Αποκαλυπτικές συνομιλίες Ερντογάν με Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε επάνοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο ήλπιζε ο Ερντογάν το 2013, σύμφωνα με συνομιλίες που διοχετεύθηκαν στο διαδίκτυο. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο διευθυντής του Nordic Monitor, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, στη διάθεση του οποίου βρέθηκαν έγγραφα με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Χασάν Ντογάν, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, εκείνη την περίοδο, από τη θέση του πρωθυπουργού, φαίνεται πως έβλεπε “βίους παράλληλους” μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, ελπίζοντας ότι η ενίσχυση των Αδελφών Μουσουλμάνων για το Κάιρο θα ήταν ό,τι και η επάνοδος του δικού του ισλαμικού κόμματος για την Άγκυρα. Η συνομιλία είναι ενδεικτική των βλέψεων της Τουρκίας ως προς τη στήριξη προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Πρόκειται για τηλεφώνημα μεταξύ του Ντογάν και του Οσάμα Κουτμπ, ανιψιού ενός εκ των ιδρυτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του Σαγίμπ Κουτμπ, μία μέρα μετά την πτώση του Μόρσι. Για την υποκλοπή δόθηκε εντολή από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο ερευνών για την τρομοκρατία, τον Ιούνιο του 2013 (φάκελος 656/2012)

«Θεού θέλοντος», φέρεται να αναφέρει ο Ντογάν, «προβλέπω η απομάκρυνση του Μόρσι να οδηγήσει σε έκρηξη και μεγαλύτερη και πιο δυναμική αλλαγή στην Αίγυπτο σε τρία ως πέντε χρόνια». Κατά τη συζήτησή τους, μάλιστα, παραλληλίζει την πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι και την αντικατάστασή του από τον Ελ Σίσι με την απομάκρυνση του τέως πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετσμετίν Ερμπακάν, από τους κεμαλικούς, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90.

Χαρακτηρίζει όμως «ευλογία», κατά κάποιο τρόπο, τον εκτοπισμό των ισλαμιστών από την εξουσία, καθώς θεωρεί ότι δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν, γιατί δεν ήλεγχαν θεσμούς όπως το στρατό και το δικαστικό σώμα. «Βλέπω το ίδιο πράγμα στην Αίγυπτο. Το έργο του Μόρσι το δυσκόλευαν έτσι κι αλλιώς. Ο φουκαράς δεν είχε ούτε στρατό, ούτε αστυνομία, ούτε τοπική κυβέρνηση, ούτε δήμο, ούτε δικαστές, κανέναν».

Η συνάντηση με τον Ερντογάν

για την συνέχεια https://slpress.gr/diethni/apokalyptikes-synomilies-erntogan-me-adelfoys-moysoylmanoys-stin-aigypto/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα