Αποκάλυψη: Πράκτορες της MIT ανάμεσα στους ομήρους που σκοτώθηκαν στη φονική μάχη με τους Κούρδους αντάρτες

16/2/21 | 0 | 0 | 431 εμφανίσεις

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν την Τετάρτη μία αποτυχημένη αποστολή διάσωσης Τούρκων ομήρων στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Η αποστολή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και των 13 ομήρων που κρατούνταν από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) σε ένα συγκρότημα σπηλιών στην ορεινή περιοχή Γκάρα κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αν και εικάζεται ότι δύο από τους ομήρους ήταν ο Erhan Pekçetin και ο Aydın Günel, αξιωματούχοι της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, της διαβόητης MİT που συνελήφθησαν από τους μαχητές του PKK το 2017, το ζήτημα παραμένει ασαφές καθώς οι ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ ισχυρίστηκε ότι οι όμηροι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι από τους μαχητές του ΡΚΚ, αυτοί υποστήριξαν ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις των Τούρκων.

Οι αρχές της Τουρκίας αποκάλυψαν τις ταυτότητες 11 εκ των θυμάτων, ενώ τα ονόματα των υπόλοιπων δύο δεν αποκαλύφθηκαν. Υπάρχει η υποψία ότι πρόκειται για τους ανώτερους αξιωματούχους της MİT, τον Pekçetin και τον Günel.

Τον Αύγουστο του 2017, ο Pekçetin, επικεφαλής ενός τμήματος που είναι υπεύθυνο για τα εθνικά κινήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, και ο Günel, διευθυντής ανθρώπινων πόρων της ΜΙΤ, βρίσκονταν στην πόλη Dokan κοντά στην Sulaymaniyah στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, στο πλαίσιο μιας αποστολής που ξεκίνησε με προσωπική εντολή του αρχηγού της μυστικής υπηρεσίας, του διαβόητου Χακάν Φιντάν.

Η εντολή που έλαβαν ήταν να απαγάγουν ανώτατα στελέχη του PKK και να τα μεταφέρουν στην Τουρκία.

Αντ’ αυτού, συνελήφθησαν οι ίδιοι σε μια επιχείρηση των ανταρτων του ΡΚΚ. Λίγους μήνες αργότερα, βιντεοσκοπημένο βίντεο του Pekçetin και του Günel, που έδειχνε τη στιγμή κατά την οποία οι δύο πράκτορες ανακρίνονταν από τους Κούρδους μαχητές, κυκλοφόρησε στο YouTube. Από τότε δεν έχει ακουστεί τίποτα για τους δύο Τούρκους πράκτορες.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αρχικά ότι οι 13 όμηροι ήταν πολίτες. Ωστόσο, οι 11 των οποίων τα ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα αποδείχθηκε ότι ήταν στρατιώτες και αστυνομικοί. Μια ανακοίνωση του PKK πυροδότησε τη συζήτηση σχετικά με την ταυτότητα των άλλων δύο θυμάτων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Βαρύτατοι βομβαρδισμοί που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών, καθώς και έντονες μάχες μέσα και γύρω από το στρατόπεδο, οδήγησαν στο θάνατο ορισμένων από τους πράκτορες, τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς της ΜΙΤ, οι οποίοι ήταν όμηροί μας», τόνισε το PKK.

Η κουρδική οργάνωση ισχυρίζεται ότι η τουρκική επίθεση δεν στόχευε στη διάσωση των ομήρων αλλά μάλλον στην εξόντωσή τους, καθώς ήταν προφανές ότι μια τόσο βαριά επίθεση δεν θα διευκόλυνε ποτέ την ασφαλή διάσωση κανενός.

“Είναι σαφές ότι ο κύριος και μοναδικός υπεύθυνος για τη δολοφονία αυτών των ανθρώπων είναι αυτός που διέταξε την επίθεση, ο Χούλουσι Ακάρ, ο οποίος στερείται εντελώς ανθρωπίνων συναισθημάτων”, σημείωσε το PKK.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ βάλλεται από παντού για την απώλεια των πρακτόρων της ΜΙΤ. Φωτογραφία via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma

Πληροφορίες από Turkish Minute

Αποκάλυψη: Πράκτορες της MIT ανάμεσα στους ομήρους που σκοτώθηκαν στη φονική μάχη με τους Κούρδους αντάρτες

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    17/5/21 | (1 σχόλια)
    Έγραψα, χθες, ένα σύντομο σχόλιο για την κρίση στην Γάζα και το Ισραήλ. Με δύο λόγια έλεγα πως υποστηρίζω τον αγώνα των Παλαιστινίων για κράτος και αξιοπρεπή ζωή αλλά με προβληματίζει η ταύτιση του αγώνα με τη Χαμάς, ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας