Αποζημιώσεις για ελλαττωματικά εμφυτεύματα στήθους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μία υπόθεση 20ετίας ξανά στο προσκήνιο: Με απόφαση του Εφετείου Παρισίων επιβεβαιώνονται ευθύνες της γερμανικής TÜV για ελλιπείς ελέγχους στις πιστοποιήσεις.

Το θρίλερ για τις πλαστικές στήθους με χρήση ακατάλληλης σιλικόνης επανήλθε σήμερα στην επικαιρότητα με την απόφαση του Εφετείου Παρισίων, η οποία επιβεβαιώνει ευθύνες της γερμανικής εταιρείας TÜV. Η TÜV, η οποία παρείχε τις πιστοποιήσεις για τα εμφυτεύματα μαστού της γαλλικής εταιρείας Poly Implant Prothèse (PIP) κατηγορείται ότι δεν έκανε τους απαραίτητους ελέγχους στη σιλικόνη, με τραγικές συνέπειες σε περιπτώσεις ρήξης του εμφυτεύματος.

Με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία του 1993 για τα προϊόντα που έχουν σχέση με θέματα Υγείας, οι οργανισμοί που παρέχουν την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση CE έχουν «την ευθύνη επαγρύπνησης». Ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνεται επαλήθευση αναφορικά με τις πρώτες ύλες μέσω ελέγχου των λογιστικών βιβλίων της προμηθεύτριας εταιρείας. Στην περίπτωση της συγκεκριμένης σιλικόνης ωστόσο, πρόκειται για έλεγχο τον οποίο η γερμανική ΤÜV προφανώς δεν έκανε, μη διασταυρώνοντας τα στοιχεία της PIP.

Το 2000 οι πρώτες καταγγελίες

Στιγμιότυπο από τη δίκη του Ζαν Κλοντ ΜαςΣτιγμιότυπο από τη δίκη του Ζαν Κλοντ Μας

Η σημερινή απόφαση ανοίγει πλέον τις στρόφιγγες αποζημιώσεων και δίνει ελπίδες σε χιλιάδες γυναίκες που είχαν εμφυτεύματα στήθους PIP, οι οποίες βάσει υπολογισμών ανέρχονται στις 300.000 παγκοσμίως. Για 25 χρόνια ο ιδρυτής της PIP γάλλος Ζαν Κλοντ Μας κατασκεύαζε παράνομα και εμπορευόταν, ψευδόμενος για την ποιότητα της σιλικόνης που χρησιμοποιούσε. Το 2016 καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση.

Οι πρώτες καταγγελίες ξεκίνησαν το 2000 στις ΗΠΑ, όπου απαγορεύθηκε η χρήση εμφυτευμάτων PIP – στη συνέχεια ακολούθησε η Αγγλία. Το 2017 το δικαστήριο της Τουλόν όρισε 3.500 Ευρώ ως προσωρινή αποζημίωση «για πρόκληση άγχους» σε σχεδόν 13.500 γυναίκες. Η απόφαση του γαλλικού Εφετείου προωθεί ωστόσο το ενδεχόμενο υψηλότερων αποζημιώσεων.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα