Απειλεί και την ΕΕ η Τουρκία

7/7/20 | 0 | 0 | 105 εμφανίσεις
  07 Ιουλίου 2020, 5:00 πμ
Η Τουρκία δεν περιορίζει τις απειλές της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, τις προεκτείνει και προς την κατεύθυνση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενόψει της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου, προειδοποίησε τον Ζοζέπ Μπορέλ ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει σε περίπτωση που η ΕΕ λάβει νέες αποφάσεις σε βάρος της Τουρκίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα είναι και πάλι στην ατζέντα της συνόδου της ΕΕ τις επόμενες μέρες, προσθέτοντας πως αν ληφθούν αποφάσεις από την ΕΕ για την Τουρκία, τότε η Άγκυρα θα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα και την ΚΔ (την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως ελληνοκυπριακό τομέα) ότι κρατούν σε ομηρία τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να προσθέσει ότι το τελευταίο διάστημα προστέθηκε και η Γαλλία, την οποία κατηγόρησε ότι στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη.

Από την πλευρά του ο Ζοζέπ Μπορέλ, απάντησε ότι έφτασε στην Τουρκία με το αίτημα να μειωθεί η ένταση. Όπως είπε υπάρχουν κάποιες διαφορές αυτή τη στιγμή. «Η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Εμείς αυτό συζητήσαμε. Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ειδικά για το θέμα διαμοιρασμού εσόδων υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Η ΕΕ θα προσπαθήσει όσον είναι δυνατόν να συμβάλει σε αυτό. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ. Σε αυτό το θέμα άλλωστε το Συμβούλιο της ΕΕ έχει μια καθαρή θέση», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μαζί με άλλες χώρες υπέγραψε συμφωνίες αποκλείοντας την Τουρκία.

Η Λευκωσία πέραν από τα όσα έχουν λεχθεί δημοσίως αναμένει να ενημερωθεί και για την κατ’ ιδίαν συνομιλία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε χθες πως η συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή των προσπαθειών της ΕΕ προς την κατεύθυνση της Αγκυρας.

philenews.com

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    11/8/20 | (6 σχόλια)
    Επιλογή μας είναι οι χαμηλοί και προσεκτικοί τόνοι. Αλλά κάποιες επισημάνσεις κοινής λογικής. Μέχρι στιγμής: -Η Τουρκία παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. -Η ελληνική πλευρά παραδέχεται ότι το τουρκικό σκάφος βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. -Διάφοροι προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπορεί να βρίσκεται ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας