Αποκάλυψη: Το Facebook ανακοίνωσε επίσημα νέα προσπάθεια ανάμειξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2020

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΕΤΡΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΚΟΣΜΟΣ21|10|2019 | 22:33


Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ/ Φωτογραφία: AP/ Nick Wass
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Facebook αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι απέτρεψε νέα ξένη επιχείρηση ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, που φαίνεται ότι σχετίζεται με τη Ρωσία.

Σε ανακοίνωση, η εταιρεία έκανε λόγο για 50 λογαριασμούς στο Instagram και έναν στο Facebook, που είχαν τη σφραγίδα μιας καλά στημένης επιχείρησης από τη Ρωσία. Οι λογαριασμοί αυτοί είχαν περίπου 246.000 followers και έχουν κάνει σχεδόν 75.000 αναρτήσεις. Οι λογαριασμοί αυτοί έκαναν αναρτήσεις τόσο συντηρητικού όσο και προοδευτικού περιεχομένου, για πιθανά διχαστικά θέματα, με τρόπο που θυμίζει την καμπάνια ανάμειξης στις εκλογές του 2016 από το ρωσικό Internet Research Agency.

Το δίκτυο αυτών των λογαριασμών, που φαίνεται να λειτουργούσε από τη Ρωσία, ακυρώθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τρία άλλα δίκτυα που λειτουργούσαν από το Ιράν. Τα τέσσερα δίκτυα είχαν στο στόχαστρο πολίτες στις ΗΠΑ, τη Βόρεια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Το Facebook παίρνει μέτρα

Την ίδια ώρα, το Facebook ανακοίνωσε ότι λαμβάνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ. Η εταιρεία ανέφερε ότι θα ενισχύσει τη διαφάνεια, με μέτρα όπως το να φαίνονται περισσότερες πληροφορίες για τον επιβεβαιωμένο ιδιοκτήτη μιας σελίδας στο Facebook, προκειμένου οι χρήστες να μπορούν να έχουν καλύτερη εικόνα για το ποιος είναι πίσω από το περιεχόμενο αυτής της σελίδας.

Επίσης, το Facebook θα εισάγει νέα σήμανση για τα κρατικά ελεγχόμενα ΜΜΕ, όπως και ότι θα υπάρχει πιο εμφανής σήμανση για το περιεχόμενο που ανεξάρτητοι υπεύθυνοι επαλήθευσης θα έχουν χαρακτηρίσει ως ψευδές. Ακόμη, το Facebook θα θέσει σε εφαρμογή την απαγόρευση πληρωμένων διαφημίσεων που καλούν τους Αμερικανούς να μην ψηφίσουν. Τέλος, τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram θα ενισχυθεί η προστασία των λογαριασμών που έχουν οι υποψήφιοι και άλλοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, ενώ θα υπάρχει επιτήρηση για σημάδια ότι έχουν πέσει θύματα χάκερ.

Ζούκερμπεργκ: Οι τακτικές τους εξελίσσονται
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε συνέντευξη στο ΝΒC, αναφέρθηκε σε αυτά τα δίκτυα παραπληροφόρησης που εντoπίστηκαν. «Οι τακτικές τους συνεχίζουν να εξελίσσονται. Οι καμπάνιες που εντοπίσαμε ήταν εξαιρετικά σύνθετες. Σηματοδοτούν ότι αυτές οι χώρες σκοπεύουν να είναι ενεργές στις επικείμενες (αμερικανικές) εκλογές», δήλωσε ο δημιουργός του Facebook.

Ο Ζούκερμπεργκ συμπλήρωσε πως διαπιστώθηκε ότι και η Κίνα επιχείρησε να αναμειχθεί σε διάφορες εκλογές, αλλά η εταιρεία κατάφερε να ανιχνεύσει αυτές τις προσπάθειες και να τις σταματήσει. «Σήμερα βλέπουμε ότι η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία ολοένα και περισσότερο, με εξελιγμένες τακτικές, προσπαθούν να αναμειχθούν σε εκλογές. Ομως ένας από τους λόγους που είμαι σίγουρος ενόψει των εκλογών του 2020 είναι πως διαδραματίσαμε ρόλο κατά της ανάμειξης σε κάθε μεγάλη εκλογική διαδικασία στον κόσμο από το 2016: στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ευρωεκλογές, την Ινδία, το Μεξικό, τη Βραζιλία», συμπλήρωσε ο Ζούκερμπεργκ και επεσήμανε ότι τα συστήματα του Facebook είναι πλέον πιο εξελιγμένα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/facebook-prospatheia-anameixis-rosias-ekloges-2020

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα