Η ομιλία του Νασράλα και τα καλυμμένα μηνύματα απογοήτευσαν τις ελπίδες της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων και των Αράβων ενώ καθησύχασε τους Ισραηλινούς και Λιβανέζους
Είκοσι οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γενικός Γραμματέας της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έσπασε τη σιωπή του, με μια ομιλία που περίμεναν οι Παλαιστίνιοι, οι Λιβανέζοι και όλοι οι Άραβες. Εκτός από τη Δύση. Μια ομιλία που έφερε μέσα της πολλά ξεκάθαρα και καλυμμένα μηνύματα, που απογοήτευσαν τις ελπίδες της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων και των Αράβων, ενώ καθησύχασε τις καρδιές των Ισραηλινών και πολλών Λιβανέζων που φοβούνταν μια άμεση είσοδο της Χεζμπολάχ στον πόλεμο, που θα οδηγούσε σε Ισραηλινή επιθετικότητα που θα κατέστρεφε τον Λίβανο, σύμφωνα με τα μηνύματα που μετέφεραν οι δυτικοί απεσταλμένοι στη Βηρυτό.
Ο Νασράλα είπε μερικά ειλικρινή και διφορούμενα λόγια και πολλά μπορούν να διαβαστούν μεταξύ των γραμμών του, ξεκινώντας με την επιβεβαίωση, περισσότερες από μία φορές, ότι το κόμμα και το Ιράν δεν γνώριζαν την επιχείρηση πλημμύρας στο Αλ Άκσα που πραγματοποιήθηκε από το κίνημα της Χαμάς την έβδομη του περασμένου Οκτωβρίου. Παρά το σωρό επαίνους για την επιχείρηση και τα αποτελέσματά της και την επιβεβαίωση ότι δεν επηρέασε τη «Συμμαχία της Αντίστασης», αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Ρίχνει ένα είδος ευθύνης στο κίνημα της Χαμάς και ειδικότερα στον στρατιωτικό του βραχίονα, γιατί δεν ενημέρωσε το κόμμα για αυτό που ετοίμαζε και το ανάγκασε, παρά τη θέληση του, να αναμιχθεί σε έναν πόλεμο που δεν ήθελε ή δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένο.
Στο ίδιο πλαίσιο, η έμφαση του Nasrallah ήταν ότι η επιχείρηση ήταν «εξ ολοκλήρου παλαιστινιακή» και ότι «η μάχη ήταν εξ ολοκλήρου παλαιστινιακή», στην πρώτη ένδειξη η ομιλία ήταν στο σύνολο της, μια αδύναμη πολιτική και στρατιωτική ανάλυση, ότι το κόμμα δεν είχε καμία πρόθεση να μπει σε αυτή την «παλαιστινιακή» μάχη». Εάν η προηγούμενη ένδειξη δεν ήταν ξεκάθαρη για την απροθυμία της Χεζμπολάχ να μπει στον πόλεμο, ο Νασράλα αποφάσισε να το πει αυτό πιο ξεκάθαρα και ειλικρινά, όταν έθεσε μια εξίσωση για το χρόνο κατά τον οποίο το κόμμα θα μπορούσε να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον του Ισραήλ. Μια εξίσωση που αποτελείται από δύο στοιχεία, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Χεζμπολάχ. Οι δύο παράγοντες δεν δείχνουν ότι η μάχη θα επεκταθεί στο άμεσο μέλλον. Το πρώτο είναι οι «εξελίξεις της μάχης στο πεδίο» και αυτό που εννοεί εδώ είναι το πεδίο της Λωρίδας της Γάζας. Η ίδια η φράση έχει πολλές σημασίες και υπόκειται σε διακριτικά κριτήρια.Η απόφαση για τις εξελίξεις στο πεδίο και εάν απαιτούν παρέμβαση από τη Χεζμπολάχ, εξαρτάται από το ίδιο το κόμμα που δεν ενδιαφέρεται για πόλεμο.Οι καθημερινές ισραηλινές σφαγές, η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης και η ταχεία πρόοδος προς το σχέδιο εκτόπισης Παλαιστινίων στο Σινά, δεν είναι επαρκείς εξελίξεις στα μάτια του. Το κόμμα μπαίνει τώρα στη μάχη.
Το δεύτερο στοιχείο στην εξίσωση του Nasrallah είναι ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε μια επίθεση εναντίον του Λιβάνου, και αυτό που εννοείται εδώ δεν είναι ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας, επειδή οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο είναι καθημερινές από την έναρξη του κινήματος στο μέτωπο του νότιου Λιβάνου μετά τις 7 Οκτωβρίου. Ο Νασράλα αντιλαμβάνεται ότι η ισραηλινή επίθεση κατά του Λιβάνου δεν βρίσκεται στο τραπέζι της ισραηλινής κυβέρνησης, ούτε στο μυαλό των Ηνωμένων Πολιτειών, αντίθετα, τα σήματα που εκπέμπουν καθημερινά και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν την απροθυμία να επεκτείνουν τη μάχη και να ανοίξουν πόλεμο με τον Λίβανο που μπορεί να εξελιχθεί σε μια περιφερειακή αντιπαράθεση. Επομένως, το δεύτερο στοιχείο της εξίσωσης είναι εγγυημένο ότι δεν θα συμβεί, και έτσι δεν θα ωθήσει το κόμμα σε πόλεμο.
Ο Νασράλα δεν έπρεπε να βγει και να κηρύξει τον πόλεμο στο Ισραήλ, καθώς το κόμμα έχει τους δικούς του εσωτερικούς και εξωτερικούς υπολογισμούς, πέρα από την εύθραυστη κατάσταση στον Λίβανο που το εμποδίζει επί του παρόντος να εισέλθει σε αντιπαράθεση, αλλά δεν ήταν ανάγκη επίσης να βγει με μια ομιλία όπως αυτή που απογοήτευσε, διότι αντιπροσωπεύει μόνο ένα μήνυμα καθησυχασμού προς το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συνεχίστε την επιθετικότητά σας ενώ είμαστε εδώ και παρακολουθούμε
Ανάγνωση της ομιλίας του Νασράλα: Υπάρχει ακόμα το σενάριο πολέμου στον Λίβανο;
Βηρυτός
Ρίτα Ελ Γκαμάλ
Στη ομιλία του, ο Νασράλα κράτησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά στο μέτωπο του Λιβάνου
Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα την Παρασκευή ολοκληρώθηκε με την εδραίωση της εξίσωσης πεδίου που ακολούθησε το κόμμα από την επιχείρηση « Πλημμύρα Al-Aqsa » και την έναρξη των πύρινων αψιμαχιών στα σύνορα του νότιου Λιβάνου με την κατεχόμενη Παλαιστίνη. στις 8 του περασμένου Οκτωβρίου, που Πρώτον, συνίσταται στη διατήρηση της μάχης στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής όσον αφορά παρόμοια δράση και απάντηση, με ταυτόχρονη καθιέρωση του στοιχείου «αμάχων εναντίον αμάχων» μετά τους βομβαρδισμούς της κατοχής με στόχο Λιβανέζους πολίτες. , τονίζει τη διατήρηση όλων των πιθανοτήτων στο μέτωπο του Λιβάνου ανοιχτά, ανάλογα με την πορεία της ισραηλινής επιθετικότητας κατά της Γάζας και τη συμπεριφορά του στον Λιβανο.
Ο Νασράλα, που ήθελε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να διατηρήσει κάποια ασάφεια στην ομιλία του, την οποία θα ακολουθήσει συνέχεια σε άλλες εμφανίσεις στις οποίες θα μιλήσει, έριξε επίτηδες το μπαλάκι του πολέμου στους Αμερικανούς ενώπιον των Ισραηλινών, περιγράφοντας την κατοχή ως Αμερικανικό εργαλείο, που μπορεί να αποτρέψει το ξέσπασμα ενός περιφερειακού πολέμου, σπεύδοντας να σταματήσει… η επιθετικότητα στη Γάζα, στέλνοντας ταυτόχρονα απειλητικά μηνύματα στους αμερικανικούς στόλους και αεροσκάφη, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα στόχευαν τη «Χεζμπολάχ, ” σύμφωνα με τα προειδοποιητικά μηνύματα που λάμβανε εάν έμπαινε στη σύγκρουση.
Πολιτικοί αναλυτές στο Λίβανο πιστεύουν ότι ο Νασράλα έδειξε στην ομιλία του ότι δεν θέλει να πάει σε πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμος και παρών να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο ασφαλείας.Θεώρησαν ότι παρά τα αναμενόμενα απειλητικά μηνύματα προς τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς , ήταν ήρεμος και αφιέρωσε τον χρόνο του για να τονίσει τη φύση της επιχείρησης.Η πλημμύρα του νόμιμου παλαιστινιακού Al-Aqsa και η έλλειψη γνώσης του ως αντίστασης, καθώς και η περιγραφή των «καρπών» που πέτυχε το Λιβανέζικο Μέτωπο , που είχε ως στόχο να υποστηρίξει τη Γάζα και το κίνημα της Χαμάς , αναγκάζοντας τους Ισραηλινούς να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στα σύνορα με τον Λίβανο και απαλλάσσοντας μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους από τη Λωρίδα της Γάζας.
Βουλευτής της Χεζμπολάχ: Το νότιο μέτωπο θα παραμείνει ανοιχτό
Κοινοβουλευτική πηγή στη Χεζμπολάχ είπε στον Al-Arabi Al-Jadeed ότι «υπήρχε υπερβολή που προηγήθηκε της εμφάνισης του Nasrallah, σημειώνοντας ότι δεν ανακοίνωσε όλες αυτές τις μέρες ότι ήθελε να μπει σε πόλεμο, και αυτό ήταν ξεκάθαρο από τις δηλώσεις των ηγετών και στελέχη του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να αγνοηθεί η έμφασή του ότι στο μέτωπο του Λιβάνου ανά πάσα στιγμή είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, και ως εκ τούτου, οποιαδήποτε εξέλιξη είναι αναμενόμενη, αλλά συνδέεται με τη συμπεριφορά των Ισραηλινών και των αμερικανών».
Η πηγή επεσήμανε ότι «υπάρχει κάποια ασάφεια στην ομιλία του Νασράλα, αλλά θα εμφανιστεί στο επόμενο στάδιο», σημειώνοντας ότι «το νότιο μέτωπο θα παραμείνει ανοιχτό και κάθε ισραηλινή επίθεση θα αντιμετωπίζεται με παρόμοια απάντηση, και κάθε επίθεση θα αντιμετωπίζεται με επίθεση , και η πορεία των επιχειρήσεων συνδέεται με τη συμπεριφορά του εχθρού». Στη Γάζα και στα σύνορα», επεσήμανε επίσης ότι «κάθε ομάδα από τον άξονα αντίστασης έχει τους δικούς της υπολογισμούς , αλλά ο στόχος του είναι ο ίδιος, που είναι να στηρίξει τη Γάζα και τη Χαμάς».
Μεταξύ των σχολίων για τα λόγια του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, στα οποία δεν περιλαμβάνεται ακόμη η προεδρία της κυβέρνησης, ο πρώην επικεφαλής του «Προοδευτικού Σοσιαλιστικού» Κόμματος, Walid Jumblatt, χαρακτήρισε την ομιλία του Nasrallah ως πολύ ρεαλιστική και ισορροπημένη, καλώντας τους Αμερικανους να σταματήσουν το πυρ στη Γάζα, να άρουν την πολιορκία και να ανοίξουν ένα «πέρασμα»στη Ράφα.
Νέα
Nasrallah: Μπήκαμε στη μάχη από τις 8 Οκτωβρίου και οι εξελίξεις εξαρτώνται από δύο πράγματα
Ομοίως, κοινοβουλευτικοί κύκλοι αντίθετοι με τη Χεζμπολάχ θεώρησαν ότι η απόφαση του Νασράλα ήταν γνωστό ότι ήταν ιρανική και εφάρμοζε την ιρανική ατζέντα, απαιτώντας να μην συνδέσει τη μοίρα του Λιβάνου με τη μοίρα της Γάζας και να μην παρασύρει τη χώρα σε έναν πόλεμο που θα ήταν καταστροφικός.
Οι δείκτες κρατούν το σενάριο του πολέμου διφορούμενο
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Muhannad Al-Haj Ali, ένας ερευνητής από το Carnegie Middle East Center στη Βηρυτό, είπε στον Al-Arabi Al-Jadeed, «Το σενάριο του ολοκληρωτικού πολέμου εξακολουθεί να υπάρχει ως μία από τις πιθανότητες, καθώς η Χεζμπολάχ πιστεύει ότι εάν οι ισραηλινές δυνάμεις είναι σε θέση να πετύχουν αυτό που θέλουν από αυτόν τον πόλεμο, δηλαδή την πλήρη καταστροφή του κινήματος της Χαμάς, σημαίνει ότι το επόμενο στάδιο θα σημαίνει την αντιμετώπιση της, επομένως πρέπει να επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για να εμπλακεί στη μάχη με τους Ισραηλινούς, πριν επομένως, υπάρχει μια τεράστια αλλαγή στο επίπεδο των κανόνων εμπλοκής που θα συμβεί εάν οι Ισραηλινοί καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας, και καταφέροντας ένα καταστροφικό πλήγμα στη Χαμάς.
Ο Al-Hajj Ali προσθέτει: «Η κλιμάκωση εξαρτάται από πολλά γεγονότα και εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το Ισραήλ χρησιμοποιεί την απειλή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για να δολοφονήσει ηγέτες της Χαμάς εκτός της Λωρίδας της Γάζας και πώς η Χεζμπολάχ απαντά σε αυτό, δεδομένου ότι ο Λίβανος είναι ένα από τα ανοιχτά εδάφη σε αυτή την περίπτωση, που μπορεί να αντικατοπτρίζει έναν πόλεμο ή μια περιφερειακή αντιπαράθεση».
Και πρόσθεσε: «Μία από τις πιθανότητες για κλιμάκωση είναι επίσης ο τρόπος και το είδος της ισραηλινής απάντησης στις επιθέσεις από την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία. Εάν είναι μεγάλη, θα αυξήσει η Χεζμπολάχ την κλιμάκωσή της στο νότο και εάν οι επιχειρήσεις της οδηγούσαν σε μεγάλες απώλειες, θα σήμαινε αυτό την επιθυμία του Ισραήλ για εκδίκηση.
Αραβικές αναφορές
Η Χεζμπολάχ και οι κατοχικές αντιπαραθέσεις: Πώς εξελίχθηκαν μετά τον «Πλημμύρα του Αλ Άκσα»;
Από την πλευρά του, ο πολιτικός αναλυτής Ali Al-Amin είπε στο Al-Arabi Al-Jadeed: «Η ομιλία του Nasrallah στην ουσία δεν διέφερε από τις ομιλίες των αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και την ιρανική θέση από την αρχή της επιχείρησης Al-Aqsa Flood και η εμφάνιση του, φάνηκε απογοητευτική αλλά από την άλλη πλευρά, εδραίωσε τη βασική ιδέα ότι υπάρχει μια απόφαση του Ιράν.
Ο Αλ-Αμίν προσθέτει, «Ο Νασράλα φάνηκε να κλίνει περισσότερο προς το εσωτερικό του Λιβάνου, αφού είχε παρουσιαστεί ως περιφερειακή δύναμη και πέρασε από έναν λόγο ενότητας περιοχών στην ενοποίηση και αυτό, κατά τη γνώμη μου, σημαίνει ομοσπονδιοποίηση περιοχών , έτσι ώστε κάθε περιοχή να έχει τη δική της απόφαση», θεωρώντας ότι «η συζήτηση του Νασράλα για τη διασπορά του ισραηλινού στρατού ανοίγοντας το νότιο μέτωπο δεν είναι παρά μια αναζήτηση δικαιολογίας για να μην επέμβει σε μεγαλύτερο επίπεδο, όπως αναμένεται από αυτόν. στη λογική του άξονα».
Επισημαίνει ότι «ο Νασράλα σε όλη του την ομιλία δεν ανέφερε τον επίσημο Λίβανο, σαν να ανακοίνωσε εμμέσως το τέλος της τριλογίας του στρατού, του λαού και της αντίστασης και παρουσιάστηκε ως ο αποφασιστικός και καθοριστικός»>
Ο Αλ-Αμίν επισημαίνει ότι ο Νασράλα έδειξε ότι «η επιχείρηση έθεσε ξανά το παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά δεν χρησιμοποίησε καμία από τις γλώσσες που χρησιμοποίησε όταν πολεμούσε στη Συρία ή την Υεμένη ή τα συνθήματα που συνήθιζε να επαναλαμβάνει κατά την πορεία προς την Ιερουσαλήμ και πρόσθεσε, δεν περιμένουμε καμία δραματική εξέλιξη προς τον πόλεμο ή μια μετάβαση σε μια διαφορετική σκηνή από αυτή που υπάρχει».
https://www.alaraby.co.uk/news
Είναι ο βασικός σύμμαχος της … αγαπημένης φίλης Ρωσσίας , αγαπημένης & καψούρας των Ποντίων
Μαζί ( ρωσσοι -ισλαμοφασιστες -Κινέζοι κλπ ) πολεμούν την …καταραμένη Δύση της ελευθερίας , της δημοκρατίας & της οικονομικής ευημερίας