Απογοητευμένος με τον Ακιντζί

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Πηγή του κακού» χαρακτήρισε την παραμονή των εγγυήσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Θα ήταν πιο έντιμο ο Τ/κ ηγέτης να ζητούσε αναστολή των διαπραγματεύσεων μέχρι τη διεξαγωγή του τουρκικού δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ

Ευθύνες στην αδιάλλακτη πολιτική της Άγκυρας επιρρίπτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για το σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Σε μια συνέντευξή εφ’ όλης της ύλης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ της Αθήνας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η επιρροή που ασκεί η Άγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας του στρατού, είτε και της οικονομικής εξάρτησης των Τ/κ, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση η οποία προκαλεί απογοήτευση.

Συγκεκριμένα, εξέφρασε την προσωπική απογοήτευσή του για τη στάση που τήρησε ο Μουσταφά Ακιντζί, κάνοντας λόγο για προφάσεις του Τ/κ ηγέτη, σε ό,τι αφορά την απόφαση της Βουλής για το «ενωτικό δημοψήφισμα». Θα ήταν πιο έντιμο, είπε, να έλεγε ο κ. Ακιντζί ότι «καλό θα ήταν να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις, μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Τουρκία». Ωστόσο όπως είπε, ο ίδιος δεν πιστεύει πως «περάσαμε στο στάδιο της μη λύσης» και πως «όπως έχω πει στον κ. Ακιντζί, είμαι έτοιμος να διαπραγματεύομαι μέχρι και την τελευταία μέρα, προκειμένου να βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα».

Αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων
Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την απαίτηση για άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι πρακτικώς κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αλλά εκείνο, είπε, που έθετε η ε/κ πλευρά ήταν την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης να φύγει ένα σημαντικό ποσοστό των στρατευμάτων και οι υπόλοιποι σταδιακά με τακτό χρονικό διάστημα πάντα, σε σύντομο χρόνο.

«Έτσι ώστε να τερματιστεί κάποια στιγμή οριστικά αυτό το απαράδεκτο καθεστώς των εγγυήσεων και των θεματικών δικαιωμάτων της παρουσίας κατοχικού στρατού». είπε. Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων στο σύνολό τους θα κρινόταν από πολλούς αδύνατο και μη λογικό.

Θα υπήρχε ελπίδα αν…
Ερωτηθείς για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στα τέσσερα, τουλάχιστον, κεφάλαια, χωρίς να αποκλείει και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο εδαφικό με την έννοια της κατάθεσης χάρτη για πρώτη φορά από τ/κ πλευράς. Αν ακολουθείτο η πορεία της προόδου που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους 18 μήνες και δεν παρεμβάλλονταν από την Τουρκία αξιώσεις, οι οποίες δεν είναι προς όφελος των Κυπρίων, είτε Ε/κ είτε Τ/κ, αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα της Άγκυρας, πιστεύω, είπε, ότι θα υπήρχε η βάσιμη ελπίδα να καταλήξουμε.

Σε αγαστή συνεργασία με Αθήνα
Ως «πηγή του κακού», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την παραμονή των εγγυήσεων, ενώ τόνισε πως ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε διαφορά με την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με τον οποίο, είπε, «είμαστε σε πλήρη συνεργασία».

Υπήρξε πάντα, τόνισε, αγαστή συνεργασία, στενότατη συνεργασία με κοινή αντίληψη πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, με πραγματισμό, αλλά και αποφασιστικότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε ότι τον φοβίζει η περίοδος ώς το τουρκικό δημοψήφισμα και εξέφρασε ανησυχία για τυχόν θερμό επεισόδιο στην περιοχή.

Ασπίδα της ΚΔ η ΑΟΖ
Αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, εξάλλου, ότι ασπίδα προστασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί η παρουσία του ενεργειακού κολοσσού EXXON MOBILE στην ΑΟΖ της Κύπρου. Μάλιστα διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα τουρκικά πλοία δεν θα παρενοχλήσουν τις εταιρείες γεωτρήσεων, διότι θίγονται τα συμφέροντα μεγάλων χωρών, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, ενώ τώρα είναι και οι ΗΠΑ με την EXXON MOBILE. Αν τελικά ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αυτό είναι κάτι το οποίο προστατεύει, λόγω συμφερόντων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Επαφές Ακιντζί με Βρετανούς
Εν τω μεταξύ χθες, ο εγκάθετος της Άγκυρας στην Κύπρο είχε συνάντηση με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο Μάθιου Κιντ. Παράλληλα, υποδεχόμενος δύο Βουλευτές του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας, τους Φαμπιάν Χάμιλτον και Χαλίντ Μαχμούντ, που είναι σκιώδεις Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, ο κ. Ακιντζί είπε πως οι Τ/κ διατηρούν την αποφασιστικότητά τους για την επίτευξη μιας λύσης ομοσπονδιακής, δικοινοτικής, διζωνικής στη βάση της ισότητας, της ελευθερίας και της ασφάλειας το συντομότερον.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε στους Βρετανούς αξιωματούχους ότι η απόφαση της Βουλής για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία προκάλεσε σοβαρή ζημιά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και η ε/κ ηγεσία πρέπει να δείξει «επαρκή βούληση και αποφασιστικότητα για τη λύση».

Ψαρεύει ψήφους ο Τουρκές
Στα κατεχόμενα βρέθηκε και χθες ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα Κύπρου Τουγρούλ Τουρκές, στο πλαίσιο ουσιαστικά της προετοιμασίας για το δημοψήφισμα του Απριλίου. Ο κ. Τουρκές δήλωσε πως η Άγκυρα υποστηρίζει 100% μια λύση που θα βασίζεται στη δικοινοτική ισότητα, λέγοντας ότι οι Τ/κ είναι για την Τουρκία η πρώτη προτεραιότητα και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να σταθούν στα πόδια τους και να καλυτερεύσει η οικονομική τους ζωή.

Ο κ. Τουρκές κατηγόρησε παράλληλα τους Τ/κ δημοσιογράφους ότι δεν γράφουν την αλήθεια, δηλώνοντας «Το ότι ο Ε/κ παπάς (σσ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος) είπε στα τουρκικά ‘δεν έχει λύση’, η ερώτηση της ε/κ πλευράς από πού θα προέλθει το νερό που θα χρησιμοποιούνταν στην φωτιά (σσ στην πυρκαγιά στο Τρόοδος πέρυσι), η αντίθεση της Εκκλησίας να πάρει (η ε/κ πλευρά) ηλεκτρισμό από την τ/κ πλευρά, το ότι ο Ε/κ ηγέτης χτύπησε την πόρτα φεύγοντας, δεν είχαν αρκετή κάλυψη στον τ/κ Τύπο. Σε αντίθεση με αυτό, προβλήθηκε ότι η κυβέρνηση στην Τουρκία έκανε πράγματα τα οποία δεν έκανε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στα κατεχόμενα φτάνει σήμερα και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα