Αποκάλυψη: Γιατί ακυρώθηκε το ταξίδι Λαβρόφ και Σοϊγκού στην Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Είχε ανακοινωθεί επισήμως και από το ρωσικό ΥΠΕ ότι “Ως αποτέλεσμα συμφωνίας του Προέδρου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, μαζί με αντιπροσωπεία τεχνοκρατών, τις 14 Ιουνίου 2020 πρόκειται να επισκεφθούν την Τουρκία, για συνομιλίες που αφορούν θέματα της περιοχής που ενδιαφέρουν και τις δύο πλευρές”.

Πριν την επίσκεψη των δύο υπουργών, οι τεχνικές επιτροπές έκαναν τις σχετικές συζητήσεις και προετοιμασίες. Όμως, δεν υπήρξε συμφωνία. Για το λόγο αυτό, ακυρώθηκε το ταξίδι των Ρώσων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ “Ο αξιότιμος Υπουργός μας, μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδίας της Ρωσίας και αποφάσισαν τη συνέχιση των επαφών και των συνομιλιών σε επίπεδο υφυπουργών εξωτερικών το επόμενο διάστημα. Οι συζητήσεις σε επίπεδο Υπυοργών, θα πραγματοποιηθούν σε μελλοντικό χρόνο”.

Το αεροσκάφος που απογειώθηκε από τη Μόσχα

Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι χθες τις πρωινές ώρες ένα αεροσκάφος VIP τύπου Tupolev Tu-204-300, απογειώθηκε από τη Μόσχα και την ώρα που ανακοινώθηκε η ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ, άλλαξε πορεία ενώ πετούσε προς Τουρκία και βρισκόταν στο κέντρο που εναέριου χώρου του Ευξείνου Πόντου, επιστρέφοντας σε αεροπορική βάση, στη Σεβαστούπολη. Δεν έγινε γνωστό ποιοι ήταν οι επιβαίνοντες.

Οι δύο Ρώσοι κρατούμενοι στη Λιβύη

Με βάση πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Aydınlık, που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία, η ακύρωση της επίσκεψης οφείλεται στο ρόλο που φέρεται να έπαιξε η Τουρκία, στο θέμα της αποτροπής της απελευθέρωσης δύο Ρώσων πολιτών, που κρατούνται στην Τρίπολη της Λιβύης. Η Ρωσία επέμενε οι δύο Ρώσοι πολίτες να αφεθούν ελεύθεροι. Η κυβέρνηση Σαράζ δέχτηκε να τους απελευθερώσει, όμως μετά από παρέμβαση της Άγκυρας, υπαναχώρησε, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία της Μόσχας.

Οι Ρώσοι που κρατούνται στη Λιβύη

Στις 16 Μαΐου 2017, δύο Ρώσοι κοινωνιολόγοι που εργάζονται στι ρωσικό ίδρυμα FZNTs, συνελήφθησαν από τις αρχές της Λιβύης, με την κατηγορία της ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές της Λιβύης. Οι Ρώσοι κρατούνταν στις φυλακές του Μίτιγκα, στην Τρίπολη. Η Ρωσία ζήτησε τη βοήθεια της Τουρκίας, χωρίς αποτέλεσμα.

Στις 3 Ιουνίου 2020, επισκέφθηκαν τη Μόσχα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης,  Ahmed Muaytik και ο Υπουργός Εξωτερικών Muhammed et-Tahir Seyyale. Στη διάρκεια της επίσκεψης, είχαν συνομιλίες με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ και αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας. Για πρώτη φορά έγινε δεκτή αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κυβέρνησης Εθνικής Εότητας της Λιβύης στη Μόσχα. Εν τω μεταξύ, τις ίδιες ημέρες η τηλεόραση Al-Arabiya μετέδωσε ότι τις 7 Ιουνίου θα επισκεφθεί τη Μόσχα και ο πρωθυπουργός Σαράζ.

Η εφημερίδα Aydınlık διασταύρωσε τις πληροφορίες αυτές από διάφορες πηγές. Οι συναντήσεις Σαράζ στη Μόσχα είχε προγραμματιστεί αν γίνουν τις 8 Ιουνίου, μια ημέρα μετά την επίσκεψη Σαράζ στην Τουρκία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαράζ θα μετέφερε με το ίδιο αεροπλάνο και τους δύο Ρώσους πολίτες. Όμως, μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ερντογάν, η στάση του άλλαξε και το αεροσκάφος του επέστρεψε στη Λιβύη.

Το Πρακτορείο TASS τις 9 Ιουνίου ανέφερε ότι οι δύο Ρώσοι απελευθερώθηκαν και μένουν σε μια έπαυλη στην Τρίπολη. Η είδηση έλεγε ότι οι δύο Ρώσοι πέταξαν με τον Σάραζ στην Κωνσταντινούπολη, και επέστρεψαν στην Τρίπολη τις 8 Ιουνίου.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, που πηγάζουν από την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη και αξίζει να παρακολουθούμε την πορεία των σχέσεων από κοντά.

Σ.Κ.

ΣΚ

infognomonpolitics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα