείται να επαληθεύσει τα ταξίδια που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο “χειριστής” της ΜΚΟ “Fight impunity”. Το πρώτο έχει προορισμό το Κατάρ, όπου ο Antonio Panzeri θα παραμείνει για εννέα ημέρες, και το δεύτερο το Μαρόκο, όπου θα παραμείνει για έξι ημέρες. Όσον αφορά το Μαρόκο, ο Panzeri θα είχε ταξιδέψει εκεί σε άλλες περιπτώσεις και, όπως υποπτεύονται οι δικαστές των Βρυξελλών, με κάποιον του οποίου η πτήση είχε πληρωθεί από τις μαροκινές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις διαμονές, φέρεται να συνάντησε τον επικεφαλής των βορειοαφρικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ένας από τους άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται το ένα από τα δύο σκέλη της έρευνας για τη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο 67χρονος Abderrahim Atmoun, πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία. Συνδέεται με συχνές σχέσεις με τον Panzeri, τον Francesco Giorgi και τον ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος και του Αντρέα Κοτσολίνο.

Μεταξύ άλλων η εφημερίδα γράφει ότι οι ερευνητές φέρονται επίσης να κατέγραψαν συναντήσεις μεταξύ του πρέσβη και του Κοτσολίνο, μερικές φορές παρουσία του Panzeri. Αν και αυτό δεν αποτελεί από μόνο του έγκλημα, όπως η συνάντηση στο Ραμπάτ για να συζητήσουν το θέμα των μεταναστών, εξυπηρετεί τους εισαγγελείς για να δείξουν ότι οι τρεις τους ήταν πολύ κοντά. Ένα γαϊτανάκι στο οποίο ο Francesco Giorgi, σύντροφος της αντιπροέδρου του κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, λέγεται ότι έπαιζε το ρόλο του απεσταλμένου του Panzeri. Το Κατάρ φέρεται επίσης να πλήρωσε δωροδοκίες σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, τα χρήματα θα είχαν καταβληθεί από κυβερνητικούς κύκλους στους Panzeri, Giorgi και, ως εκ τούτου, θα κατέληγαν στο σπίτι της Καϊλή.

Φραντέσκο Τζόρτζι: Από ένα χωριό κοντά στο Μιλάνο

Γεννημένος στο Αμπιατεγκράσο, ένα χωριό της Λομβαρδίας κοντά στο Μιλάνο, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι μεγάλωσε σε μια δεμένη και αγαπημένη οικογένεια. Γιος δασκάλων, όλοι μιλούν για έναν ευγενέστατο και πάντα γοητευτικό άντρα. Όσον αφορά στον χαρακτήρα του, λέεI ότι από τη μία του άρεσε η θάλασσα και ο αθλητισμός, έκανε σερφ και ιστιοπλοΐα και από την άλλη φοβόταν τις αγχώδεις καταστάσεις.

Σκάνδαλο διαφθοράς στην Ευρώπη

Έντονες είναι οι πολιτικές αντιδράσεις για το σκάνδαλο Qatargate με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι «Η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και αυτό είναι οδυνηρό, γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη».

«Πλήγμα για τη Δημοκρατία», χαρακτήρισε το σκάνδαλο η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επισήμανε ότι «τίποτα δεν θα μπει κάτω από το χαλί» και πρότεινε αλλαγή των κανόνων στη βουλευτική ασυλία. Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Ειρήνης Ζαρκαδούλα, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν νομικά παραθυράκια που πρέπει να καλυφθούν.

«Πρέπει να εξετάσουμε τις ΜΚΟ που συμπεριλαμβάνονται στο Μητρώο Διαφάνειας, εκείνες που δεν συμπεριλαμβάνονται, αλλά το χρησιμοποιούν σαν πηγή χρηματοδότησης» είπε η Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Πρέπει να βασιστούμε στα γεγονότα. Το Ευρωκοινοβούλιο κάνει αυτά που πρέπει και αυτό είναι καλό για τη διαφάνεια και για να δίνει το καλό παράδειγμα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η πρωθυπουργόςτης Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι επεσήμανε ότι «η αντίδραση στη διαφθορά πρέπει να είναι αποφασιστική».

«Πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι το τέλος και δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις. Η αξιοπιστία εξαρτάται από αυτό», επεσήμανε η πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε σχέδιο δέκα σημείων κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με το οποίο – μεταξύ άλλων- κλείνει η πόρτα στους λομπίστες του Κατάρ, αναστέλλεται κάθε νομοθετικό έργο που σχετίζεται με το εμιράτο και συστήνεται επιτροπή διαφάνειας για τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς από τρίτες χώρες.

Ποινική έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροληψία και στην Ελλάδα, για την Εύα Καϊλή.

Υπενθυμίζεται ότι την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate ομολόγησε ο σύντροφος της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος φερεται να υποστήριξε ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν έχει καμία σχέση και πρέπει να αφεθεί ελεύθερη.

Φέρεται επίσης να έχει επιβεβαιώσει, ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, είναι όντως ο «εγκέφαλος», ενώ ζήτησε να αφήσουν ελεύθερη την Εύα Καϊλή, η οποία θα εμφανιστεί στο δικαστήριο στις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με το εάν θα κριθεί προφυλακιστέρα.

Φον ντερ Λάιεν για Qatargate: Η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς

«Η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και αυτό είναι οδυνηρό, γι’ αυτό πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ερωτηθείσα στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η διαφθορά είναι έγκλημα και πρέπει να διωχθεί και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές που έχουν την ευθύνη και την εξουσία να ασχοληθούν με αυτόν τον φάκελο», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα που δείχνει την πορεία που θα ακολουθηθεί από εδώ και μπρος.

«Προσβλέπω σε πολύ στενή συνεργασία με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα σημεία που αφορούν τα δύο θεσμικά μας όργανα, για παράδειγμα την έκκληση για ένα όργανο δεοντολογίας που θα αφορά επίσης το Συμβούλιο και άλλους θεσμούς της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ από την πλευρά του τόνισε ότι όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα εξέφρασαν την πλήρη εμπιστοσύνη τους στο ρόλο της δικαιοσύνης και την πλήρη στήριξή τους στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες από ertnews.gr ανταπόκριση Κρίστιαν Μαυρής 
Ιταλία Ρώμη 

Αποκαλύψεις για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στο QatarGate: Τους παρακολουθούσαν επί μήνες Ιταλοί και Βέλγοι

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα