ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για πρώτη φορά, επι πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η χώρα απέκτησε Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Σύμβουλο, όχι Συμβούλιο. Κάτι ήταν και αυτό ως αρχή.
Υπήρξαν αρκετές αδυναμίες στο πείραμα.
-Η πρώτη ήταν ότι και ο Σύμβουλος και ο αναπληρωτής του μιλούσαν πολύ. Κάτι παράξενο για το θεσμό, όπως λειτουργεί σε άλλες χώρες.
-Η δεύτερη ότι έκαναν δηλώσεις που έρχονταν σε αντίθεση με την πολιτική του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Κάτι εντελώς εκτός λογικής. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας συμβουλεύει και εκφράζει, απολύτως, τον πρωθυπουργό. Αν διαφωνεί, αποχωρεί.
-Η τρίτη αδυναμία του θεσμού ήταν ότι, ο πρωθυπουργός μάλλον δεν αξιοποιούσε τα πρόσωπα που τοποθέτησε. Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι δεν συστεγαζόταν μαζί τους. Μπορεί να έχεις σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, να κορυφώνεται η κρίση με την Τουρκία και να βρίσκεσαι σε διαφορετικό κτήριο;
Η όλη εξέλιξη έδειξε πως επρόκειτο για ένα πείραμα χωρίς σαφές σχέδιο εξέλιξής του.
Ο θεσμός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το ρόλο του, είναι αναγκαίος.
Όχι, όμως, όπως επιχειρήθηκε στην Ελλάδα. Χρειάζεται συμβούλιο και όχι σύμβουλος. Ο Σύμβουλος θα είναι επικεφαλής και θα το συντονίζει. Θα ζητά απο τα μέλη του καθημερινές αναφορές σε αρμοδιότητες που θα έχει καθορίσει και θα παρέχει καθημερινή αναφορά στον πρωθυπουργό.
Η παραίτηση του κ. Διακόπουλου που δεν μπορεί να είναι τυχαία και, κυρίως, η μη αντικατάστασή του δείχνει πως η κυβέρνηση καθιέρωσε το θεσμό του Συμβούλου εν είδει πυροτεχνήματος.
Αν πίστευε στο θεσμό θα όριζε, αμέσως, τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος. Αλλά, φαίνεται, πως δεν την ενδιαφέρει.
Ο θεσμός, όμως, είναι χρήσιμος. Και πρέπει να λειτουργήσει με άλλη φιλοσοφία. Ως αναγκαίο όργανο του πρωθυπουργού με τα στοιχεία που περιγράφηκαν παραπάνω.
Αν δεν λειτουργήσει τώρα, στην κορύφωση μιας κρίσης, πότε θα το κάνει;

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ”Αμερικανιά” ήταν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και απ’ότι φαίνεται θα την καταργήσει ο κ.Μητσοτάκης ,-δεν την έκανε ούτε ο ”Αμερικανός” Ανδρέας Παπανδρέου-γιατί του αρκούν και του περισσεύουν (που λέμε)-οι θεσμοθετημένοι σύμβουλοι (στρατιωτικός,διπλωματικός,Αρχηγός ΓΕΕΘΑ , ΚΥΣΕΑ ,ΚΥΠ) ,που συμβούλευαν και συμβουλεύουν όλους τους πρωθυπουργούς -ασχέτως αν δεν τους ακούνε ,όπως ο κ.Σημίτης τον κ.Λυμπέρη το 1996 στα Ίμια-.
    Δεν είμαστε δα και παγκόσμιοι γεωπολιτικοί παίκτες ,ενώ είμαστε και απλά μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαικής Ενώσεως -χωρίς πρωτοβουλίες ,αλλά μόνο με ΒΕΤΟ-.
    Σε κάθε περίπτωση όχι γραφειοκρατικούς θεσμούς-Συμβούλιο(διακομματικό) Εθνικής Ασφαλείας ,όταν διαφωνούν τα κόμματα και για τον φράχτη στον Έβρο ,η, τους λάθρο, η΄απλώς μετανάστες ,ή, την στράτευση ,χωρίς την στήλη του φαντάρου κλπ.κλπ.
    Ακόμη δεν καταλάβαμε ότι υπάρχει στην Ελλάδα μεγάλη Αριστερά ,που κυριαρχεί στην κοινωνία εδώ και 40 χρόνια και βυσσοδομεί εναντίον κάθε πατριωτισμού,που τον χαρακτηρίζει ως ”Ελληναράδικο”;;;.
    Αφήστε που οι γραφειοκράτες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα κυκλοφορούν σε κασέτες τις εισηγήσεις και αποφάσεις του Συμβουλίου.
    Ποιο είναι το δόγμα των σοβαρών Μυστικών Υπηρεσιών;;;.
    ”Το ξέρει ένας έμπιστος σου , το ξέρουν ταυτοχρόνως ένδεκα έμπιστοι δικοί του”.

  2. Θα συμφωνήσω με τον συνανιχνευτή κ.ΣΑΝ,γιατί φρονώ ότι ο διάλογος δεν έχει μόνο διαφωνίες αλλά και συμφωνίες, γεγονός που διαφεύγει από το μυαλό μερικών και ηδονίζονται με το να διαφωνούν και πολλάκις να ξεφεύγουν από τα όρια της ευγενείας.Πιστεύω ακράδαντα για την μικρή Ελλάδα και το γεωστρατηγικό της ρόλο που έχει η ύπαρξη Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εκκωφαντική πολυτέλεια αλλά και στοιχείο αδρανοποίησης των τόσων θεσμικών οργάνων εντός και εκτός Κοινοβουλίου που υπάρχουν. Καλώς δεν αντικαταστάθηκε και τούτο αποτελεί γενναιότητα ως αποδοχή του λάθους που ήταν η τοποθέτηση.

  3. Επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς είχε ήδη ετοιμάσει νομοσχέδιο για σύσταση ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Εθνικής Ασφαλείας.
    Πολλές χώρες έχουν Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Στην Αμερική ο ΣΑΕ εποπτεύει όλων των επί μέρους υπηρεσιών ασφαλείας που είναι πάνω από δέκα.
    Μία χώρα όπως η δική μας που έχει προβλήματα μικρά ή μεγάλα με όλους τους γείτονες της ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να έχει ένα τέτοιο θεσμό όπως ΟΜΩΣ περιγράφεται συνοπτικά στο άρθρο του ιστολόγιου
    κ.ΣΑΝ καλόν είναι να παρακολουθείτε αυτά που γράφετε εκτός και αν γράφετε τόσα πολλά που ξεχνάτε κάποια, για τον κ. Διακόπουλο αναφέρομαι, μαύρη πέτρα …τώρα μην θιγεί το θεόπεμπτο κόμμα

  4. Μιά χώρα ,όπως η δικά μας ,που έχει από το 1923 προβλήματα ,μικρά ,η, μεγάλα με όλους τους γείτονές της (ποιους άλλους δεν γράφετε) απαιτείται ,αγαπητέ κ.Ιορδανίδη ,να μιμηθεί τον κυριώτερο κακό γείτονά της -την Τουρκία- και να να αλλάξει το Σύνταγμά της -όπως αυτή από το 2018- από Πρωθυπουργική κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Προεδρική ,με εκλεγμένο από τον λαό Πρόεδρο και με εξουσίες υπεράνω των κομμάτων -και ποιών δικών μας σήμερα κομμάτων ,πλην της Ν.Δημοκρατίας δηλαδή – και τότε αυτός ο εκλεγμένος από τον λαό Πρόεδρος θα δικαιούται να έχει όποιους θεσμούς και Υπηρεσίες πέραν των υφισταμένων ,θα κρίνει αναγκαίες .
    Ως τότε με αυτό το κομφούζιο -κυρίως στα πέραν της Ν.Δημοκρατίας κόμματα – και με τόσους ”αναλυτές-ψυχαναλυτές” ιστοτόπους και δημοσιογράφους μόνο βαβέλ ζούμε με τους ΟΧΙ-ΝΑΙ λέγοντας βουλευτές ,που οι περισσότεροι νομίζουν ότι βρίσκονται στο 1915-1922 και 1981-1993 ,όπως φάνηκε στην χθεσινή συζήτηση στην Βουλή.
    Μια και αναφέρατε τον κ.Κοτζιά ,δεν ήταν δύσκολο να έχει ψηφίσει νόμο από το 2015 γιαυτό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ,που ”εξεπίτηδες” δεν το έκανε γιατί ήθελε εξαρχής ο ΤσιπροΣύριζα και το Πράττω του να υπογράψουν την Σμυμφωνία των Πρεσπών ,για την οποίαν κανένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν θα συναινούσε για τέτοιες παραχωρήσεις προς τα Σκόπια ,την οποίαν Συμφωνία -χωράει δεν χωράει στην συζήτηση-την αναφέρουν μάλλον από τύψεις έναντι του Μακεδονικού Ελληνισμού και της ενδόξου Ιστορίας μας και αισθάνονται δικαιωμένοι επειδή την δεχθήκαμε χωρίς ”να βγούμε στα βουνά”,όπως τα Ίμια την Μαδρίτη και το Ελσίνκι και όχι μόνον ,στα ασφυκτικά Διεθνή πλαίσια της συνεχείας του κράτους ,ιδίως με πολυκομματική Δημοκρατία.
    Δεν διερωτώνται όμως ο ΤσιπροΣυριζα και οι ομόφρονές του , αν αυτήν την Συμφωνία των Πρεσπών θα την υπέγραφε ποτέ η Ν.Δημοκρατία μετά το Βουκουρέστι του 2008 και μάλιστα στις συνδεδεμένες απολύτως με τον ”εμφύλιο” Πρέσπες.
    Χοντρές οι διαφορές ,αλλά ούτε αυτές αντιλαμβάνονται ,γιαυτό και ανησυχούμε για το πολιτικό τους επίπεδό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα