Απαγόρευση νεοναζιστικής οργάνωσης στη Γερμανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ έχει πλέον την εξής στρατηγική για την καταπολέμηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού: την απαγόρευση ακροδεξιών οργανώσεων, όπως η «Sturmbrigade/ Wolfsbrigade 44» που έχει ως πρότυπο τα SS.

«Sturmbrigade 44/ Wolfsbrigade 44» (Ταξιαρχία 44 /Tαξιαρχία Λύκων). Ένα όνομα που παραπέμπει σε πόλεμο και επίθεση. Τα μέλη της οργάνωσης «Sturmbrigade 44» φορούν με αυτοπεποίθηση πουκάμισα ή τζάκετ που φέρουν πάνω τους γράμματα του παλαιογερμανικού αλφαβήτου σε διάφορες ακροδεξιές εκδηλώσεις. Προκαλούν φόβο στους ξένους, όπως και τα ναζιστικά μηνύματα που κρύβονται πίσω από γράμματα, τους αριθμούς και τα σύμβολα που χρησιμοποιούν.

Τα εγκλήματα της ομώνυμης ναζιστικής «Ταξιαρχίας 44» κατά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι φρικιαστικά και δύσκολο να περιγραφούν με λέξεις. Επρόκειτο για μια ειδική μονάδα των SS υπό τον Όσκαρ Ντιρλεβάνγκερ. Στον πόλεμο δολοφόνησαν χιλιάδες πολίτες, σχεδόν όλοι άμαχοι. Έκαιγαν μωρά και παιδιά, βίαζαν νεαρές γυναίκες. Ειδικά στη Λευκορωσία σκότωναν εν ψυχρώ κάθε αθώο αγρότη που έβρισκαν μπροστά τους. Στο Κατίν της Λευκορωσίας, αφού λεηλάτησαν περιουσίες, κλείδωσαν τους κατοίκους του χωριού σε έναν αχυρώνα και τον πυρπόλησαν. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και 75 παιδιά. Μόνο ένας σιδηρουργός, ο Γιόζεφ Καμίνσκι, επέζησε της θηριωδίας. Βρήκε όμως κι αυτός τον γιο του μεταξύ των θυμάτων. Ο Ντιρλεβάνγκερ βραβεύθηκε από τους ναζί με τον Σταυρό του Ιππότη για τα «έργα» του.

Η λατρεία ενός φρικιαστικού ναζί δολοφόνου

Την αναβίωση του εθνικοσοσιαλισμού επιδιώκει η νεοναζιστική οργάνωση «Sturmbrigade 44» σύμφωνα με το υπ. ΕσωτερικώνΤην αναβίωση του εθνικοσοσιαλισμού επιδιώκει η νεοναζιστική οργάνωση «Sturmbrigade 44» σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών

Τα μέλη της απαγορευμένης πλέον νεοναζιστικής οργάνωσης «Sturmbrigade 44» λατρεύουν τον Ντιρλεβάνγκερ. Στη «γλώσσα» των ναζί ο αριθμός 44 παραπέμπει στο τέταρτο γράμμα του γερμανικού αλφαβήτου, δηλαδή μεταφράζεται ως «DD» που σημαίνει «Division Dirlewanger» (Μονάδα Ντιρλεβάνγκερ). Την Τρίτη η γερμανική αστυνομία έκανε εφόδους σε σπίτια έντεκα μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης σε διάφορα γερμανικά κρατίδια. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπ. Εσωτερικών στα σπίτια των φερόμενων μελών βρέθηκαν μαχαίρια, βαλλίστρες, σβάστικες και ναζιστικές σημαίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών η συγκεκριμένη οργάνωση δεν παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ακροδεξιό χώρο, είναι ωστόσο καλά δικτυωμένη. Ήδη από το 2019, ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας είχε διατάξει έρευνες σε σπίτια υποστηρικτών της, με την υπόνοια σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Μέλη της είχαν εντοπιστεί σε ακροδεξιές διαδηλώσεις να κάνουν γκραφίτι με τη σβάστικα. Για τον Ντάβιντ Μπέγκριχ από την οργάνωση «Μαζί» οι αστυνομικές έρευνες ανά τη Γερμανία δείχνουν πόσο καλά δικτυωμένα είναι τα μέλη του νεοναζιστικού χώρου. Όπως ανέφερε μάλιστα στο διαδικτυακό περιοδικό Belltower: «Τα τελευταία τρία χρόνια σε νεοναζιστικά δίκτυα παρατηρήθηκαν τάσεις ριζοσπαστικοποίησης, με αυξημένες τάσεις βίας εναντίον μεταναστών και πολιτικών αντιπάλων. Ουσιαστικό ρόλο στη δράση τους παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Γεγονός είναι πάντως ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως στο Facebook, υπάρχουν πολλοί που εμφανίζονται «υποστηρικτές» της οργάνωσης «Sturmbrigade 44».

Mηδενική ανοχή από το υπ. Εσωτερικών

Μηδενική ανοχή απέναντι σε νεοναζιστικές οργανώσεις ο στόχος του Χορστ ΖεεχόφερΜηδενική ανοχή απέναντι σε νεοναζιστικές οργανώσεις ο στόχος του Χορστ Ζεεχόφερ

Για τον υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ η απαγόρευση αυτής της οργάνωσης και άλλων συναφών έχει ιδιαίτερη σημασία. «Μια οργάνωση που σπέρνει το μίσος και υποστηρίζει την αναβίωση του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος δεν έχει θέση στη χώρα μας» εξήγησε μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης της επίμαχης οργάνωσης. Πρόκειται για την τέταρτη απαγόρευση ακροδεξιάς οργάνωσης στη Γερμανία το 2020.

Ωστόσο παρά την απαγόρευσή της, η «λατρεία» του ναζί δολοφόνου Nτίρλεβανγκερ είναι βαθιά ριζωμένη σε εξτρεμιστικούς κύκλους με άλλες μορφές που είναι δύσκολο νο ποινικοποιηθούν, όπως μέσα από τη μουσική ή με αφιερώματα στο διαδίκτυο. «SKD» από το «Sonderkommando Dirlewanger» ήταν για παράδειγμα και το όνομα ροκ συγκρότημα που έχει διαλυθεί. Σε ακδροδεξιά φεστιβάλ ροκ μουσικής συνεχίζει επίσης να εμφανίζεται η «Αδελφότητα Αρίων» του νεοναζί Τόρστεν Χάιζε. Το σύμβολό τους: δύο χειροβομβίδες σε σχήμα σταυρού, όπως το σύμβολο της δολοφονικής μονάδας των SS.

Χανς Πφάιφερ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ, ΟΤΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ: ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΣΜΟ/ΚΑΛΒΙΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΕΥΡΩΠΑΙΟ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΙΟ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΘΕΙ Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΚΑΝΕΙ ΚΥΚΛΟΥΣ, ΜΕ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΙΩΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ.
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΚΑΘΑΡΟΙ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ «ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ» ΟΤΑΝ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ, Η΄ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα