Αποκάλυψη: Το Σχέδιο Συντάγματος της νέας Συρίας – Η αυτονομία των Κούρδων

27/1/17 | 0 | 0 | 556 εμφανίσεις
 • Από φιλοκουρδική συγκέντρωση στο Αμβούργο (φωτ.: EPA / Axel Heimken)

Σοβαρή ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης, μετά τις διαρροές του Σχεδίου Συντάγματος της νέας Συρίας, στο οποίο, με βάση το ρωσικό πρακτορείο Interfax, προβλέπεται η παραχώρηση αυτονομίας στους Κούρδους της Συρίας.

 Μάλιστα ορισμένες τουρκικές εφημερίδες μιλούν για «προδοσία» της Ρωσίας προς την Τουρκία, η οποία από τον Ιούνιο στράφηκε προς τη χώρα αυτήν, μετά την άρνηση των ΗΠΑ να διακόψουν την υποστήριξη και την παροχή όπλων και πυρομαχικών προς τους Κούρδους της Συρίας.

Με βάση το πρακτορείο Interfax, στο Σχέδιο Συντάγματος μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

 1. Το όνομα Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, που υπάρχει στο 1ο Άρθρο του υφισταμένου συντάγματος, αλλάζει και γίνεται Δημοκρατία της Συρίας.
 2. Επίσης, στο ίδιο άρθρο παραμένει η αναφορά στο «ενιαίο και αδιαίρετο της χώρας», πλην όμως αναγράφεται και η παραχώρηση «αυτονομίας» στους Κούρδους.
 3. Η φράση «Το ισλαμικό δίκαιο παραμένει η βασική αρχή της κοινωνικής ζωής», που υπάρχει στο 3ο άρθρο, διαγράφεται.
 4. Επίσης, από το ίδιο άρθρο διαγράφεται και η φράση «Ο πρόεδρος της Συρίας είναι υποχρεωτικό να είναι μουσουλμάνος».
 5. Επίσης, στο Σχέδιο Συντάγματος προβλέπεται το δικαίωμα στις τοπικές περιφέρειες να επιλέγουν οι ίδιες τη γλώσσα της Διοίκησης. Η πρόβλεψη αυτή ανοίγει το δρόμο στην κουρδική γλώσσα να γίνει η επίσημη γλώσσα των αυτόνομων κουρδικών περιοχών.
 6. Ο χρόνος παραμονής του προέδρου στη θέση του προβλέπεται να είναι επταετής, που σημαίνει ότι μετά την ψήφισή του, ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα παραμείνει στη θέση του για άλλα επτά χρόνια.
 7. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να είναι αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πλην όμως οι αρμοδιότητές του οροθετούνται από τη «Βουλή των Περιφερειών».
 8. Τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν θα τον εκλέγει πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά η Βουλή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν τελικώς εγκριθεί αυτό το Σύνταγμα και οι Κούρδοι αποκτήσουν αυτονομία και τα δικαιώματα που αναφέρονται σ’ αυτό, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια παρόμοια κατάσταση, όσον αφορά τα δικαιώματα των «δικών» της Κούρδων.

Γι’ αυτό λέγαμε πάντα ότι έρχονται κοσμοϊστορικές αλλαγές στην περιοχή μας.

pontos-news.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας