Αποκάλυψη: Το Σχέδιο Συντάγματος της νέας Συρίας – Η αυτονομία των Κούρδων

27/1/17 | 0 | 0 | 521 εμφανίσεις
 • Από φιλοκουρδική συγκέντρωση στο Αμβούργο (φωτ.: EPA / Axel Heimken)

Σοβαρή ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης, μετά τις διαρροές του Σχεδίου Συντάγματος της νέας Συρίας, στο οποίο, με βάση το ρωσικό πρακτορείο Interfax, προβλέπεται η παραχώρηση αυτονομίας στους Κούρδους της Συρίας.

 Μάλιστα ορισμένες τουρκικές εφημερίδες μιλούν για «προδοσία» της Ρωσίας προς την Τουρκία, η οποία από τον Ιούνιο στράφηκε προς τη χώρα αυτήν, μετά την άρνηση των ΗΠΑ να διακόψουν την υποστήριξη και την παροχή όπλων και πυρομαχικών προς τους Κούρδους της Συρίας.

Με βάση το πρακτορείο Interfax, στο Σχέδιο Συντάγματος μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

 1. Το όνομα Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, που υπάρχει στο 1ο Άρθρο του υφισταμένου συντάγματος, αλλάζει και γίνεται Δημοκρατία της Συρίας.
 2. Επίσης, στο ίδιο άρθρο παραμένει η αναφορά στο «ενιαίο και αδιαίρετο της χώρας», πλην όμως αναγράφεται και η παραχώρηση «αυτονομίας» στους Κούρδους.
 3. Η φράση «Το ισλαμικό δίκαιο παραμένει η βασική αρχή της κοινωνικής ζωής», που υπάρχει στο 3ο άρθρο, διαγράφεται.
 4. Επίσης, από το ίδιο άρθρο διαγράφεται και η φράση «Ο πρόεδρος της Συρίας είναι υποχρεωτικό να είναι μουσουλμάνος».
 5. Επίσης, στο Σχέδιο Συντάγματος προβλέπεται το δικαίωμα στις τοπικές περιφέρειες να επιλέγουν οι ίδιες τη γλώσσα της Διοίκησης. Η πρόβλεψη αυτή ανοίγει το δρόμο στην κουρδική γλώσσα να γίνει η επίσημη γλώσσα των αυτόνομων κουρδικών περιοχών.
 6. Ο χρόνος παραμονής του προέδρου στη θέση του προβλέπεται να είναι επταετής, που σημαίνει ότι μετά την ψήφισή του, ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα παραμείνει στη θέση του για άλλα επτά χρόνια.
 7. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να είναι αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πλην όμως οι αρμοδιότητές του οροθετούνται από τη «Βουλή των Περιφερειών».
 8. Τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν θα τον εκλέγει πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά η Βουλή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν τελικώς εγκριθεί αυτό το Σύνταγμα και οι Κούρδοι αποκτήσουν αυτονομία και τα δικαιώματα που αναφέρονται σ’ αυτό, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια παρόμοια κατάσταση, όσον αφορά τα δικαιώματα των «δικών» της Κούρδων.

Γι’ αυτό λέγαμε πάντα ότι έρχονται κοσμοϊστορικές αλλαγές στην περιοχή μας.

pontos-news.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  16/1/21 | (0 σχόλια)
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απαλλαγούν από το σύνδρομο του πραξικοπηματία. Στις δεκαετίες ΄60 και '70 έκαναν πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Τώρα, κάνουν πραξικοπήματα στο εσωτερικό τους. Ο ίδιος ο πρόεδρός τους επιχείρησε πραξικόπημα με την εισβολή στο Καπιτώλιο. Πραξικόπημα, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας